Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Átrétegződött Bajorország

2018. október 16., kedd, Világfigyelő

Habár a Keresztényszociális Unió kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi bajorországi tartományi választáson, valójában elvesztette többségét a tegnap hajnalban közzétett hivatalos előzetes eredmények szerint. Szakértők szerint a pártok támogatottságának meglepő alakulása több okra is visszavezethető.

  • Sokan Angela Merkelt tartják felelősnek a kudarcért. Fotó: Getty Images
    Sokan Angela Merkelt tartják felelősnek a kudarcért. Fotó: Getty Images

Érdekes helyzet alakult ki a bajorországi választások nyomán. Egyfelől, habár a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a választások előtt azt kommunikálta, hogy ha eléri a 35 százalékot – ami óriási vereség az előző 47,7 százalékhoz képest –, az már elfogadható eredménynek számít. Ezt elérte, sőt, meg is haladta, ám a párt egymaga nem fog tudni kormányt alakítani.
A bajorok a statisztikák szerint a kialakult helyzetért első számú bűnbaknak Angela Merkel német kancellárt, a másodiknak Horst Seehofer CSU-elnököt, belügyminisztert, a harmadiknak Andrea Nahlest tartják, és ezt a képet tovább árnyalhatja a két hét múlva esedékes tartományi választás Hessenben.
Ha a szociáldemokraták ott is ilyen rosszul szerepelnek, akkor Nahles pozíciói meggyengülnek; ha a CDU olyan rosszul szerepel, mint a CSU a hétvégén, akkor Merkel pozíciói is meggyengülnek – vélik a szakértők.
Az előzetes hivatalos végeredmény szerint a CSU a szavazatok 37,2 százalékát szerezte meg. Ez jobb az utolsó felmérésekben jelzett 33–35 százaléknál, de 10,4 százalékpontos visszaesés az előző, 2013-ban tartott Landtag-választáson szerzett 47,6 százalékhoz képest. A Zöldek a szavazatok 17,5 százalékát gyűjtötték össze, ez több mint a duplája a 2013-ban elért 8,6 százaléknak. A harmadik helyen egy tartományi párt, a CSU-tól jobbra álló Szabad Választók (Freie Wähler) végeztek a szavazatok 11,6 százalékával, a negyedik az AfD 10,2 százalékkal. Az SPD az ötödik helyen végzett, a szavazatok 9,7 százalékával, ez alig a fele a 2013-ban elért 20,6 százaléknak.
A részvételi arány az előzetes adatok alapján 72,4 százalék volt, jelentősen emelkedett az öt évvel ezelőtti 63,6 százalékhoz képest.

A politika szereplői iránti bizalom megcsappanásának tulajdonítható a bajorországi tartományi választás eredménye – mondta Angela Merkel német kancellár tegnap Berlinben. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kiemelte, hogy Bajorországban nagyon jó a gazdasági helyzet, és szinte mindenütt megközelítették vagy el is érték a teljes foglalkoztatottságot, de „ez nem elég az embereknek, ha nincs meg a bizalom a politikai szereplőkben”. A vasárnapi bajorországi választás tanulsága számára az, hogy nagyobb erővel kell dolgoznia a kormány iránti bizalomért és azért, hogy az eredmények „láthatóvá váljanak”.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 589
szavazógép
2018-10-16: Világfigyelő - :

Klimkin szerint: „Nagyon egyszerű” a kiút a magyar–ukrán konfliktusból

Tagadja az ukrán külügyminiszter, hogy Kijev állna a kárpátaljai magyarokat listázó internetes oldal mögött. Pavlo Klimkin az M1-nek adott interjúban hangsúlyozta: kormánya nem támogatja a szélsőséges honlapot, illetve közölte, hogy az ukrán parlament elnökéhez fordul a törvényhozás honlapján megjelent petíció miatt, amely a kettős állampolgárságú magyarok deportálása érdekében indított aláírásgyűjtést. Pavlo Klimkin szerint oldani kellene a feszültséget Ukrajna és Magyarország között.
2018-10-16: Világfigyelő - :

Fegyveres túszejtés Kölnben

Rendőri akcióval véget ért a túszdráma a németországi Kölnben tegnap délután, az elkövető súlyosan megsebesült.