Kizárólag románul

2018. október 23., kedd, Közélet

A Kovászna Megyei Törvényszék részben helyt adott a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület nevében iktatott, a Kovászna Megye Tanácsa által használt háromnyelvű fejlécek elleni keresetnek.

  • Kovászna Megye Tanácsa. Fotó: Henning János
    Kovászna Megye Tanácsa. Fotó: Henning János

Egyrészt megsemmisített a megyeháza és a tanácselnök által kiadott egy-egy okiratot, elrendelve, hogy a fejlécen mellőzni kell a magyar és angol nyelvű feliratot, és kizárólag románul kell újra kiadni. Tamás Sándor tanácselnök érdekesnek tartja az esetet, mivel már mindkét irat megtette jogi hatását, és mindkettő Dan Tanasă által kezdeményezett perekben való viszontkereset. A törvényszék ugyanakkor visszautasítja a felperes kérését, hogy kötelezze a tanácsot és elnökét: a jövőben ne bocsásson ki háromnyelvű fejléces iratokat. A Kovászna Megyei Törvényszék indoklásában egy általa 2016-ban kiadott, a Brassói Táblabíróság által megerősített végzésre hivatkozik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1759
szavazógép
2018-10-23: Világfigyelő - :

Újabb egyezményből lép ki Amerika?

Amerika fel szándékszik mondani a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközökről szóló megállapodást (INF), mert Oroszország megszegi azt – jelentette ki szombaton Donald Trump amerikai elnök. Moszkva hivatalos magyarázatot vár a kijelentésekre.
2018-10-23: Közélet - Szekeres Attila:

Ötvenhatról 56 kockában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójának előestéjén, tegnap a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében kezdődött a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által szervezett megemlékezéssorozat, amely ma több helyszínen is folytatódik. Előbb Marosán Csaba kolozsvári színművész mutatta be Intés az őrzőkhöz című önálló verses-énekes estjét, majd Benkő Levente újságíró, történész, ’56-kutató, a Háromszék volt munkatársa tartott előadást az erdélyi ’56-os ifjúsági szervezkedésekről.