KézdivásárhelyMegvan a pénz a minorita rendház felújítására

2018. november 9., péntek, Közélet

Végre reális esély mutatkozik arra, hogy megújuljon a romos állapotban levő barokk stílusú kantai minorita rendház. Az ehhez szükséges támogatást a Bethlen Gábor Alap biztosítja a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

  • Az épület udvar felőli része. A szerző felvétele
    Az épület udvar felőli része. A szerző felvétele

Kézdivásárhely polgármestere, Bokor Tibor közölte a jó hírt: végre megvan a szükséges pénzösszeg, amit hamarosan átutalnak a Dévai Szent Ferenc Alapítvány számlájára. Az elöljáró szerdán telefonon beszélt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, aki közölte: már csak néhány formaság van hátra, és amint az meglesz, akár a jövő héten is átutalhatják a minorita rendház felújításához szükséges 3,2 millió eurós kormánytámogatást.

A rendház hátsó és két oldalsó szárnyát 1740-ben, az utcára néző, templomhoz csatolt részét 1828-ban építették, így jött létre a négyszögű belső udvar.

A műemlék felújítása után az épületben szobákat alakítanak ki hátrányos helyzetű fiataloknak, akik a szintén ott berendezett műhelyekben szakmát sajátítanak el. A földszinten menza is helyet kap, a belső udvart és a rendház kertjét pedig úgy rendezik, hogy különböző rendezvények lebonyolítására is alkalmas legyen.

A céhes város polgármestere azt is elmondta, hogy a helyi és megyei politikum képviselői mellett nagy segítséget nyújtott az ügy előmozdításában Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2018-11-09: Máról holnapra - Nagy D. István:

Centenáriumi szelek

Bár senkinek nem lehetett kétsége afelől, hogy a nagy román egyesülés főnapjának számító december elseje közeledtével felerősödnek a nacionalista rohamok, a burkolt vagy egyenesen nyílt támadások elsősorban az erdélyi magyar közösség irányába, de arra talán kevesen számítottak, hogy milyen mélységeket képes elérni ez a jelenség.
2018-11-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Lefokozták a győztes kishuszárt (Nemzeti vágta)

Két évre eltiltották a versenyzéstől az idei Nemzeti Vágta Kishuszár Vágtájának győztesét és Sepsiszentgyörgy városát is, mert a ló elbukott a doppingvizsgálaton. A döntést november 7-én tették közzé a Nemzeti Vágta szervezői. Az önkormányzat a közösségi médiából értesült erről, és az érintett család sem kapott még hivatalos tájékoztatást. Tegnap kiadott állásfoglalásukban Sepsiszentgyörgy vezetői sajnálatukat fejezték ki, a Kishuszár Vágtát megnyerő Kolumbán Örs István szülei pedig határozottan cáfolják a doppingvétséget.