Ravatalozó épül Középajtán

2018. október 12., péntek, Közélet

Ravatalozó építése számára vásárol telket Nagyajta önkormányzata Középajtán. Az adásvételi szerződés megkötésére jövő héten kerül sor, Bihari Edömér polgármester pedig azt reméli, a tervezés a télen elkészül, tavasszal pedig el lehet indítani a közbeszerzési folyamatot.

  • A református templom. A szerző felvétele
    A református templom. A szerző felvétele

Az önkormányzat döntését üdvözli Berszán István esperes, helybeli református lelkipásztor is: szükség van ravatalozóra, hiszen a közösség öregedőben, és viszonylag sok elszármazottat is temetnek. Gyakorinak mondható, hogy a Sepsiszentgyörgyön, Baróton vagy éppen Brassóban élő gyerekek az idős, beteg szüleiket magukhoz költöztetik, hogy jobban gondozhassák, majd miután elhunytak, hazahozzák, hogy az ősi földben nyugodjanak. A szülői házat időközben lehet, hogy eladták vagy nem használták, s emiatt annyira leromlott az állapotuk, hogy onnan temetni nem lehet, ezért a cinteremből viszik ki a temetőbe – ami nem a leghelyénvalóbb megoldás.

„A lelkész oda megy, ahova hívják, de örvendek, hogy végre, több év tervezgetés után ravatalozó épül nálunk is. Egy kifejezetten ilyen célt szolgáló épület nemcsak megkönnyíti a gyászoló család dolgát – láttam, tapasztaltam, amikor máshol végeztem szolgálatot –, de hamarosan létfontosságú lesz, hiszen törvény fogja tiltani a háznál való ravatalozást. Az egyház kész kegyeleti felszerelésekkel, de akár kihangosítóval is támogatni az ügyet, s meggyőződésem, a falu népe közmunkával vagy pénzzel is hozzájárul a megvalósításához” – nyilatkozta Berszán István.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2018-10-12: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Környezetszennyezőket büntettek

Közel félszáz bejelentés érkezett év eleje óta a megyei környezetvédelmi őrséghez, amelyben egyebek mellett illegális hulladéklerakókra, szemét égetésére, kőolajtermékekkel történő szennyezésre is panaszt tettek – így a hatóság kiemelt figyelmet fordított a jelzettek orvoslására. Kilenc hónap alatt több mint 360 alkalommal hajtott végre ellenőrzéseket a hivatal, a különféle szabálytalanságok miatt pedig összesen 320 ezer lejre bírságoltak.
2018-10-12: Közélet - :

Egyirányú lesz a Széna utca

Október 15-étől egyirányúvá válik a sepsiszentgyörgyi Széna utca – tudatja az önkormányzat, amelynek közleménye szerint az ott lakók kérték ezt.