Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 1., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Hazajáró-közönségtalálkozó
November 2-án, pénteken 19 órától a Tortoma Önképzőkör kihelyezett találkozóján közönségtalálkozóra kerül sor a Prima Primissima díjas Hazajáró turisztikai és honismereti magazinműsor szerkesztőivel, szereplőivel.

Meghívottak: Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor. A találkozó helyszíne a baróti Party Pub vendéglő emeleti terme. Szervezők: Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület, Erdővidék Múzeuma és Gaál Mózes Közművelődési Egyesület. Házigazda: Demeter Zoltán.

 

Megemlékezés Barcaföldváron
November 4-én, vasárnap, a nemzeti gyásznapon hagyományosan megemlékezést tartanak az egykori földvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben, idén tizenkilencedszer. A 15.30-kor kezdődő megemlékezésen beszédet mondanak a brassói magyar történelmi egyházak és az RMDSZ képviselői, házigazda az emlékhely kezdeményezője, Ungvári Barna András volt hidvégi, jelenleg uzoni református lelkipásztor. A megemlékezést szeretetvendégség követi a fogolytábor hidvégi emlékszobájában. (sz.)

 

Kiállítás
ELSŐ VILÁGHÁBORÚS KÉPESLAPOK. Kevés szavak címmel nyílik kiállítás pénteken 10 órától a Kovászna Megyei Prefektúra székhelyén első világáborús képeslapokból. A kiállítást Sepsiszentgyörgyön november 8-áig lehet megtekinteni hétköznapokon 9–16 óráig, majd november 10–20. között naponta 12–16 óráig Bodzafordulón a Mircea Eliade Líceumban. A kiállítást Claudia Septimia Sabău, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem történelmi múzeumának munkatársa mutatja be.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház pénteken 19 órától a nagyteremben az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadást játssza. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim.
NEMES NAGY ÁGNES-ELŐADÁS. P. Magyarosi Imola Kettős világban című egyéni előadása Nemes Nagy Ágnes verses és prózai szövegei mentén járja körül a költő alkotói világát és életútját. P. Magyarosi Imola első egyéni előadásába nemcsak a költő ünnepelt verseit, hanem kevésbé ismert szövegeit is beleszövi. Nemes Nagy Ágnes szövegei sokszor okoznak fejtörést az értelmező olvasónak. Az előadás egyszerre találkozás a szöveggel és Nemes Nagy Ágnes személyével. P. Magyarosi Imola előadása e hónapban két alkalommal, november 2-án és 24-én 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Jegyek kaphatók a központi jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro honlapon.

 

Tánc
Rendhagyó nemzetközi együttműködésben vesz részt a sepsiszentgyörgyi mozgásszínházi társulat: a W_all című előadást, amely az M Stúdió, a Frenák Pál Társulat, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Radikal – Újgenerációs elképzelések koprodukciójában jön létre, ma és 2-án 20 órától mutatják be Budapesten a Trafóban. Ezt követően készül el az előadás hazai változata: sepsiszentgyörgyi premier november 15-én és 16-án a Háromszék Táncstúdióban.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Apróláb románul beszélő; 16.30-tól 22 mérföld magyarul beszélő; 18.15-től Az első ember magyarul beszélő; 18.45-től Johnny English újra lecsap magyarul beszélő; 20.30-tól Bohém rapszódia román felirattal; 21-től Lerd – Egy teljes ember román felirattal.

 

II. Háromszéki Erzsébet-bál
A Gyulafehérvári Caritas és a Roy-Chowdhury–Mikes család szervezésében november 16-án, pénteken 19 órától a zabolai Mikes-kastélyban tartják a a II. Háromszéki Erzsébet-bált. A bevételt a Caritas háromszéki szociális programjainak támogatására fordítják. A bál fővédnökei: ft. Szász János és a Roy Chowdhury–Mikes család. Meghívott zenekar: Lady & The Tramps. A belépő ára 250 lej/fő.  Előzetes asztalfoglalását baráti társasága nevében is megteheti 8–12 fő részére. Határidő:  november 9. A bál alatt tombolahúzásra és boraukcióra is sor kerül. A helyek száma korlátozott. További információk a kinga.hubbes@caritas-ab.ro e-mail-címen vagy a 0733 553 594-es telefonszámon.

 

Hitvilág
MINDENSZENTEK ÜNNEPE. Sepsiszentgyörgyön ma a közös temetőben 15 órától kezdődik a szertartás a hősök sírjánál, a katolikus temetőben 16 órától lesz szentmise az elhunytakért.

 

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 A Szentegyházi Gyermekfilharmónia előadása Vargyason. 19.50 Lelkészbeiktató istentisztelet a Baróti Unitárius Egyházközségben. 20.40 Fiatal házasok szüreti mulatsága Nagybaconban. 20.55 Ünnepi megemlékezés Baróton az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján. 21.05 VIII. Erdővidéki Régizene-találkozó. A televízió adásai a www.erdtv.com internetes portálon is nézhetők.

 

Újra igényelhető a székelyföldi diákkártya
Igényelni lehet a régi-új székelyföldi diákigazolványt, a SIC Cardot. A 2013 óta működő igazolványt idén újratervezték, új partnereket vontak be, új honlapot készítettek a felhasználók számára. A SIC Carddal sepsiszentgyörgyi, székelyudvarhelyi, csíkszeredai és kézdivásárhelyi autósiskolák, fodrászszalonok, könyvesboltok és gyorsétkezdék szolgáltatásai, termékei is kedvezményesen érhetőek el. Ezenkívül használni lehet a székelyföldi önkormányzatok által működtetett kulturális vagy sportintézményekben, a partnerek listája pedig folyamatosan bővül. A kártyát a www.diakigazolvany.ro oldalon Kovászna, Hargita vagy Maros megyei lakcímmel, középiskolás vagy egyetemi jogviszonnyal rendelkező diákok igényelhetik.

 

Forgalomkorlátozás
A torlódások elkerülése érdekében Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala ma egyirányúsítja a temetők felé vezető Vár utcát. Így mindenszentek napján a vártemplomi temető felső bejáratát és a közös temetőt a Vár utca felől lehet majd megközelíteni és a Vojkán utcán lehet elhagyni. Ugyanakkor a temetőbe látogatóknak vasárnapig lehetőségük lesz a közelben található lövészeti gyakorlótéren elkerített parkolóban hagyni az autókat.

Az önkormányzat kéri a temetőbe látogatókat, hogy ma a közlekedés megkönnyítése érdekében ne parkoljanak a Vár és a Vojkán utcában. A közlekedés átszervezésében és a forgalom irányításában a helyi rendőrség munkatársai segítenek.

 

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Szentivánlaborfalva, Uzon, Maksa, Nyujtód, Bereck; a 12-es országúton Mikóújfalu, Kilyén, Oltszem, Szotyor, Sepsibükszád, illetve a 121-es megyei úton Szentkatolna, Imecsfalva és Gelence közelében mérik a járművek sebességét.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Salvia I. (telefon: 0267 313 513, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma és pénteken 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. pénteken 8–15 óráig javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen a Gyár utcában a Dózsa György utca és a Béke utca közötti szakaszon, valamint a Dózsa György utcában a 41-es, 42-es és 43-as tömbházban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
RENDHAGYÓ KÖNYVTÁRI PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár ma rendhagyó programmal, 9–15 óráig tart nyitva.
JEGYEK. A 30. Népzene- és Néptánctalálkozóra a következő jegyvásárlási lehetőségek adottak: online a www.biletmaster.ro oldalon; a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104); november 10-én a helyszínen, a Sepsi Arénában.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1118
szavazógép
2018-10-31: Sport - Miska Brigitta:

Ötgólos győzelemmel jutottak negyeddöntőbe (Labdarúgás, Román Kupa)

Legjobb nyolc közé jutott a Sepsi OSK a Román Kupában, miután szerdán magabiztos játékkal 5–0 arányú győzelmet aratott a másodosztályban érdekelt Mioveni vendégeként a nyolcaddöntőben. A háromszéki együttest maroknyi székely is elkísérte a kiszállásra, így ők a helyszínen lehettek szemtanúi, hogy a piros-fehérek történetük során először jutottak negyeddöntőbe a kupasorozatban.
2018-11-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy
özv. ORBÁN
ZOLTÁNNÉ
szül. JÉNÁKI MARGIT
szerető szíve életének 83., özvegységének 16. évében 2018. október 31-én megszűnt dobogni.
Temetése 2018. november 2-án 16 órakor lesz a berecki ravatalozóházból a helyi temetőben.
A gyászoló család
235