Veszettség elleni kampányOltassuk be kedvenceinket

2018. november 5., hétfő, Közélet

Bár az előző két évben Háromszéken veszett állatot nem jegyeztek, a megyei állategészségügyi igazgatóság ismételten arra figyelmezteti a tulajdonosokat, ne mulasszák el beoltatni házi kedvenceiket, ellenkező esetben bírságot kockáztatnak.

  • Fotó: telegrama.ro
    Fotó: telegrama.ro

A betegség eredményes visszaszorítását dr. Sikó-Barabási Sándor megyei főállatorvos azzal magyarázza, hogy a szakembereknek sikerült jelentős arányban beoltani a kutyákat és macskákat, s úgy véli, a gazdák is megértették az oltási kampányok fontosságát. Emellett az előző hat évben hasonló akciót foganatosítottak a rókáknál is, repülőből szórtak veszettség elleni oltóanyagos csalétket, és gondoskodtak a kézi kihelyezésről ott is, ahol a légi terjesztés nem lehetséges.

A kutyákat és macskákat érintő oltáskampány október és február közt zajlik. Azok az egyedek, melyek ebben a periódusban még nem oltásérettek, egy későbbi időpontban kaphatják meg a vakcinát – tájékoztatott közleményében a megyei állategészségügyi hatóság. Hangsúlyozták, ezúttal kizárólag olyan állatorvosok végezhetik el a beoltást, akiknek hozzáférésük van az országos adatbázishoz, illetve akik az állatok azonosítását is elvégzik. Utóbbi kapcsán leszögezték, a mikrocsip behelyezése az ebek esetében kötelező, költségei pedig a tulajdonosokat terhelik. A köztereken tartózkodó, azonosítatlan és nyilvántartásban nem szereplő kutyákat gazdátlanoknak nyilvánítják, és a vonatkozó jogszabályok előírásait alkalmazzák. Kutyák esetében az oltóanyag árát, illetve a munkadíjat az állategészségügyi hatóság költségvetéséből fedezik, az egyéb kiadásokat (kiszállás díja, konzultáció, kötelező féregtelenítés stb.) a tulajdonosoknak kell megtéríteni. Macskák esetében csak az oltóanyag árát fizeti a szakhatóság – derül ki a tájékoztatóból.

Az érvényben lévő jogszabályok értelmében a mikrocsipezés elmulasztása legkevesebb kétezer, legtöbb tízezer lej pénzbírsággal büntethető, azok pedig, akik nem oltatják be kedvenceiket veszettség ellen, 600-tól 1200 lejig terjedő büntetést kockáztatnak. Sikó-Barabási Sándor emlékeztetett, az előző öt-hat évben gyakran mutattak ki veszettséget rókák, macskák és kutyák mellett szarvasmarháknál és borzoknál is.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 98
szavazógép
2018-11-05: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Bicsi Gyula /1953–2018/

Elhunyt Bicsi Gyula festőművész és grafikus.
2018-11-05: Közélet - Bokor Gábor:

Munkahelyet keresnek a szociális segélyezetteknek (Nagyborosnyó)

Szociális segélyben részesülő, munkaképes helybeliek végzik az őszi takarítási munkálatokat Nagyborosnyó közterületein. A feladatok elvégzését Kanyó Antal alpolgármester irányítja és ellenőrzi. Az elöljáró szerint a kedvezményezetteknek próbálnak munkahelyeket, szakképesítési lehetőségeket felkutatni azért, hogy a községházán csökkenjenek a segélyekkel járó kiadások.