Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

2018. november 1., csütörtök, História

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania), az erdélyi magyarság nem hivatalos hírirodája két, 1985. november elejéről származó jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank rovatában.

  • Útlevelek Románia Szocialista Köztársaságban. Fotó: ddumi.ro
    Útlevelek Románia Szocialista Köztársaságban. Fotó: ddumi.ro

Január 1-jétől Románia drasztikusan csökkenteni akarja a turistaforgalmat Magyarországgal

Kolozsvári rendőrségi forrásból értesültünk, hogy a romániai belügyminisztérium 1986. január 1-jétől leállítja a Magyarországra irányuló egyéni turistaforgalmat. Csak csoportos utazásokat fognak szervezni, amelyeknek „anyagi és adminisztratív feltételeit a munkahelyek, illetve a termelőegységek fogják előteremteni”. Annyi már eddig is ismert volt, hogy a Romániából kiutazó turisták valutaszükségletét – papíron legalábbis – munkahelyi keretek biztosították. Arra a kérdésünkre viszont, hogy az intézkedés mit ért „adminisztratív feltételen”, azt a választ kaptuk, hogy az „állampolgári lojalitást a munkahelyeken tudják a leginkább lemérni, így e lojalitás és természetesen a munkateljesítmény alapján fogják mindenkinek lehetővé tenni vagy megakadályozni a külföldre utazást”.

Úgy értesültünk, hogy január 1-jétől magyar állampolgárok is csak szervezett turizmus keretében utazhatnak be Romániába, s a romániai szervek vigyázni óhajtanak arra, hogy a „szigorú kölcsönösség” domináljon ezekben a kapcsolatokban; vagyis csak annyi magyar állampolgár utazhasson be az országba, ahány román állampolgárt Románia kienged Magyarországra.

Nem kell részleteznünk, mit jelent majd ez a rendelkezés az erdélyi magyarságnak, amely élelmet, gyógyszert stb. csak hozzájuk látogató magyarországi rokonok, barátok útján tud szerezni.

Informátorunk cinikusnak nevezi a román pártvezetésnek ezt az újabb célkitűzését. Hozzátehetjük azonban, hogy nemcsak cinikus, de a nemzetközi joggal szögesen ellentétben álló, hisz gátolja az egyik legalapvetőbb emberi jogot, az utazás jogát. S egyben kiteljesülését jelenti annak a nem rejtegetett politikai gyakorlatnak, amely Románia egész lakosságát – kiváltképpen az itt élő magyarokat – a zsarolás, a terrorizálás eszközének tekinti. (1985/90. sz. jelentés, 1985. november 2.)

 

Megszűnik a temesvári magyar nyelvű könyvkiadás

1986-tól már a temesvári Facla Könyvkiadó sem jelenthet meg magyar nyelvű könyveket. Az elmúlt évtizedekben több romániai helyi vagy szakosított kiadó jelentetett meg könyveket – a Kriterion nemzetiségi könyvkiadó mellett – a Romániában élő nemzetiségek nyelvein. Ilyen volt a Facla is, amely elsősorban szépirodalmi munkák megjelentetésére vállalkozott, és feladatának a Partiumban, Erdély nyugati részében felmerülő ez irányú igények kielégítését tekintette. Úgy értesültünk, hogy a jövőben már csak a kolozsvári Dacia adhat ki magyar nyelvű könyveket mint vidéki könyvkiadó, de az eddigieknél korlátozottabb példányszámban. (1985/91. sz. jelentés, 1985. november 4.)

Szerkesztette: Szekeres Attila

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2018-11-01: História - Puskás Attila:

A legrövidebb háború (Az 1956-os forradalom krónikája 2. )

 A Vörös Hadsereg kényszerű kivonulása Budapestről az első (október 23–24.) szovjet fegyveres beavatkozás kudarca után, veszteségeik ellenére is csupán taktikai és látszatmegoldásnak bizonyult. Miközben csapataik átcsoportosítása és feltöltése foglalkoztatta a szovjeteket, október 27-én megalakult a Magyar Néphadsereg Forradalmi Katonai Tanácsa Király Béla, Kána Lőrinc és Kovács István tábornokok, valamint Maléter Pál ezredes és még öt tiszt részvételével. Másnap Nagy Imre meghatározta az utóbbi napokban lezajlott népfölkelés jellegét, tiltakozva az „ellenforradalom” megjelölés ellen. Október 28-ra csendesültek a fővárosban a harcok, és hajlandónak mutatkoztak a szovjet harckocsikat kivonni Budapestről (október 30.), úgy tűnt, hogy győzött a forradalom.
2018-10-31: Sport - Miska Brigitta:

Ötgólos győzelemmel jutottak negyeddöntőbe (Labdarúgás, Román Kupa)

Legjobb nyolc közé jutott a Sepsi OSK a Román Kupában, miután szerdán magabiztos játékkal 5–0 arányú győzelmet aratott a másodosztályban érdekelt Mioveni vendégeként a nyolcaddöntőben. A háromszéki együttest maroknyi székely is elkísérte a kiszállásra, így ők a helyszínen lehettek szemtanúi, hogy a piros-fehérek történetük során először jutottak negyeddöntőbe a kupasorozatban.