Pert vesztett Dan Tanasă egyesülete

2018. november 7., szerda, Közélet

Alapfokon vesztett a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület a Gyerő József, Kovászna polgármestere ellen indított perben. A szervezet azért perelte be az elöljárót, mert nem volt hajlandó eltávolítani a városi művelődési ház oldaláról a Széchenyi-emléktáblát. Tanasăt és szervezetét az bántotta, hogy a márványlapon az egyik magyar felirat a román felett van.

  • A kovásznai Széchenyi-emléktábla is szemet szúrt Dan Tanasănak. A szerző felvétele
    A kovásznai Széchenyi-emléktábla is szemet szúrt Dan Tanasănak. A szerző felvétele

Kovászna Megyei Törvényszék elutasította a keresetet, Gyerőnek adva igazat. A vesztes felperes meg sem várta a bírói döntés hivatalos kiközlését, máris fellebbezett. Kovászna polgármestere tegnap még nem kapott értesítést az újabb tárgyalás időpontjáról, az alapfokú döntés sem jutott el hozzá.

A Széchenyi-emléktáblát – Vetró András alkotását – Halasy-Nagy Endre budapesti újságíró adományozta a városnak azzal a kéréssel: Kőrösi Csoma Sándor szobra közelében helyezzék el, tekintettel arra, hogy a magyar államférfi nagy tisztelője volt a Kelet-kutatónak.

A tábla elhelyezésére egyhangúlag mondott igent a helyi tanács, az avatásra a tavalyi Csoma-napok alkalmával került sor. Ezt követően Dan Tanasă átiratban kérte a városvezetőt, távolítsa el a közterületről a táblát, mert azon a Széchenyit bemutató magyar nyelvű szöveg a román fordítás felett található. A táblán a Kőrösi emberi nagyságát megfogalmazó Széchenyi-idézet is szerepel: „Egy szegény árva magyar, pénz és taps nélkül, de elszánt, kitartó hazafiságtól lelkesítve – Kőrösi Csoma Sándor – bölcsőjét kereste a magyarnak.” Ennek román nyelvű fordítása már a magyar szöveg előtt kapott helyet. Miután a polgármester nem tett eleget a felszólításnak, a jelentgető perre vitte az ügyet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2018-11-07: Közélet - Fekete Réka:

Üres családorvosi rendelők

Öt községben nincs családorvos, és huszonkét helyen csak heti két alkalommal rendelnek a főállásban más településen dolgozó szakemberek. A megyei egészségbiztosítási pénztár, a közegészségügyi igazgatóság és az orvosi kamara által készített lista szerint jelenleg legkevesebb tizennégy családorvosra lenne szükség Háromszéken, közülük tíznek falun kellene szolgálatot vállalnia.
2018-11-06: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Elszabadult tarlótüzek

Egy nap alatt hat tűzesethez riasztották a háromszéki tűzoltókat, miután a megye öt településén meggyulladt a száraz növényzet. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi egységeinek szakemberei 11 hektárnyi területen dolgoztak a tüzek megfékezésén és kioltásán.