Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyar eszközök a diákműholdon

2018. október 29., hétfő, Autóvilág–Technika

A végső tesztek vannak már csak hátra, amelyek után még idén elindulhat az űrbe az európai diákműhold, rajta magyar műszerekkel és berendezésekkel.

  • Fotó: g0mrf.com
    Fotó: g0mrf.com

Sikerrel befejeződtek az európai diákműhold, az ESEO (Euro­pean Student Earth Orbiter) rázástesztjei a SITAEL olasz űripari cég rázólaboratóriumában. A mikroműhold, amelynek fedélzetén a magyar fejlesztésű TRITEL műszer egy módosított változata is helyet kapott, jelenleg az Európai Űrügynökség technológiai központjában várja, hogy végső környezeti tesztelésnek (termovákuum, elektromágneses kompatibilitási és funkcionális tesztek) vessék alá – adta hírül az MTA Energiatudományi Kutatóközpont űrdozimetriai kutatócsoportja.
Ha sikeresen zárulnak a végső tesztek, a műhold október utolsó hetében indulhat útnak Amerikába, hogy egy Falcon 9-es rakétával feljuthasson a világűrbe november közepén.
Az ESEO-n repülő, az MTA EK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által közösen fejlesztett TRITEL műszer a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja majd – olvasható a projekt honlapján. Ezenkívül szintén a diákműhold fedélzetén kapott helyet több más műszerrel együtt a BME-n fejlesztett plazmadiagnosztizáló készülék, valamint ugyancsak a BME-n készült a mikroműhold központi energiaellátó rendszere is.
A 45 kilogramm tömegű műholdat, amely 94 perc alatt kerüli meg egyszer a Földet, 90 kis méretű műhold társaságában bocsátják fel a világűrbe novemberben. A diákműhold élettartama a tervek szerint 6 hónap lesz.
Az Európai Űrügynökség Oktatási Irodája által meghirdetett program keretében  európai egyetemek több száz hallgatója dolgozott a műhold létrehozásán, a diákok részt vettek annak tervezésében, építésében, tesztelésében, fejlesztésében a SITAEL olasz űripari cég gondozásában. A program több mint tíz éve kezdődött.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 582
szavazógép
2018-10-29: Autóvilág–Technika - :

Nőtt a román járműgyártás

Romániában az egy évvel korábbinál 27 százalékkal több, 346 971 járművet gyártottak az első háromnegyed évben – derült ki a román autógyártó szakmai szervezetek statisztikáiból.
2018-10-29: Autóvilág–Technika - :

Autókat hív vissza a BMW

Hűtőfolyadék-szivárgás által okozott gyulladásveszély miatt világszerte 1,6 millió autót hív vissza a szervizekbe ellenőrzésre a BMW – számolt be október 23-án az Automobilwoche német hírportál.