Csak így ne

2018. október 31., szerda, Kármentő
Váry O. Péter

A figyelmes szemlélőnek az az érzése: itt mindenki mindenkinek keresztbe tesz. Bojkottál, akadályoz, hátráltat, sőt: szabotál. Mert ami itt történik, azt nem lehet a hanyagság számlájára írni. A hozzá nem értésére sem. Ami itt történik, az magas iskolapéldája annak, hogy hogyan ne javítsunk utcát.

Igen, a Váradi József utcáról van szó. Már megint. És – ahogy elnézem – még jó sokáig. Dokumentáló terepszemlére indultam, fényképezőgéppel, ahogy kell. Egy hölgy a tömbház teraszáról valamiféle illetékesnek nézhetett, mert azt kérdezte: tessék mondani, jön még erre valaki az idén dolgozni? Reméljük, hogy igen, válaszoltam, hiszen miért fosszam meg a reménytől. Már négy éve tart ez így, még a cigány is megunja, szólt le onnan fentről, és hangjából nagyon-nagyon kiérződött a csalódottság. Az utca lakójánál csak a megrendelőnek kellene csalódottabbnak lennie. Ha arra menne, és szétnézne. De nem megy arra. Mert akkor látnia kellene, hogyan űztek csúfot, hogyan mocskolták meg az eddig végzett munkát az útépítők. Úgy néz ki az egész utca, mintha minden csapat, amelyik az évek során ott dolgozott, a saját feje szerint végezte volna a rá eső részt – mert, hogy egységes elképzelés, magyarán kivitelezési terv szerint nem dolgoztak, az bizonyos. Csak szemelgetve a hibákból. Jó elképzelés a mindenféle légvezetékek föld alá helyezése, de a kivitelezés kívánnivalót hagy maga után. A telefon, internet, kábeltévé stb. vezetékeinek készített aknák például sok helyütt a járda szélére kerültek, szegélykövet ilyen helyre a munkások nem tudtak tenni. De megszakad a szegélykő a kitört vagy ott felejtett régi villanyoszlopok miatt, az ivóvíz leágazásának elzáró csapja miatt, a tűzcsap fedele miatt, a régi szennyvízakna miatt, az új esővízlefolyó miatt, a földből kijövő vezetékek miatt, a gázcső miatt, a villanyóratartó dobozok miatt, az újonnan behelyezett villanyoszlopok miatt, szóval minden miatt, ami csak egyszer lehetséges. Persze, minden javítható lenne, de ha valaki azt mondja nekem, hogy a hibákat ki is javítják, mielőtt az úttest koptatórétegére és a járda aszfaltozására kerül sor, azt – sértődés ne essék – szembe fogom röhögni. Hiszen láthattuk: alig néhány méterrel arrébb, a Fecske utcában a régi beton villanyoszlopot egy évre az utca végleges leaszfaltozása után vették ki, befoltozták ugyan a helyét, de ahol nem összefüggő az aszfaltréteg, ott egy-két tél után a fagy megmutatja, mire képes.

Hát így állunk jelenleg. Már jó sok ideje egy helyben toporogva, merthogy hetek óta errefelé munkásembert nem láttak a lakók. Elmúlt a nyár, el szép lassan az ősz is, most még lehetne dolgozni – de talán majd akkor, amikor lefagy. Amikor a betonozás annyit ér, mint holt lovon a patkó, amikor az aszfaltozás ablakon kidobott pénz. És akkor majd lehet szidni a polgármestert reggeltől estig, de még akár éjszakai váltásban is, holott ő csak annyiban hibás, hogy jót akar városának. Ellentétben azokkal, akik az utcákban dolgoznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1485
szavazógép
2018-10-31: Közélet - Hecser László:

Falugazdászok Háromszékre

A budapesti agrártárca bő négyszázmillió forintos keretösszeggel indította útjára a Kárpát-medencei Falugazdász Programot. A széles értelemben vett tájegység 117 falugazdászából hatvanan Erdélyben, közülük huszonnégyen Székelyföldön fejtik ki tevékenységüket. A kiértékelésben részt vevő Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője az erdővidéki polgármesterek találkozóján úgy nyilatkozott: a jelentkezők mindenike nagyon jól felkészült, így a mezőgazdaságot és állattenyésztést gyakorlatból is ismerő szakemberek nyújthatnak segítséget a hozzájuk forduló kis- és középgazdáknak.
2018-10-31: Belföld - :

Bukaresti érzékenység

A külügyminisztérium üdvözli Jean-Claude Juncker december elsejével – Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével – kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának ad hangot a „budapesti hatóságok retorikája” miatt.