Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. október 15., hétfő, Mi, hol, mikor?

Székelyföld Napok
Kovászna, Hargita és Maros megye tanácsa közös szervezésében október 21-éig tart a Székelyföld Napok programsorozata. A háromszéki programok:

KÖNYVBEMUTATÓK. A Szent László király – Erdély védőszentje című albumot Hegedűs Enikő szerkesztésében ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánián és kedden 18 órától Gelencén a Szent Imre műemlék templomban (Felszeg) mutatják be. A kísérőtanulmányok szerzői: Bernád Rita Magdolna, Jánó Mihály, Kiss Lóránd, Szabó Tekla, Barabás Kisanna, Hegedűs Enikő. A kötet több mint száz színes reprodukció segítségével mutatja be a lovagkirály ábrázolásait a történelmi Erdély területén. * A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében kedden 18 órától Czilli Aranka Nyitott ablak című első verskötetének sepsiszentgyörgyi bemutatója. A szerző beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató. * A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kedden 19 órakor bemutatják dr. Kinda István néprajzkutató, a Székely Nemzeti Múzeum főmuzeo­lógusának Hagyományos népi mesterségek Háromszéken és Erdővidéken című könyvét. A 370 oldalas kötetben feldolgozott témák a hagyományos alapanyagot, tudást, technológiát, eljárásokat hasznosító házimunkákat, a háziipar és a kisipar különböző formáit, valamint a komplex mesterségeket mutatják be az olvasóknak.
KISTIGRIS –  ZENÉS MESEJÁTÉK. A Csíki Kamarazenekar, a Georgius Kamarazenekar és a Bon-bon Matiné produkcióját a budapesti Balogh Sándor karmester irányítja október 17-én 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban. A kisgyermekeknek szóló mesés zenejáték előadói a szerzők: Balogh Sándor vezényel, Lukácsházi Győző mesél. Tuba Tóbiást és Ludas Matyit ismerhetik már, Kacor király és a három kismalac is járt Erdélyben. De ki az a Kistigris, aki várhatóan szintén kedvence lesz a gyermekeknek? Az előadás feladatot ró a közönségre is, hiszen rengeteg interaktív játéklehetőség kínálkozik ebben a 45 perces zeneparádéban. Ha a felnőttek is elkísérik a kicsiket, ők sem fognak unatkozni.
KAPTÁR DOKUMENTUMFILM-SZEMLE. A sepsiszentgyörgyi Művész moziban október 20-án 17 órától a nyertes alkotók díjazása.

Dokumentumfilm-szemle
A Székelyföld Napok műsorai között a Kaptár dokumentumfilm-szemle néven jelentkező székelyföldi dokumentumfilm-szemle keretében ma 16 órától a sepsiszentgyörgyi Művész moziban a következő filmeket vetítik: Elaludtam bajuszomat (rendező: Fábián Andor, a film hossza 31 perc), Székelypetek (Bálint Ferenc, 54 perc) és Számomra Siklód… (Rátz Géza, 45 perc), holnap ugyanott szintén 16 órakor Hova mentem férjhez? (Nagy Krisztina, 31 perc), Ébredés – portré Kémenes Lóránt katolikus lelkipásztorról (Csáki Zoltán, 26 perc) és Ének a fák tetejéből (Zsigmond Attila, 50 perc).

Zene
A népszerű Mit hallgassak? című zenei sorozat idén is folytatódik a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, ahol október 16-án, kedden 19 órától Makkai Zoltán várja a komolyzene kedvelőit. Belépő: 5 lej.

Színház
AZ ANDREI MUREŞANU SZÍNHÁZ szervezésében veszi kezdetét a D-butan-T Színházi Fesztivál harmadik kiadása, amely a kezdő díszlettervezőkre fókuszál. A mai program: 17 órától beszélgetés Lidia Baciuval, a színház ügyelőjével, 18 órától bemutatják Mihai Ignac kortárs drámaíró Ei sunt printre noi (Ők köztünk vannak) című drámakötetét, 19 órától a fesztivál első előadása a bákói Bacovia Városi Színház Dragă Elena Sergheevna (Kedves Elena Szergejevna) címmű darabja, amelynek díszlettervezője Răzvan Bordoş. A fesztivál összes programjára a belépés ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges – helyet előjegyeztetni személyesen a színház székhelyén vagy a 0725 112 225-ös telefonszámon lehet.

Tánc
VENDÉGELŐADÁSOK. Sepsiszentgyörgyön tart vendégjátékot a Nagyvárad Táncegyüttes október 16-án, kedden a Tamási Áron Színház nagytermében. 10 órától a VANmeSE című gyermekelőadást (rendező: Folti Jolán), 19 órától a Barbárok című táncelőadást (rendező-koreográfus: Györfi Csaba) tekintheti meg a közönség. Jegyek kaphatók a kulturális szervezőirodában.

Képernyő
RTV1. Ma 15 órától: Heti krónika – a magyar adás hírháttér rovata. * Létkérdések – Az Ezerjófű Tanya alig egyhektáros domboldal egy hangulatos kis faluban, Feldobolyban. Itt egy sepsiszentgyörgyi házaspár – Klárik László volt politikus, közigazgatási szakértő, egyetemi tanár és Éltes Enikő könyvtáros –, elfogadva a hely előnyeit és hátrányait, összhangban a természettel kezdett gazdálkodni. Ökofarmjuk tapasztalatait szívesen megosztják azokkal, akik egy élhetőbb élet lehetőségeit keresik. * Az elfelejtett vértanú – A tizenhárom aradi vértanú nevét a legtöbb magyar ember hallotta, jól ismeri.

Könyvbemutató
Október 16-án, kedden 11 óától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Szász Anikó ny. magyar nyelv és irodalom szakos tanár (Marosvásárhely) bemutatja a baró­ti gyökerekkel is bíró Radványi Hajnal ny. hittantanár Ennyi az egész című, a Garabontzia Kiadó gondozásában megjelent kötetét. A szerző vendége Princz Mária és Pollák Erzsébet, a marosvásárhelyi Máltai Szeretetszolgálat önkéntesei, valamint Baranka Katalin, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum 12. osztályos tanulója. A rendhagyó esemény megszervezésében partner a Diakónia Keresztyén Alapítvány keretében működő baróti Boróka Nyugdíjasklub vezetője, Dénes Kinga pszichológus, illetve a klub tagjai. A könyvbemutatót követően Hajni nénivel felidézik a baróti gyermekkor eseményeit is. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Medicom (telefon: 0267 352 659, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Alsócsernátonban ma, 18-án és 19-én 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás. Mikóújfaluban október 26-áig naponta többször is árammegszakítás lesz javítás miatt.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. október 16-án, kedden 8–17 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivá­sárhelyen a Nicolae Bălcescu és a Rózsa utcában, valamint a Torjai úton az Ady Endre utca és a Stadion utca közötti szakaszon. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30–19.30 óráig nemezkészítés, szövés-előkészítés.
A HÁROMSZÉKI FÜRGE UJJAK kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
JÓGATANFOLYAM KEZDŐKNEK. Intenzív elméleti és gyakorlati integrált jógatanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön. A megnyitó előadásra ma 18.30 órától kerül sor a Míves Házban. A belépés ingyenes. A kurzusokat minden kedden 17 órától a Szakszervezetek Házának (Grigore Bălan tábornok út 1. szám) 4-es termében tartják október 16-ától kezdődően. Az első hónap ingyenes, iratkozni decemberig lehet. További információk a 0755 510 772-es telefonszámon.
SZABLYAVÍVÓ-TANFOLYAM SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola heti két edzésre vár jelentkezőket gyerek (9–14 év) és felnőtt (14–99) csoportjaiba. Azt a történelmi vívást tanítják, amellyel az 1848-as szabadságharcot vívták őseink, és amely alapját képezte a magyar sportvívók több évtizedes világhírének. Nyílt edzések, ingyenes kipróbálási lehetőség. Információk a 0745 069 121-es telefonszámon.
EGYIRÁNYÚ LESZ A SZÉNA UTCA. Sepsiszentgyörgy önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy mától egyirányú lesz a Széna utca, a Lázár Mihály utcából a Horgász utca irányában lehet csak közlekedni. Az intézkedésre a lakosság kérésére került sor. Az egyirányú forgalomnak köszönhetően a parkolóhelyek biztosítása is megoldódik a Széna utcában.
PARKOLÁSI TILALOM. Október 15–17. között Sepsiszentgyörgyön a Józef Bem utcában aszfaltozás lesz, ebben az időszakban az út teljes szakaszán tilos a parkolás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 256
szavazógép
2018-10-15: Belföld - :

Készülődik az RMDSZ

Jövő februárban tartja 14., tisztújító kongresszusát az RMDSZ, ekkor választják meg a szövetség elnökét a következő négy évre – határozott a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombaton Csíkszeredában tartott ülésén.
2018-10-15: Világfigyelő - :

Megállapodást remélnek (Brexittárgyalások )

Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnése (brexit) rossz hír az Európai Unió és különösen Közép-Európa számára, ezért a térség uniós országai elvárják az Európai Bizottságtól és az EU felelős intézményeitől, hogy mindent tegyenek meg a megállapodás eléréséért a brexittárgyalásokon – mondta tegnap Angliában Szijjártó Péter.