Magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

2018. október 22., hétfő, Világfigyelő

Állítsuk meg a szeparatistákat felirattal és a kárpátaljai magyar közösség vezetőinek neveivel, valamint fényképeivel jelentek meg óriásplakátok szombat reggelre a főutak mellett Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében. Kárpátalja kormányzója az orosz titkosszolgálatok provokációjának tartja a plakátokat.

A fehér alapú, ukrán nyelvű óriásplakátokon Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője, Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátalja megyei tanács  első elnökhelyettese és Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, megyei tanácsi képviselő fotói láthatók a nevükkel együtt.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szombaton hivatalos honlapján jelezte, a rendvédelmi szervek jelenleg nyomoznak a provokatív cselekmény elkövetői után, de szerinte „a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja”. Megjegyezte, hogy az FSZB az utóbbi években igyekszik egymás ellen uszítani az ukránokat és magyarokat Kárpátalján. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban ismeretlenek szintén az éj leple alatt provokatív magyar feliratokat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások közigazgatási határán. Azok a feliratok, akárcsak a mostaniak, ukrán nyelvűek voltak, és hibákat tartalmaztak, mert oroszból ültették át őket tükörfordítással – írta Moszkal.

Emlékeztetett arra, hogy idén februárban kétszer intéztek támadást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székháza ellen. Mindkét bűncselekményt felderítették, és megállapították, hogy orosz titkosszolgálatok álltak mögöttük. A kormányzó leszögezte, a hatóságok mindent megtesznek, hogy fényt derítsenek a provokáció hátterére. Szerinte már bebizonyosodott, hogy a hasonló „primitív dolgok” nem működnek Kárpátalján, ezeknek nem ülnek fel sem az ukránok, sem a magyarok. Az országos és kárpátaljai ukrán médiában hónapok óta heves magyarellenes kampány folyik, de a mostani az első eset, amikor közterületen jelenik meg magyarellenes uszítás.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1289
szavazógép
2018-10-22: Sport - :

Székelyudvarhelyi siker az első Sepsi Openen (Floorball)

A Székelyudvarhelyi Floorbulls sikerével zárult a Sepsi Open Floorball Kupa első kiírása, amelyet szombaton a megyeszékhelyi Sepsi Arénában tartottak. A körmérkőzéses, ötcsapatos torna hargitai fölénnyel zárult, hiszen a dobogó másik két fokára is a szomszédos megyebeli együttes játékosai „állhattak” fel. A házigazda Pro Sepsi negyedik lett.
2018-10-22: Világfigyelő - :

Több százezres tüntetés Londonban a brexit ellen

Minden eddiginél nagyobb, több százezres tüntetést tartottak szombaton Londonban a brit EU-tagság megszűnése (brexit) ellen, illetve azért, hogy legalább a brexit feltételrendszeréről újabb népszavazás dönthessen.