Velencei Bizottság: Aggasztóak a törvénymódosítások

2018. október 20., szombat, Belföld

Aggodalomra ad okot a tervezett büntetőjogi reform számos eleme, a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát – írta tegnap közzétett állásfoglalásában a Velencei Bizottság. Klaus Iohannis államfő felszólította a kormányt, hogy a jelentés alapján módosítsa az igazságügyi törvényeket, Tudorel Toader igazságügyi minisztert pedig lemondásra szólította fel.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete azt ajánlotta a román hatóságoknak, hogy értékeljék újra a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) módosításait egy átfogó konzultáció során, és álljanak elő új, széles körű társadalmi támogatottságot élvező és a nemzetközi sztenderdeknek megfelelő tervezettel. A szakemberek aláhúzták, hogy ugyan a közbeszédben elsősorban a korrupcióellenes harc gyengítését emelik ki, a jogszabályoknak ennél jóval szélesebb körű hatásai lennének: a reformok más, súlyos bűnügyek esetén is komolyan visszavetnék az igazságszolgáltatási rendszer hatékonyságát a nyomozás, a vádemelés és az ítélkezés terén. Bírálták emellett azt is, hogy a román hatóságok túl gyorsan és nem elég átlátható módon fogadták el a módosításokat.
A Velencei Bizottság ajánlásokat is megfogalmazott a leginkább aggályos cikkelyekkel kapcsolatban, emellett néhány módosítással jóváhagyta a júliusban elfogadott előzetes véleményét az igazságszolgáltatás működését szabályozó három törvény módosításáról. Az immár végleges állásfoglalás szerint ezen jogszabályok hátrányosan érintik az igazságszolgáltatás hatékonyságát, minőségét és függetlenségét, negatív hatásuk van a korrupcióellenes küzdelemre.
A testület üdvözölte, hogy elhalasztották annak a vitatott rendelkezésnek a hatályba lépését, amely lehetővé teszi a bírák korkedvezményes nyugdíjazását, azonban közölte, hogy a nemrég bejelentett sürgősségi kiigazítások egyéb elemeit még nem vizsgálták, így ezekről csak később tud véleményt nyilvánítani.
Klaus Iohannis szerint az Európa Tanács szakértői testületének állásfoglalása is igazolja, hogy a büntetőjogi reform a jogállamiságot veszélyezteti és gyengíti a korrupció elleni küzdelmet. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos terület törvényi szabályozását a kormánykoalíció tönkretegye néhány vád alá helyezett politikus megmentése érdekében – szögezte le Iohannis. Az elnök szerint ezzel a bűnpártolással a szociálliberális kormánytöbbség jóvátehetetlen károkat okoz a jogállamiságnak, és az Európai Unió értékeivel összeegyeztethetetlen útra vezeti Romániát.
Az elnöki hivatal honlapján közzétett állásfoglalásában Iohannis lemondásra szólította fel Tudorel Toader igazságügyi minisztert. Szerinte ugyanis a tárcavezető a Velencei Bizottság egyes ajánlásainak életbe léptetése ürügyén olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadtatott el hétfőn, amely éppenséggel ellentétes a megfogalmazott észrevételekkel és tovább súlyosbítják Románia európai partnereinek aggodalmát.
A Velencei Bizottság ülésén részt vevő Toader Facebook-bejegyzésben igyekezett elhárítani magáról a felelősséget. Szerinte az államfő is tudhatná, hogy az igazságügyi tárca által kidolgozott törvénytervezet a hatályos büntetőjog alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeinek kijavítására korlátozódott, az államfő és a Velencei Bizottság által is kifogásolt módosításokat a parlament építette be a jogszabályokba.
A kormány az ügyészségi túlkapások megfékezésére, az ártatlanság vélelmének helyreállítására hivatkozva módosította az igazságügyi törvényeket: a csomag mindhárom jogszabálya hatályba lépett már, még mielőtt a Velencei Bizottság közzétette volna bíráló szakvéleményét. A kormánykoalíció a büntető törvénykönyv (Btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) szigorát is enyhítette: ezeket még nem hirdette ki az államfő, mert még nem fogyott ki azokból a törvényes eszközökből (alkotmányossági óvás, megfontolásra való visszaküldés), amelyekkel hátráltathatja hatályba lépésüket. A Velencei Bizottság mind az igazságügyi törvények, mind a büntetőjog módosítása ügyében úgy értékelte, hogy a módosítások aláássák az igazságszolgáltatás függetlenségét és megnehezítik számos bűncselekmény elkövetőinek felelősségre vonását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1619
szavazógép
2018-10-20: Belföld - :

Elégedett a minisztereivel

Egyetlen miniszterét sem készül leváltani a Liberálisok és Demokraták Szövetsége – közölte a párt elnöke.
2018-10-20: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Dohszag árad a tanárikból

Megdöbbentő eredményeket hozott az a felmérés, amelyben a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem négy kutatója az iskolai pedagógusok nézeteit vizsgálta. Azt eddig is tudta, tapasztalhatta mindenki, aki legalább szülőként kapcsolatba került a romániai oktatással, hogy bajok vannak, de ezért rendszerint az ágazat alulfinanszírozását, a gyengén fizetett tanárokat, a rosszul összeállított tananyagot, az elavult tankönyveket, a nemtörődöm politikusokat és a hozzá nem értő minisztereket volt szokás okolni – most pedig kiderült, hogy a gyermekek közvetlen környezetében is bőven van aggódni valónk.