Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székelyföldi terrorvádNégy hónap után megszületett az indoklás

2018. november 5., hétfő, Közélet

Majdnem négy hónappal a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék jogerős ítélete és számos kérés, többek között Fejér László Ödön szenátor interpellációja után, október 31-én Beke Csilla, Beke István felesége és a védelem kézhez kapta a terrorperben hozott ítélet mintegy hetvenoldalas indoklását, amelyen sem a bírák, sem az ügyész aláírása nem szerepel. Az indoklást az érvényben levő jogszabály szerint a legfelsőbb bíróságnak harminc napon belül kellett volna közölnie.

  • Beke István és Csilla 2014-ben. A szerző archív felvétele
    Beke István és Csilla 2014-ben. A szerző archív felvétele

Az indoklást harminc napon belül lehet megfellebbezni a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszéken, ahol egy ötfős bírói testület elé kerül. A védőügyvéd azt tanácsolta Beke Csillának, hogy az indoklást addig ne hozzák nyilvánosságra, amíg nem iktatják a fellebbezést.

Beke Csilla vasárnap este a Facebook közösségi oldalon Bűnügyi döntés indoklása vagy a vádirat igazolása? címmel közzétette a hírt.

„Úgy néz ki, mintha az ügyészség írta volna, és ami következtetéseken és feltételezéseken alapul. Azokon a következtetéseken és feltételezéseken, amelyeket nem vett figyelembe alapfokon a bíróság, így olyan tényállás alapján döntött, ami szerintük eltér a vádiratban megjelenítettől. 2017-ben a táblabíróság döntése szerint nem volt megállapítható, hogy Beke István bármilyen robbanószerkezetet akart volna készíteni, kizárta B. Sz. tanúvallomását, illetve a védett tanú, József Sándor vallomása alapján készült jegyzőkönyvet, majd felmentette őket! Másodfokon a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék elfogadta az ügyészség fellebbezését, amely törvénytelennek és megalapozatlannak minősítette az alapfokú döntést, anélkül, hogy egyetlen bizonyítékot bemutattak volna ennek érdekében, a védelem majd minden bizonyítási kérelmét elutasították, és a jogi besorolás megváltoztatása után gyakorlatilag a védekezési lehetőséget is felülírták. Ítéletet hoztak 2018. július 4-én, határozatot, melyet most, október 31-én kaptunk meg a 2018. június 15-i végzéssel együtt, a bírák és ügyész aláírásának hiányában. Az indoklás egyféleképpen válasz és tükör, a »kriminális« vádirat tükre, melyben majd 70 oldalon az ügyészség és a bíróság bebizonyítja, hogy a hazugság a végletekig megy! (...) Az »indoklás« tetőfoka annak a taglalása, hogy »a vádlottak nem fellebbezték meg a hanganyag tartalmát«, hogy »sem első, sem másodfokon a vádlottak nem nevezték meg a gyanús elemeket a hangfelvételben«, hogy »a hanganyag kriminalisztikai elemzése nem volt szükségszerű és indokolt, ugyanis a beszélgető felek nem fellebbezték meg a kijelentések tartalmát«. Következtetésként: a bizonyítási eszközökből nem tudták megállapítani, hogy Beke István milyen összetevőket használt volna fel, de ez nem releváns, ugyanis a pirotechnikai vizsgálatban »kilenc változatot teszteltek hat óra alatt, így az átlagos elkészítési idő eszközönként 40 perc«. Miből és hol vannak ezek a »komponensek«???? Helyből hülyébbek, mint más nekifutásból? Egy igazi terrorista ügy megoldása nem tart három évet! Vagy létezik, vagy nem, de a kiszabott büntetésnél biztosan nem azt írja, hogy »mérsékelt veszélyesség«, hanem közveszély! Ilyen feltételekkel ebben a »jogállamban« milyen esélyünk van bármilyen jogorvoslatra?” – olvasható Beke Csilla Facebook-bejegyzésében.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 729
szavazógép
2018-11-05: Közélet - :

Kutyusokat mentettek

Ülepítő gödörbe esett kiskutyákat mentettek hétfő délután a háromszéki tűzoltók, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség munkatársainak segítségét Kökösbácstelekről kérték.
2018-11-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

Tudományos konferencia
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesülete a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében november 8-án, csütörtökön 11 órától Határtalan tudomány – Tudomány határok nélkül címmel konferenciát szervez a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgy, Csíki utca 50. szám alatti székhelyén. Különböző tudományterületeken tevékenykedő kutatók előadásaival szemléltetik a tudomány határtalan jellegét.