Fekete Gáborra emlékeztekA céltudatosság és a szolgálat embere

2018. október 20., szombat, Közélet

A pedagógusi szolgálat szimbólumát is hirdető kopjafa őrzi tegnaptól a sepsiszentgyörgyi közös temetőben Fekete Gábor, immáron kilencedik éve eltávozott egykori testnevelő tanár, szertorna- és atlétikaoktató emlékét. A Kiss István, egykori diákja kézügyességét és alaposságát dicsérő emlékfaavatón családja, volt tanulói idézték meg a több mint négy évtizedes szolgálat után az utolsó pillanatig is a kitartás és céltudatosság egyik példaképeként számon tartott pedagógus emlékét.

  • Megemlékezők Fekete Gábor sírjánál. Albert Levente felvétele
    Megemlékezők Fekete Gábor sírjánál. Albert Levente felvétele

A nemzedékek példaképévé váló Fekete Gábor emberi és tanári erényeinek felidézését egykori diákja, Keresztes László vállalta, aki hatására maga is a testnevelést választotta életpályaként. Szavai a második világháborút követő évek zűrzavaros korszaka utáni gyökeres, az oktatás-nevelés minden szegletét átitató, a Székely Mikó Kollégiumban lezajlott megújulást idézték meg, mely mozgalomnak Fekete Gábor volt az egyik úttörője. Keresztes László szerint a pedagógusok a volt mikós nevelői hagyományt élesztették újra, Fekete Gábornak sikerült az élsport szintjére emelnie az egykoron Benedek Károly által működtetett szertornacsapatot.

A mozgalom összes pedagógusa – vélte Keresztes László – mintha Kodály Zoltán elvéből építkezett volna, vallották: sokszor egy élmény egész életre meghatározza az ifjú lelket, és hogy ez az élmény megszülessen, az az iskola feladata. Fekete Gábor pedagógusi nagyságát mutatja, hogy az élmény nemcsak egy megnyilvánulás volt, mögötte komoly értékek húzódtak, elsősorban a céltudatos, teljes odaadással vállalt munka, és ez talán a legfontosabb hagyatéka. Fekete Gábort és kollégáit a diákokkal és az egymással való összhang jellemezte, amit tovább erősítettek a nyári sátoros edzőtáborok.

Utóbbiak kapcsán a legmarkánsabb emlékek egyike a cserkészdalként ismert Szellő zúg távol című nóta – idézte fel Keresztes László. A jelenlévők zárásként el is énekelték a dalt. Egy perc csendes főhajtást követően Fekete Réka, Fekete Gábor lánya szólt az emlékezőkhöz, majd az egybegyűltek felkeresték Kovács Rózsika – a lányok egykori szertornaedzőjének – szintén kopjafa által is őrzött sírhelyét. Az egykori pedagógust Demeter Miklós testnevelő tanár méltatta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 363
szavazógép
2018-10-20: Közélet - Szekeres Attila:

Akik szeretik történelmünket (A székelység története vetélkedő)

A barátosi Bibó József Általános Iskola Kockás liliom nevű csapata nyerte A székelység története – Kádár Gyula Emlékverseny idei kiadását, melynek döntőjét hét csapat részvételével tegnap délután tartották Sepsiszentgyörgyön a Tanulók Házában. Második az illyefalvi László Lukács-iskola Bagolyvár csapata, harmadik a sepsiszentgyörgyi Református Kollégium Honfoglalók csapata lett.  Az első két helyezett csoport felkészítőtanára Fülöp Ildikó. A vetélkedő ötletgazdája a Székely Mikó Kollégium Alapítvány, mely a névadó középiskolával, a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házával és a MERT Egyesülettel közreműködve, Sepsiszentgyörgy önkormányzatának támogatásával immár negyedik éve szervezi meg a versenyt.
2018-10-20: Közélet - :

Székelyföld-díjak háromszékieknek

Két háromszéki kitüntetettje is van idén a Székelyföld folyóiratnak. A Csíkszeredában huszonegy éve megjelenő kulturális havilap minden esztendőben díjazza szerzői közül a legkiemelkedőbbeket.