Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. november 5., hétfő, Mi, hol, mikor?

Röviden
GUZSALYAS. A Guzsalyas Alapítvány tevékenysége a sepsiszentgyörgyi Míves Házban: ma 17.30–19.30 óráig nemezkészítés gyermekeknek.

MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 18 órától társaságitánc-tanfolyam kezdőknek. Telefon: 0722 233 774. Info: facebook@liveartdancestudio.
KÉZIMUNKA-KÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
SÉTATÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága sétatúrát szervez szerdán a Sepsiszentgyörgy környéki erdőkben. Útvonal: Büdöskút, Marinka-puszta, Mészégető-tető, Előpataki hágó, Keresztény-tető, Kéni-puszta, Büdöskút. Távolság: 16–18 km. Szintkülönbség összesen: 645 m. Indulás 9 órakor a szemerjai Büdöskúttól. Túravezető: György Ignác.
SZABLYAVÍVÓ-TANFOLYAM. A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola heti két edzésre vár Sepsiszentgyörgyön jelentkezőket gyermek- (9–14 év) és felnőtt- (14–99) csoportjaiba. Azt a történelmi vívást tanítják, amellyel az 1848-as szabadságharcot vívták őseink, és amely alapját képezte a magyar sportvívók több évtizedes világhírének. Nyílt edzések, ingyenes kipróbálási lehetőség. Információk a 0745 069 121-es telefonon.
MEGHALLGATÁS. A nép ügyvédje brassói területi irodájának munkatársai november 7-én, szerdán 10 órától várják az érdekelteket Sepsiszentgyörgyön a prefektúra épületében, ahol meghallgatást tartanak és átveszik az esetleges beadványokat, írásos panaszokat. A részvétel ingyenes, magyar tolmács lesz jelen.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
JEGYEK. A 30. Népzene- és Néptánctalálkozóra a következő jegyvásárlási lehetőségek adottak: online a www.biletmaster.ro oldalon; a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104); november 10-én a helyszínen, a Sepsi Arénában.
ÁRAMSZÜNET. Gelencén kedden 8–17 óráig, Mikóújfaluban hétfőtől péntekig naponta 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

 

Gépkocsi-regisztráció
Sepsiszentgyörgy önkormányzata felhívja a város közterületén garázzsal rendelkező lakók figyelmét, hogy november 30-áig közölniük kell az építményben parkoló autó rendszámát Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalával. A parkolóhelyek felszabadítása céljából ezentúl 22 és 6 óra között azok a személyek, akiknek garázsuk van, nem parkolhatják járművüket a garázsuktól számított háromszáz méteres körzetben. A garázstulajdonosoknak írott formában kell közölniük Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatalának ügyfélszolgálati, tájékoztatási és iktatóirodájában az utca nevét és a tömbház számát, ahol a garázsuk fekszik, illetve éjszaka a garázsban tartott autó rendszámát. Amennyiben cserélődik a garázsban parkoló autó, azt is közölni kell majd a polgármesteri hivatallal. Az írásos nyilatkozatot hétfőtől csütörtökig naponta 8 és 18, pénteken 8 és 14 óra között lehet leadni a fent említett irodában. A bejelentést elmulasztó lakókat 1000 és 2000 lej közötti, míg a parkolásra vonatkozó rendeletet megsértő személyeket 500 és 1000 lej közötti bírsággal sújthatja a helyi rendőrség.

 

Kalendárium
Baróton Erdővidék Múzeuma Kalendáriuma Fürkésző sorozatában pénteken 18 órától a Kelet és Nyugat között félúton című beszélgetés meghívottja a Bikfalván élő Demeter Miklós (magyar–néprajz szak, Pécs) és Násztya, azaz Anasztázia Demeter-Petrova (udmurt–magyar szak, Izsevszk) székely-udmurt házaspár, valamint lányaik, Gyöngyi és Kata, akikkel vetített képes előadást követően kultúráink feltételezhető hasonlóságáról, nyelvről, népi kultúráról, hagyomány- és szokásvilágról, feladatokról tereferélnek, mert egymás fürkészése, megismerése mindannyiunk számára tanulságos és hasznos. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Színház
A Kézdivásárhelyi Városi Színház Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című előadását a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában ma 13 órától bérletes előadásként diákoknak, 19 órától felnőtteknek játssza.

 

Zene
Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermében ma 19 órától kamaraesten fellép Bordos Kinga (zongora), Molnár Tibor (hegedű) és Kostyák Előd (cselló). Műsoron Rahmanyinov-, Haydn- és Brahms-triók. A helyek száma korlátozott, jegyet előre is meg lehet vásárolni az Árkosi Kulturális Központ székhelyén, az Olt utca 6. szám alatt naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 652). A jegy ára 10 lej.

 

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében november 6-án, kedden 19 órától Barabás Mihály ny. igazgató-tanár (Nagyajta) bemutatja Növényi ornamentika Erdővidék népi díszítőművészetének világában című könyvét. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Ezüst Akadémia
KÁSA ZOLTÁN egyetemi pro­fesszor (Sapientia EMTE, marosvásárhelyi kar) Mi fán terem a számítógép, kell-e nekünk internet? című előadása november 6-án 17 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban, november 8-án 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban hallható.
SZENKOVICS DEZSŐ egyetemi adjunktus (Sapientia EMTE, kolozsvári kar) India, a feltörekvő hatalom? címmel tart előadást november 20-án 17 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban, november 22-én 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban.

 

Hitvilág
Gelencén a Szent Imre katolikus templom búcsúja ma 11 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmisét Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek celebrálja.

 

Képernyő
Az RTV1 műsorán ma 15 órától: Heti krónika – a magyar adás hírháttérrovata. * 25 éve működik Segesváron a Gaudeamus Alapítvány. Célja segíteni a helyi magyar oktatást, és kulturális események szervezője is. * Erdély régi templomai – különös alakú védőfal keríti Felső-Háromszék egyik legjelentősebb katolikus templomát, a kézdiszentlélekit. Idegenvezetőnk ezúttal Bordi Zsigmond Loránd régész, akivel felfedezzük a templom más érdekes látnivalóit is. * Útilapu – régi hagyományt elevenített fel az Erdélyi Kárpát-Egyesület, néhány éve ugyanis honismereti turistabált is tartanak. A kolozsvári kezdetek után idén Gyimesközéplokra, a borospataki skanzenbe hívták a természetjárókat.

 

Spanyol klub
A Zöld Nap Egyesület által indított spanyol társalgási klub találkozóját kedden 18 órakor tartják a székházban (Kézdivásárhely, 33-as udvartér 1. szám). A nyitott és ingyenes rendezvény házigazdája Carmen Gallardo és Miguel Paya, a jelenlevők elsajátíthatják a spanyol nyelv alapjait. Az egyetlen részvételi feltétel az alapfokú angolnyelv-ismeret.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help Net (telefon: 0367 802 977, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Sebességmérés
A közlekedésrendészet sebességmérői ma a 10-es ország­úton Bredét, Bodzaforduló, Bodzakraszna, Zabrató, a 11-es országúton Csernáton, Nyujtód, Lemhény, Bereck, Maksa, a 12-es országúton Kilyén, Szotyor, Mikóújfalu, Sepsibükszád határában ellenőrzik a gépjárművek sebességét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2018-11-04: Sport - :

Magabiztos győzelem (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A Kézdivásárhelyi SE magabiztos játékkal 82–57 arányban diadalmaskodott a Nagyváradi MSC együttese ellen a női kosárlabda Nemzeti Liga B-értékcsoportjának 7. fordulójában. A céhes városbeli lányok legközelebb csütörtökön játszanak, amikor is hazai környezetben bepótolják az Alexandria elleni meccsüket.
2018-11-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Mert én tudom, hogy az én megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.”
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó édesanya, nagymama, dédnagymama,
özv. ZOLTÁNI TERÉZ
(szül. GÁSPÁR)
életének 97., özvegységének 49. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
Temetése 2018. november 5-én, hétfőn 11.30 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
Köszönjük, hogy voltál nekünk.
Gyászoló szerettei
4130/b