Bukarest kimarad. Ismét

2018. november 5., hétfő, Máról holnapra
Farcádi Botond

Kolozsvár és Bécs között indít rendszeres vonatjáratot az osztrák vasúti társaság, együttműködésben a magyar, illetve a román vállalattal. A decembertől induló új vonattal valamivel több mint tíz óra alatt lehet majd eljutni Kolozsvárról Ausztria fővárosába.

Bukarestbe ugyanonnan 10–12 órába telik a vonatozás. És autópálya hiányában személygépkocsival sem sokkal gyorsabb.

Ez azt is jelenti, hogy Románia egyik legdinamikusabban fejlődő településéről könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb eljutni más országok – Magyarország, Ausztria vagy akár Szlovákia – fővárosába, mint Bukarestbe. Kolozsvár tehát jobban rá lesz csatlakoztatva a közép-európai közlekedési hálózatra, mint a hazaira. És szervesebben kapcsolódik majd a nagy európai szállítási rendszerekhez, mint amennyire Bukarest, az ország fővárosa.

A jövőben pedig ez a szakadék az Európához felzárkózó erdélyi régió és a hatalmi harcokba lassan belepusztuló Bukarest között alighanem mélyülni fog. Ismeretes a magyar kormány azon terve, hogy Budapestet gyorsvasúttal kötik össze Kolozsvárral – a román kormány azóta sem beszél ilyen kezdeményezésről Bukarest és az erdélyi főváros között.

Aztán meg minden központi akadályoztatás ellenére egyre biztosabbnak tűnik, hogy hamarosan felépül a Brassó melletti repülőtér. Alighanem jóval hamarabb, mint hogy a Bukarest–Brassó autósztráda elkészülne. Ami azt is jelenti, hogy Erdély legkeletibb csücske is jobban kapcsolódik majd Nyugathoz, mint Bukaresthez.

Részben ehhez kapcsolódó hír az is, hogy az elmúlt hetekben létrejött a nyugati szövetség. Négy nagy és fejlődő erdélyi város, Kolozsvár, Arad, Temesvár, Nagyvárad úgy döntött: társulnak, és közösen pályáznak európai uniós pénzekre. Nem várnak többé Bukarestre, nem kívánják tétlenül szemlélni azt, hogy a nagy Dâmbovița-parti iszapbirkózásban, a titkosszolgálatok, ügyészség, kormány, parlament és elnöki hivatal eszeveszett, pusztító harcában veszni hagyják a felzárkóztatást célzó uniós alapokat, inkább saját kezükbe veszik sorsuk irányítását. Mondhatni, autonómiát teremtenek, egyfajta gazdasági-régiófejlesztési önrendelkezést valósítanak meg, regionális, kulturális, történelmi alapokon szerveződve.

Mindezek a látszólag különálló hírek ugyanabba az irányba mutatnak: Erdély nem akarja engedni, hogy Bukarest tétlensége, hozzá nem értése, rövidlátása visszafogja a térség fejlődését. Így vagy úgy, de eme törekvéseket előbb-utóbb politikai erők is felvállalják. Ha nem tér észhez, Bukarest számára a nagy egyesülés évfordulója, a centenárium éve lesz a vég kezdete..

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2018-11-05: Sport - :

Rossi az élről bukott Malajziában (Motorsport)

A kilencszeres világbajnok Valentino Rossi az élről bukott a gyorsaságimotoros-világbajnokság elit kategóriája, a MotoGP futamán a vasárnapi Malajziai Nagydíjon.
2018-11-05: Közélet - Fekete Réka:

Jöttek, akik megmaradtak (Főhajtás Barcaföldváron)

Édesapja nagyobbik testvére esett el a második világháborúban az uzoni Szigyártó Irmának, ma sem tudják, hol van eltemetve, és azért jön el minden esztendőben az egykori földvári fogolytábor utolsó tömegsírja fölött kialakított emlékkertbe az 1956. novemberi gyásznappal egybeeső ünnepi főhajtásra, hogy lerója kegyeletét nagybátyja emléke előtt, és másokat is arra biztasson, ugyanezt tegyék. A tegnap délután tartott tizenkilencedik barcaföldvári megemlékezésen egyházi és világi képviselők emlékeztettek a második világháború végén különböző fogolytáborokba hurcolt erdélyi magyarok kegyetlen sorsára.