1956-ra emlékeztek BarótonMa sem vagyunk szabadok

2018. október 24., szerda, Közélet

Hatvankét esztendeje a magyarság világtörténelmet írt: egy kicsivé tett nemzet fegyvert fogott, és a világ egyik leghatalmasabb hadseregével vette fel a harcot, hogy kivívja szabadságát. Október 23. az elnyomás elleni hősi küzdelemre, a szabadság szeretetére emlékeztet – hangzott el Baróton az 1956-os emlékműnél, ahol mintegy százan vettek részt a tegnapi megemlékezésen.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

Hatvankét esztendeje nemcsak az anyaország, hanem Erdély is megvívta a maga harcát, a román hatalom megtorlása pedig nem késett: százakat ítéltek kemény börtönévekre, ezreket hurcoltak meg, családokat tettek tönkre. Ma sem élünk szabadságban – mondotta a Történelmi Vitézi Rendet képviselő Szabó Miklós –: korunk hatalmasai nemzeti szimbólumainkat tiltják be, nyelvi jogainkat korlátozzák, megtagadják, hogy visszaadják azt, amit erővel elvettek. Hogy ezen változtatni tudjunk, az önrendelkezést kell kivívnunk, ahhoz pedig a pártok, az egyházak, az egyesületek, a fiatalság és a kulturális élet képviselőinek széles körű összefogására van szükség – jelentette ki.

Szakács László baróti alpolgármester a szovjet hatalommal a harcot felvevő, Dávidként küzdő fiatalokat méltatta mondván, ellenállásukkal a teljes világ csodálatát vívták ki. Nagy Károly Kázmér köpeci református lelkipásztor Pál apostol a korinthusiakhoz írt második leveléből vett igére – Az Úr ugyanis a Lélek: ahol az Úr Lelke, ott a szabadság – alapozott beszédében úgy fogalmazott, elődeink cselekedete nem könyvelhető el egyszerűen mint a múlt része: történelmünknek mindannyiunkban ott kell élnie, s kötelességünk, hogy azt a következő nemzedékeknek továbbadjuk. Nem szabad elfelednünk azt, ami hatvankét éve Budapesten, Magya

 

 

rországon vagy itthon, nálunk történt. Nemzeti ünnepeinket együtt, közösségben kell megülnünk, s bennük Isten megtartó erejét kell látnunk – mondotta a tiszteletes.

Csog Szabolcs, a Baróti Szabó Dávid Középiskola diákja Jobbágy Károly A rádió mellett című versét adta elő, közreműködött a Csala kürtje fúvószenekar, amely indulókat játszott, majd az esemény végén a résztvevők közösen énekelték el a székely és magyar himnuszt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1746
szavazógép
2018-10-24: Közélet - Iochom István:

A szabadság gyermekei vagyunk (1956-ra emlékeztek Kézdivásárhelyen)

Az 1956-os magyar hősök előtt tisztelegve tartott ünnepi megemlékezést a kézdivásárhelyi Református Kollégium és a városi önkormányzat tegnap a református temetőben. A rendezvényen a Vitézi Rend is képviseltette magát. Este az egykori hadapródiskolánál, a Hősök emlékműve előtt tartott megemlékezést a városi önkormányzat, valamint a helyi iskolák népes diákserege, amit fáklyás felvonulás előzött meg.
2018-10-24: Közélet - Bokor Gábor:

A nép újra fényt gyújtott az éjszaka feketeségében (1956-ra emlékeztek Kovásznán)

A megszokottnál többen gyűltek össze tegnap este Kovásznán a központi parkban lévő emlékműnél, a Likas-kőnél. Az idő is kedvezett, de minden bizonnyal a magyarságot egyre gyakrabban érintő jogsérelmek is ösztönözték a kovásznaiakat, hogy magyarságukat vállalva, összefogva hajtsanak fejet 1956 hősei előtt. A polgárok mellett politikai hovatartozástól függetlenül világi és egyházi elöljárók is fontosnak tartották ott lenni, számos fiatal is jelen volt a Magyar Polgári Párt Kovászna városi alakulata által szervezett megemlékezésen.