Generációk világaNégy Incze közös tárlata

2018. október 13., szombat, Közélet

A kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítótermében nyílt meg szerdán Generációk világa címmel Incze István (1905–1978) Kézdivásárhelyen született festőművész és családja közös tárlata.

  • Incze István, Incze István Botond, Dimény Attila és Dobolyi Annamária. A szerző felvétele
    Incze István, Incze István Botond, Dimény Attila és Dobolyi Annamária. A szerző felvétele

A művészetkedvelő közönséget házigazdaként Dimény Attila múzeumvezető köszöntötte. „2005-ben, idős Incze István festőművész születésének 100. évfordulóján festményeiből, továbbá fia és unokája munkáiból tárlatot nyitottunk. Az idei kiállítást a kézdivásárhelyi születésű festőművész halálának 40. évfordulója alkalmából rendeztük” – ismertette.

A közös tárlatot Dobolyi Annamária művészettörténész, a múzeum munkatársa nyitotta meg, aki méltatásában azt emelte ki, hogy a csoportos képzőművészeti kiállítás látszatát keltő tárlat valójában ennél jóval több, hiszen egy képzőművész család három nemzedéke, idős Incze István festőművész, Inczéné Sárkány Ilona iparművész, ifjú Incze István fotóművész és az unoka, Incze István Botond festőművész a közös kiállítása a  múlt és a jelen össze­fonódása.

Incze István felesége, Inczéné Sárkány Ilona (1918–2012) iparművész a porcelándíszítés mestere volt, aki a mintát összehangolta a felülettel és a formával. Ifjabb Incze István fotóit társítja, tematizálja felesége, Incze Annamária verseivel, így teremtve hidat és összhangot fotóművészet és irodalom között. A fotóművész kiállított alkotásai közül kiemelt figyelmet érdemel a romániai falurombolás szimbólumáról, Bözödújfaluról készített sorozat. Incze István Botond vászonra vitt olajfestményei erős expresszív hatást gyakorolnak a nézőre, felfokozott tettértékű vágyakat közvetítenek.

Incze Annamária (1947–2017) Szárnyak és gyökerek című verseskötetét özvegye méltatta, a versekből Józsa Irén ny. magyartanár olvasott fel. „Azért adtam ki ezt a kötetet, hogy ezek a versek ne vesszenek el, maradjanak meg kötet formájában is” – mondta az általa illusztrált kiadványról ifjabb Incze István. A tárlat november 11-ig látogatható.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1746
szavazógép
2018-10-13: Közélet - Mózes László:

Siklodi Zsoltra emlékeznek (Székelyföldi Grafikai Biennálé)

Két kiállítással kezdődött meg tegnap délután Sepsiszentgyörgyön az ötödik Székelyföldi Grafikai Biennálé (G5), a rendezvény hivatalos megnyitóját ma tartják az Erdélyi Művészeti Központban. A két évvel ezelőtti biennálé fődíjasa, Kamil Kocurek a MagmaTempben mutatkozott be, míg a Lábas Házban a biennálé néhai kurátorára, a tavaly elhunyt Siklodi Zsoltra emlékeztek, akinek rendezvényszervezői munkáját a szintén csíkszeredai Ferencz S. Apor folytatja.
2018-10-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Kiállítás és előadás az erdélyi reformációról

A reformáció Európa keleti részén – Erdély című vándorkiállítás sepsiszentgyörgyi bemutatóját szűk körben, kevés érdeklődő előtt tartották kedden délután a Székely Nemzeti Múzeumban, pedig a projekt igen széles körű összefogással, a potsdami Kelet-Európai Német Kulturális Fórum, a nagyszebeni Friedrich Teutsch Ház, a brassói Honterus Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházközség levéltára és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum együttműködésében valósult meg.