Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. október 13., szombat, Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros Megye tanácsa közös szervezésében október 12–21. között kerül sor a Székelyföld Napokra. A háromszéki programok:
5. SZÉKELYFÖLDI GRAFIKAI BIENNÁLÉ. Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Hargita Megye Tanácsa, az Erdélyi Művészeti Központ Egyesület, Maros Megye Tanácsa és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ szervezésében tartják az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé rendezvényeit. A megnyitó ünnepség programjai: ma 17 órától az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé hivatalos megnyitója az Erdélyi Művészeti Központban. 18 órától díjátadó gálaműsor, Luiza Zan – Sárik Péter Duó dzsesszkoncertje a Tamási Áron Színházban. A Székely Mikó Kollégium konferenciatermében további, szintén a kiállítás részét képező alkotások tekinthetők meg.
A KALÁKÁBAN FELÉPÍTETT NÉPI FEREDŐK MEGLÁTOGATÁSA – ma túravezetés Zabolán, Gelencén, Bálványoson és Csernátonban. A túrán négy, kalákában felépített, felújított népi feredőt látogathatnak meg az érdeklődők a Vinca Minor Egyesület szervezésében. A túra helyszíneire az érdeklődők saját autóval, önköltségen utaznak, illetve a napi élelmezésről is egyénileg gondoskodnak. Találkozó a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson 9 órakor. Érdeklődni Para Zoltánnál lehet a 0729 276 214-es telefonon.
KÖNYVBEMUTATÓ. A Szent László király – Erdély védőszentje című albumot Hegedűs Enikő szerkesztésében október 15-én, hétfőn 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián és október 16-án, kedden 18 órától Gelencén a Szent Imre műemlék templomban (Felszeg) mutatják be. A kísérőtanulmányok szerzői: Bernád Rita Magdolna, Jánó Mihály, Kiss Loránd, Szabó Tekla, Barabás Kisanna, Hegedűs Enikő. A kötet több mint száz színes reprodukció segítségével mutatja be a lovagkirály ábrázolásait a történelmi Erdély területén.
Részletek a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon.

Ünnepi filmvetítés Zabolán
Az Ana Lungu által rendezett Egy és egy fél herceg című film ünnepi vetítésére vasárnap 19 órakor kerül sor a zabolai Mikes-birtok rendezvénytermében, amit a filmben is láthatnak. A herceg visszatér a kastélyhoz! Ezt követően közönségtalálkozó lesz Ana Lungu rendezőnő és Iris Spiridon színésznő jelenlétében, moderátor: Anna Popa.

Színház
AZ ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ szervezésében október 15-én veszi kezdetét a D-butan-T Színházi Fesztivál harmadik kiadása, mely most a kezdő díszlettervezőkre fókuszál. A hétfői program: 17 órától beszélgetés Lidia Baciuval, a színház ügyelőjével, 18 órától bemutatják Mihai Ignac kortárs drámaíró Ei sunt printre noi (Ők köztünk vannak) című drámakötetét, 19 órától a fesztivál első előadására kerül sor a bákói Bacovia Városi Színház Dragă Elena Sergheevna (Kedves Elena Szergejevna) címmel, melynek díszlettervezője Răzvan Bordoș. A fesztivál összes programjára a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges – helyet előjegyeztetni személyesen a színház székhelyén vagy a 0725 112 225-ös telefonszámon lehet.

Zene
HANGVERSENY. Ma 18 órakor a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban Zene az őszben címmel hangverseny lesz, melyen fellép a kovásznai Pastorala Kamarakórus, a Cantus Firmus Vegyeskar, a Magyar Férfidalárda és a debreceni Universitas Trió. A belépés díjtalan.
FOUR BONES QUARTET. Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban 17 órától koncertezik a Four Bones Quartet. Kísérőrendezvénye Örvendjen az egész világ! című kiállításmegnyitó, amely vasárnap 12 órától kezdődik az istentisztelet után. A Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára készült kiállítás a nagy zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató életpályáját és munkásságát mutatja be.
A II. UZONI REFORMÁTUS KÓRUSTALÁLKOZÓ ma 10 órától kezdődik a református templomban.

Tánc
KÖZÖS MŰSOR. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban vasárnap 18 órától a brassói Sirülő néptánccsoport és a Százlábú néptáncegyüttes közös műsora. Énekel: Balázs Gergő, zenél a Harai Banda.
VENDÉGELŐADÁSOK. Sepsiszentgyörgyön vendégszerepel a Nagyvárad Táncegyüttes október 16-án, kedden a Tamási Áron Színház nagytermében. Délelőtt 10 órától a VANmeSE (rendező: Folti Jolán) című gyermekelőadást, 19 órától a Barbárok (rendező-koreográfus Györfi Csaba) című táncelőadást tekintheti meg a közönség.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11-től Wheely román szinkronnal és Luis és a zűrlények magyar szinkronnal; 16-tól A végzet órája román felirattal; 16.15-től Ismael szellemei román felirattal; 18-tól Lajkó– Cigány az űrben román felirattal; 18.30-tól Az első ember román felirattal; 20-tól Venom román felirattal; 21-től Esti iskola román felirattal. Vasárnap: 11 órától Magyar népmesék román felirattal és Pelyhes – Kalandra fel! román szinkronnal; 12.30-tól Luis és a zűrlények magyar és román szinkronnal; 15-től A remény másik oldala román felirattal; 15.15-től Arcélek, útszélek román felirattal; 16.45-től A hely román felirattal; 17-től Loving Vincent román felirattal; 18.45-től A fa alatt román felirattal; 18.45-től Aurora Borealis – Északi fény román felirattal; 20.45-től „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” románul beszélő és Izlandi amazon román felirattal.

Hitvilág
LELKÉSZBEIKTATÁS. Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református gyülekezetben vasárnap 14 órától kezdődik az istentisztelet, lelkészbeiktató ünnepséget tartanak. Mindenkit szeretettel várnak.

Röviden
A SZACSVAY AKADÉMIA előadás-sorozat következő előadására vasárnap 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kerül sor. Novák Csaba Zoltán történész, az RMDSZ szenátora (Marosvásárhely) előadást tart A Ceaușescu-rendszer magyarságpolitikája címmel. Részletek a www.sepsi.ro honlapon.
EGYIRÁNYÚ LESZ A SZÉNA UTCA. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy október 15-től, hétfőtől egyirányú lesz a Széna utca, a Lázár Mihály utcából a Horgász utca irányába lehet csak közlekedni. Az intézkedésre a lakosság kérésére került sor. Az egyirányú forgalomnak köszönhetően a parkolóhelyek biztosítása is megoldódik a Széna utcában. Az önkormányzat kéri a közlekedőket, hogy tartsák be az új forgalmi rendet!
PARKOLÁSI TILALOM. Október 15–17. között Sepsiszentgyörgyön a Bem József utcában aszfaltozási munkálatok lesznek, ebben az időszakban az út teljes szakaszán tilos a parkolás.

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), 8–12 és 16–20 óráig ma és vasárnap a Gróf Mikó Imre utcai 72-es Help Net (0367 802 977); Kézdivásárhelyen hétvégén a Nicolae Bălcesu utcai Salvator (0267 362 961); hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Mozgásművészet
Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 1. szám alatt, a Live-Art Kulturális Alapítvány Táncstúdiójában a 2018–2019-es új évad kurzusaira várják az érdeklődőket október 15-ig. Jelentkezni személyesen lehet munkanapokon 17–19 óráig. A következő kurzusok indulnak: klasszikus balett – kortárs tánc (6 éves kortól), társasági táncok (keringő, tangó, szamba, salsa, rumba, csacsacsa, jive stb.) diákoknak és felnőtteknek kezdő és haladó szinten, lakodalmi táncok (a fiatal pár, az örömszülők, a hozzátartozók felkészítése a legfontosabb társastáncokból), privát tréning (személyre szabott alakformálás). Új mozgásformák: klasszikus balett és modern tánc felnőtteknek, Ágó-GYM speciális alakformáló mozgásrendszer nőknek, táncoktatás diákoknak stílusonként, Bellydance fitnesz- és meditációs torna (minden korosztálynak). Érdeklődni a 0722 233 774-es telefonon és a facebook@liveartdancestudio e-mail-címen lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 579
szavazógép
2018-10-13: Sport - :

Ráadásban győztek a románok Vilniusban (Labdarúgás, Nemzetek Ligája)

A román labdarúgó-válogatott csütörtökön 2–1 arányban diadalmaskodott Litvánia ellen Vilniusban a Nemzetek Ligája C-osztályának 4. csoportjában. A Cosmin Contra irányította csapat győztes gólját Alexandru Maxim szerezte a ráadásban.
2018-10-13: Belföld - :

Román–magyar konferencia Kolozsváron

Román és magyar közéleti személyiségek közös nyilatkozatban kérik, hogy a román centenárium nyújtson teret mindkét közösség reményei beteljesítésére.