Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kisebb növekedés, nagyobb hiány

2018. november 9., péntek, Belföld

Az Európai Bizottság (EB) jelentősen csökkentette a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó várakozását, így 3,6 százalékos GDP-bővülésre számít a korábban közölt 4,5 százalék helyett. Ugyanakkor a vártnál nagyobb inflációt és nagyobb államháztartási hiányt is valószínűsített.

Az uniós végrehajtó szerv tegnap közzétett őszi prognózisában a jövő évre 3,8 százalékos gazdasági növekedésre számít Romániában a tavasszal közölt 3,9 százalék helyett, 2020-ra pedig 3,6 százalékos bővülést valószínűsít. Az uniós bizottság szerint a következő időszakban a belföldi fogyasztás várhatóan csökkenni fog, hiszen a béremelések mérséklődnek, a magas infláció pedig kedvezőtlenül befolyásolja az állampolgárok vásárlóerejét. Ennek ellenére továbbra is a belföldi fogyasztás marad a gazdasági növekedés fő hajtóereje. Az EB az idén 4,8 százalékos inflációra számít a korábban közölt 4,2 százalékhoz képest, a jövő évben azonban ez várhatóan 3,5 százalékra mérséklődik, 2020-ban pedig 3,3 százalékra lassul. A legfőbb kockázatot e téren a termelékenységet meghaladó mértékű béremelések jelentik, amelyek tovább csökkenthetik a román gazdaság versenyképességét, és gyengítik az exporteredményeket is. Ez az állami költségvetésen is meg fog látszani: Brüsszel idén 3,3, jövőben 3,4, két év múlva pedig 4,7 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányra számít Romániában. A kormány sokkal derűlátóbb: az idén 5,5 százalékos gazdasági növekedést remél 3 százalékos államháztartási hiány mellett, 2019-ben 5,7 százalékos, 2020-ban pedig 5 százalékos GDP-bővüléssel számol.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 730
szavazógép
2018-11-09: Belföld - :

Hírsaláta

HORVÁTH ANNA PERE. December 5-ig adott határidőt a bíróság a vád legfontosabb bizonyítékát jelentő lehallgatási jegyzőkönyv újbóli lefordítására Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester és Fodor Zsolt vállalkozó ügyében. A Román Hírszerző Szolgálat és a korrupcióellenes ügyészség együttműködésének tisztázására irányuló indítványt azonban elutasították. A per újabb tárgyalásán, szerdán ismételten kihallgatták Ligia Subţirică kolozsvári főépítészt, aki fenntartotta alapfokon tett nyilatkozatát.
2018-11-09: Belföld - :

Isărescu tanácstalan

Azért nőnek a bérek, mert a munkaerőpiac kínálata nincs összhangban a szükségletekkel – jelentette ki tegnapi sajtóértekezletén Mugur Isărescu. „A munkaerőpiacon feszültség alakult ki, aminek két oka van. Egyrészt általános munkaerőhiány van, mert a munkaerő nyugatra vándorol a magasabb bérek reményében.