Magyarországon és Németországban turnézott az Osonó

2018. október 20., szombat, Közélet

A 125. alkalommal bemutatott előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik, és nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai arra ösztönzik a nézőket, hogy vegyenek részt a játékban saját történeteikkel, „rádöbbenéseikkel” – áll az előadás ajánlójában.

  • Bukarestben az Ismeretlen barátok társasága. Fotó: Osonó
    Bukarestben az Ismeretlen barátok társasága. Fotó: Osonó

Aki belép az előadás játékterébe, lehetőséget kap, hogy a románok és magyarok viszonyáról szóló esetleges előítéleteket átértékelje magában. A produkció annak a törekvésnek a jegyében fogant, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, és ennek jó eszköze lehet a színház művészete.

Az Osonó Színházműhely mindenkori célja, hogy a létrejövő előadásokon túl párbeszédet kezdeményezzen a nézőkkel, arra inspirálva őket, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a világban. A társulat 2016-ban az Európai Parlament értékelése nyomán az Ifjúsági Nagy Károly Díj nemzeti győztese lett, 2015-ben Regisztrált Tehetségponttá, 2017-ben pedig Európai Tehetségponttá vált.

A németországi vendégjátékot az ingolstadti Petőfi Kör Magyar Kultúregyesület szervezi, és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg. A turnén Elek Ágota, Mucha Oszkár, Briana Macovei, Pászka Gáspár, Babos Anna és Iancu Constantin David játssza az előadást. Technikus: Macsuka Patrik, projekttanácsadó: Nina Țînțar.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2018-10-20: Közélet - Fekete Réka:

Sepsiszentgyörgyi néptáncosok sikerei

Három meghirdetett díjból kettőt a sepsiszentgyörgyi  Háromszék Táncegyüttes táncosainak egy kisebb csoportja érdemelt ki a Marosvásárhelyen tartott Maros Kamara Táncfesztiválon. A múlt szombati rendezvényen a háromszéki táncosok két folklór-összeállítással és három rövid táncszínházi produkcióval vettek részt.
2018-10-20: Jegyzet - László Zsuzsa:

Hogy vagy?

Na ez az a kérdés, amit jó ideje félve teszek fel bárkinek is. Mert ha a válasz  „köszönöm, jól”, érkezik mellé egy grimasz, amiből nekem értenem kell, hogy fenét van jól, és arra vár, hogy újra kérdezzek, akkor majd bővebben kifejti. De én nem firtatom, maradjunk ennyiben. Ehhez nagyon hasonló a „köszönöm, megvagyok”, ez is elég gyanús, de van, amikor tovább érdeklődöm, ez legalább egyenesebb válasz.