Turnén a szentgyörgyi Bányavakság

2018. november 3., szombat, Közélet

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely és Andrei Mureșanu Színház Bányavakság című koprodukcióját négy erdélyi nagyvárosban mutatják be a következő időszakban. November 4-én Temesváron, 6-án Szatmáron, 13-án Marosvásárhelyen, 14-én pedig Kolozsváron tekinthetik meg az érdeklődők a kétnyelvű előadást.

Székely Csaba triló­giá­jának második része, a Bányavakság egy név nélküli székelyföldi faluközösség vakságának keserű komédiája. Ezek a szereplők nem egy betegség miatt vakultak meg, hanem a szegénység, a torz ambíciók és évekig elhallgatott sérelmek miatt. A szétesés utolsó lépcsőfokán állnak, ahol már identitásukat, emberségüket is elveszítették, ahol csak a túlélésért való küzdelem működteti az embert. Úgy élnek, mint a vakok, úgy szavaznak, mint a vakok, úgy tesznek, mintha nem látnák egymás fájdalmát, eltévelyedését, és azt az ürességet sem, amelyet a fakitermelő maffia hagyott maga után a településen. Vajon hogyan juthattak idáig? Hogyan lehet embernek maradni ebben a korrupciótól és nacionalizmustól átitatott székelyföldi valóságban? – teszik fel a kérdést előadásukkal az alkotók.

A turné az Osonó Színházműhely interetnikai projektsorozatának része, amelynek támogatója az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala. A román és magyar nyelven feliratozott koprodukciót Catinca Drăgănescu állította színpadra, társrendezője Fazakas Misi. Szereplők: Virgil Aioanei, Elena Popa, Sebastian Marina, Claudia Ardelean, Ion Fiscuteanu JR., Mucha Oszkár, Fazakas Hunor, Elek Ágota, Gászpor Adrienn, Macsuka Patrik. Zenész: Csibi Szabolcs, díszlettervező: Wegroszta László, ko­reográfus: Ivácson László.

A Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban november 4-én 19 órától, a szatmári művelődési házban november 6-án 19 órától, a marosvásárhelyi Stúdió Színházban november 13-án 17 órától, a kolozsvári Tranzit Házban pedig november 14-én 19 órától mutatják be az előadást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2018-11-03: Közélet - Nagy B. Sándor:

Nemzetközi előadásban az M Stúdió

Rendhagyó együttműködésben vesz részt a sepsiszentgyörgyi mozgásszínházi társulat. November 1-jén és 2-án mutatták be Budapesten a W_all című előadást, amely az M Stúdió, a Frenák Pál Társulat, a Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Radikal – Újgenerációs elképzelések koprodukciójában jön létre.
2018-11-03: Közélet - :

Jogosítványokat függesztettek fel

130 gépkocsivezetői jogosítványt és 47 forgalmi engedélyt függesztettek fel a Kovászna megyei közlekedésrendészek októberben – közölte a megyei rendőrség sajtóirodája tegnap.