Szent Imre-búcsú Gelencén

2018. november 6., kedd, Közélet

Zsúfolásig megtelt a gelencei Szent Imre-nagytemplom tegnap, az egyházközség búcsúnapján. Bereczi István plébános meghívására a szentmiseáldozatot a környékbeli papság közreműködésével dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatta be, és ő tartotta a szentbeszédet is.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A nem mindennapos eseményen Gelence egyik magyarországi testvértelepülése, Encs és partner­községe, Bogyiszló is képviseltette magát, és szép számban érkeztek más településekről is hívő katolikusok, illetve elszármazottak is hazaláto­gattak.

Az érsek szentbeszédében Szent Imre herceg alakját, eszményképét emelte ki követendő példaként a mai ifjúság és minden keresztény számára. Arról is szólt, hogy Észak- és Dél-Amerika egy magyar szentről, Szent Imréről kapta a nevét. Az igazi példák mindig a szentek, mert a hősök szétválasztják a nemzeteket, míg a szentek összekötik. „Itt, Erdélyben, ebben a vegyes nemzetiségű világban, Romániában egymás hőseit nemigen szokták tisztelni: egyik hős nekünk ellenségünk, a mi hősünk nekik ellenségük, legalábbis így gondolják. De a szent fölötte áll ennek, azt tiszteli a keresztény ember, és tisztelnie kell Szent Imrét is, hiszen olyan értékeket valósított meg rövid 24 évével, ami az örök ifjúságot is eszünkbe hozza” – hangsúlyozta az érsek. Az érseki látogatást az egyház­község nevében Farkas Zsombor segédlelkész köszönte meg. A búcsús szentmise főpapi áldással és a magyar himnusz eléneklésével ért véget.

Dr. Bábel Balázs első alkalommal járt Gelencén, ám már járt Székelyföldön: 2009-ben és 2015-ben ő volt a csíksomlyói búcsú szónoka, mindkét alkalommal ő tartotta a szentbeszédet is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2870
szavazógép
2018-11-06: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

A tisztes jólét és a minimálbér

Havi 2552 lej kell ahhoz, hogy egy felnőtt ember tisztes jólétben éljen, és a Romániában élők 90 százaléka számára ez a jövedelem nem adott – ez derül ki az Európai Unió statisztikai intézetének legfrissebb, múlt héten nyilvánosságra került adataiból.
2018-11-06: Belföld - :

Strasbourghoz fordultak (Marosvásárhelyi Fekete március)

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán panaszolták be a román államot az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi véres román–magyar összecsapás áldozatainak a családtagjai amiatt, hogy a katonai ügyészség nem vizsgálta ki a Fekete Március eseményeit. A lépésről Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Kincses Előd ügyvéd, a marosvásárhelyi események koronatanúja és Menyhárt Gabriella ügyvéd számolt be tegnap Nagyváradon.