Egyesült ÁllamokBüntetik Iránt

2018. november 6., kedd, Világfigyelő

Az Egyesült Államok hatályba léptette a megújított büntetőintézkedéseket Irán ellen – jelentette be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Washingtonban tegnap. Irán jelezte, hogy nem törődik a tilalmakkal.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Iránnak két választása van: vagy 180 fokos fordulatot végrehajtva normális országként cselekszik majd, vagy gazdasági összeomlással kell szembenéznie. A külügyminiszter kifejtette: az amerikai kormányzat azt reméli, hogy lehetséges új egyezményt kötni Iránnal. Hangoztatta ugyanakkor: a Trump-kormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy Teherán soha ne fejleszthessen ki atomfegyvert.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter hangsúlyozta: az amerikai döntés célja világossá tenni Irán számára, hogy mindaddig növekvő pénzügyi elszigetelődéssel és stagnáló gazdasággal kell szembenéznie, ameddig alapvetően nem változtat destabilizáló magatartásán.

A brit kormány sajnálkozásának adott hangot a lépés miatt. Londonnak változatlanul meggyőződése, hogy az iráni nukleáris fejlesztési programról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodás biztonságosabbá teszi a világot. A német kormány szerint az európai uniós jog alapján lehetővé kell tenni törvényes üzleti kapcsolatok fenntartását Iránnal.

Irán meg fogja sérteni az amerikai szankciókat, és továbbra is fog kőolajat értékesíteni – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök. Hozzátette: „Gazdasági háború zajlik, és mi szembeszállunk egy zsarnoki hatalommal. Úgy gondolom, nem volt még az amerikai történelemben olyan elnök, aki ilyen súlyosan megsértette volna a jogot és a nemzetközi egyezményeket.”

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2018-11-06: Világfigyelő - :

Frans Timmermans a csúcsjelölt

Frans Timmermans lett az Európai Szocialisták Pártjának (PES) úgynevezett csúcsjelöltje, a párt európai parlamenti (EP) választási győzelme esetén így ő lehetne az Európai Bizottság következő elnöke. Timmermans egyedüli riválisa, Maroš Šefčovič tegnap visszalépett a jelöltségtől.
2018-11-07: Riport - Hecser László:

Vargyas eltékozolt évei

Vargyas vezetői közt nincs béke, és ez érezhetően a közigazgatás kárára megy. A községnek évek óta nincs a lakók életminőségének javulását szolgáló pályázata, középületein meglátszik, mennyire hiányoznak a jelentősebb beruházások, a polgármesteri hivatal kezelésében levő utak és területek gondozatlanok. Bő két éve tart ez, s úgy néz ki, a következő helyhatósági választásokig változás nem is várható.