Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nem várnak az indoklásra

2018. november 9., péntek, Belföld

A legfelsőbb bíróságon még ma kisorsolják az öttagú bírói tanácsokat a 2018-as esztendőre, nem várnak arra, hogy az alkotmánybíróság – amely szerdán állapított meg alkotmányos jellegű jogi konfliktust a parlament és a legfelsőbb bíróság között az öttagú bírói tanácsok létrehozása kapcsán – megindokolja döntését.

  • A legfelsőbb bíróság székhelye. Fotó: Wikipédia
    A legfelsőbb bíróság székhelye. Fotó: Wikipédia

A taláros testület a Viorica Dăncilă által benyújtott óvást – amelyben a kormányfő szerint alkotmányos jellegű jogi konfliktus alakult ki a parlament és a legfelsőbb bíróság között, mert utóbbi nem ültette gyakorlatba a 2004/304-es törvény idei módosításait, és nem alakította újra öttagú bírói tanácsait a parlament által módosított jogszabálynak megfelelően – megalapozottnak találta, és arra kötelezte a legfelsőbb bíróságot, hogy az öttagú bírói tanácsok mindegyik tagjáról sorsolással döntsenek. Az alkotmánybíróság elnöke, Valer Dorneanu a testület döntése után elmondta, hogy a legfelsőbb bíróságon 2014 óta csak négy tag személyéről döntöttek sorsolással. Az öttagú bírói tanácsokat mindig év elején sorsolták ki, ezért a legfelsőbb bíróság úgy gondolta, hogy ráér 2019-től alkalmazni a megváltozott törvényt. A jelenlegi öttagú bírói tanácsoknak számos fontos ügyben kellene ítéletet hozniuk, köztük olyanokban, amelyekben Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu, Sebastian Ghiţă üzletember vagy Toni Greblă volt alkotmánybíró is érintett.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-09: Belföld - :

Súlyos gyanú Tăriceanu ellen

Összesen 73 dossziét szállítottak át tegnap az Országos Korrupcióellenes Ügyészségről a szenátusba. A több mint 15 ezer oldalas dokumentációval – amit a szabadságra ment szenátusi elnök helyettese, Caludiu Manda vett át – azt kívánja megindokolni a vádhatóság, hogy miért kéri Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának felfüggesztését, enélkül ugyanis nem tudják lefolytatni az eljárást.
2018-11-09: Belföld - :

Hírsaláta

HORVÁTH ANNA PERE. December 5-ig adott határidőt a bíróság a vád legfontosabb bizonyítékát jelentő lehallgatási jegyzőkönyv újbóli lefordítására Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt vállalkozó ügyében. A Román Hírszerző Szolgálat és a korrupcióellenes ügyészség együttműködésének tisztázására irányuló indítványt azonban elutasították. A per újabb tárgyalásán, szerdán ismételten kihallgatták Ligia Subţirică kolozsvári főépítészt, aki fenntartotta alapfokon tett nyilatkozatát.