Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kulka János 60 éves

2018. november 10., szombat, Magazin

Vasárnap hatvanéves Kulka János Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

Budapesten született, Szegeden nőtt fel. 1981-ben diplomázott, először a Pécsi Nemzeti Színházhoz, majd 1985-ben a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, ahol nyolc évet töltött el. Ezután tíz éven át a budapesti Radnóti Színház tagja volt. 1993-ban franciául játszotta el Jeles András Szerbusz, Tolsztoj című kamaradarabjának franciaországi előadásán Nizsinszkij szerepét. 2003 és 2013 között a Nemzeti Színházban játszott, majd a Katona József Színház tagja lett, szerződését idén márciusban betegsége miatt nem hosszabbította meg.

Pályáját számtalan sikeres alakítás jelzi. A Nemzeti Színházban emlékezetes volt mint III. Richárd Shakespeare drámájában, mint Kuligin (Csehov: Három nővér), mint von Walter (Schiller: Ármány és szerelem), illetve az Angyalok Amerikában és Egyszer élünk avagy a tenger azon túl tűnik semmiségbe című darabokban. A Katonában Ibsen A nép ellensége című drámájával debütált, majd játszott többek között Beckett Godot-ra várva című abszurdjában és A két Korea újraegyesítésében, a kétestés Faust I–II.-ben Mephistopheles volt. Szerepelt az Új Színházban, a Radnóti Színházban is, valamint a Belvárosi Színházban az Amadeusban mint Salieri és az Oscar-díjas Esőember című film színpadi adaptációjában. Zenés darabokban is nagy sikerrel lépett fel.

A nyolcvanas évek közepén indult Szomszédok című teleregényben ő volt Mágenheim doktor, majd az Életképek című sorozatban is főszerepet kapott.

Filmen is gyakran szerepelt, emlékezetes alakítást nyújtott A napfény íze, a Kontroll, a Kaméleon, A berni követ, a Félvilág, a Budapest Noir című alkotásokban, A vizsga című filmben egy ávós tiszt, a Swingben egy transzvesztita bártulajdonos, az Argo második részében egy japán bűnöző-szindikátus helyi képviselője volt. Fontos irodalmi műveket szólaltatott meg hangoskönyvben, ilyen Szerb Antal Utas és holdvilág, Ottlik Géza Iskola a határon című regénye, Kertész Imre–Esterházy Péter Egy történet című művében pedig Kertész szövegét adta elő.

2016 tavaszán stroke-ot kapott, életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 708
szavazógép
2018-11-10: Magazin - :

Ars Hungarica – a nagyszebeni magyar kulturális márka

Astrid Fodor, Nagyszeben polgármestere magyar kulturális márkaként nevezte meg a ma gálaműsorral indító kilencnapos Ars Hungarica kulturális fesztivált. A szórványban élő magyarság legkiemelkedőbb nemzeterősítő és hagyományt éltető rendezvénysorozatának megszervezéséről, fontosságáról Serfőző Levente fesztiváligazgatót kérdeztük.
2018-11-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
id. TORDAI ANDRÁS
87 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. november 10-én, szombaton 15 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temetőben.
A gyászoló család
4308832