Préda Barna könyvének bemutatójaA falu emberei

2018. október 20., szombat, Közélet

Előbb a falu monográfiája született meg. Merthogy a Google Zalánpatakról csak annyit tudott, hogy Károly herceg.

  • Préda Barna és Péter Sándor a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele
    Préda Barna és Péter Sándor a sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Albert Levente felvétele

És az ott született fiatalember – különösképp, hogy már kisgyerekkorában megkapta a szülőhely szeretetének édes betegségét – nem hagyhatta annyiban: meg kellett írnia a falu történetét. A kezdetektől, az 1692-es üveghuta alapításától, amit a nép nyelve üvegcsűrnek hívott, a zalánpatakiak meg évegcsűrnek ejtettek. S ha már megírta Zalánpatak hiteles történetét, a fiatalember – akit Préda Barnának hívnak, és aki nemcsak elméleti helytörténésszé képezte magát, de falumúzeumot is alapított – úgy gondolta, az évek során hozzácsapódott történeteket is érdemes átmenteni. Hát így született az Azok az évegcsűri legények című, a Bod Péter Megyei Könyvtárban csütörtök este bemutatott, szintén helytörténeti jellegű, de ezúttal a falu embereit, történeteiket ismertető kötet.

A könyv két fő adatközlője, történetmesélője Préda Barna nagytatája, Farkas József volt vadászmester, illetve Préda Jenő muzsikus, de mások – köztük már nem élők – is elmondták olykor tanulságos, többnyire szórakoztató történeteiket magukról, családjukról, a falu régi embereiről, úgyhogy  – a kiadvány lektora, Péter Sándor szerint – nincs olyan zalánpataki, aki ne szerepelne benne. Néhány történet a könyvbemutatón is megelevenedett, hiszen Farkas József és Préda Jenő is jelen volt az eseményen, utóbbi nemcsak „szereplői” minőségében, hanem muzsikusként is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 364
szavazógép
2018-10-20: Közélet - :

Székelyföld-díjak háromszékieknek

Két háromszéki kitüntetettje is van idén a Székelyföld folyóiratnak. A Csíkszeredában huszonegy éve megjelenő kulturális havilap minden esztendőben díjazza szerzői közül a legkiemelkedőbbeket.
2018-10-21: Sport - Miska Brigitta:

Három gólt rúgott, és győzött idegenben Eugen Neagoe csapata (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK megszakította három mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát, miután szombaton 3–2 arányban diadalmaskodott az FC Viitorul vendégként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában. A piros-fehérek a szezonban másodszor gyűjtötték be a három pontot idegenben, ezzel a győzelemmel pedig a rangsor ötödik helyére léptek.