Élethelyzetek

2018. november 2., péntek, Nyílttér

Készülünk átmenni a feleségemmel a zebrán. Előttünk visszaszámol a villanyrendőr. Mögöttünk egy cigány család, tanakodnak, mikor kellene indulni.

Már villognak a számok, amikor a feleségem hátrafordul, és azzal a kedves mosolyával, amellyel annak idején engem is levett a lábamról, odaszól: – Tessék vigyázni, most még át lehet menni az úttesten.
Azok előbb döbbenten merednek rá, hogy valaki kedvesen szól hozzájuk, majd zavarukban kacagnak. Hiába, nem ehhez szoktak.
*
Emberekkel dolgozom. Az egyik rendes őrkői gyerek félve kér tőlem egy cédét. A könyvet nehezen tudja betűzni, mondja. Olyan szívesen hallgatom a meséket – vallja be szemlesütve, szinte önkéntelenül. Semmi baj, mondom neki, ajánlhatok neked egy olyan cédét, amelyen Rémusz bácsi mesél. Az tűnik fel, hogy a gyerek a beszélgetésünk alatt mind hátrafelé néz. De nem áll a háta mögött senki. Először nem értem. Aztán rájövök. Mivel nincs hozzászokva, hogy emberi módon kiszolgálják, azt gondolta, hogy valaki áll mögötte, és biztosan ahhoz beszélek. Kimegyek a kiszolgálópult mögül és kezébe nyomom a cédét. Óvatosan közelít hozzám, és félénken veszi el, mint egy rémült állatka, akit folyamatosan ütnek.
*
Végtelenül jámbor Zénó kutyámmal sétáltunk. Harsány hang térített magamhoz a gondolataimból:
– Vigye innét a mocskos kutyáját! Félek tőle! Feljelentem magát!
Zénó megállt, majd elfordult a hangos, dühös embertől, ment tovább a maga útján.
Először szitokszóra nyitottam a számat, végül csak annyit nyögtem ki: – De hát nagyon jámbor.
– Kutyának csak kutyabecsülete van! Én már tudom!
Valóban, Zénó becsületesen kerülte a rossz embereket. Aznap is sokat tanultam tőle. Mint mindig. Most nem tudom, mivel foglalkozhat. A mennyországban nincsenek rossz emberek.
*
Állok egy bankautomata előtt. Már negyedórája. Előttem népes cigány társaság, szeretnének pénzt kivenni. Mikor mennek ezek innen el – gondolom magamban –, nekem dolgoznom kell, még előtte ebédelnem, drága az időm, ráadásul taxit hívtam, annak is már ketyeghet az órája. Szóval sietős.
Megérkezik mellém egy fia­talember, majd a csapathoz fordul:
– Segíthetek valamiben? – S meg is oldja a problémát. A cigányok hálásak, én pedig most megbuktam emberségből.
Békés együttélésről beszélünk. Közben csak védekezünk, folyton védekezünk. Mert nekünk nincs üldözési mániánk, bennünket valóban üldöznek. Pedig csak egy lépést kellene tenni egymás felé. Bármilyen kicsit is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2018-11-02: Nyílttér - :

A lelki egészség napja a Refiben

Mi a tartós kapcsolat alapja? Mit jelent a bizalom és az alkalmazkodás? Mikor tűnik el a rózsaszín felhő? Mikor vagyunk a szüleink jó gyerekei és mikor jó család az, amiben mi nevelkedünk? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket taglaltunk a sepsiszentgyörgyi Református Kollégiumban az elmúlt csütörtökön, a Kapcsolatokról, fiúkról és lányokról című program keretében.
2018-11-02: Nyílttér - Józsa Zsuzsanna:

Kettős ünnep Kovásznán

Október harmadik szombatján kettős ünnepséget tartottak Kovásznán: a Pro Vita Hominis életvédő társaság Timár utcai, A magzat keresztútja emlékparkban Szent II. János Pál pápa emlékére szobrot szenteltek, és megáldották a róla elnevezett kápolna új oltárát. Délután a Szent István katolikus templomban a hálaadó szentmise főcelebránsa Brenner József atya, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium spirituálisa volt, akinek testvérét, Brenner János vértanú papot 2018. május 1-jén avatták boldoggá. A szentmise után a Mária-áhítaton gyertyás körmenettel körbekerülték a templomot.