Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. november 12., hétfő, Mi, hol, mikor?

Székely nagygyűlés

Centenáriumi nagygyűlést szervez a Székely Nemzeti Tanács Sepsiszentgyörgy főterén november 18-án, vasárnap 13 órától. Megemlékeznek a száz éve alapított Székely Nemzeti Tanácsról, de a rend és a szabadság érdekében is szólnak a meghívottak, illetve közösségünk jogfosztottságáról. A székelyek nagy menetelése megmutatta: közös erővel nagy dolgokra vagyunk képesek. Legyünk ismét együtt a székelyek nagygyűlésén!

Zene
TIBERIUS NEMZETKÖZI KAMARAFESZTIVÁL. A műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A koncertek egy részét hallgathatja a sepsiszentgyörgyi közönség is. Ma, kedden és csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban fellép: Orbán Katalin (cselló, Németország), Breno Seifert (zongora, Brazília), az Aristos vonósnégyes (Hollandia), a Neumarkt Brass Quintett (Románia) és Fülöp Klára (Románia). A jegy ára: 10 lej/koncert (elővételben az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi székhelyén, az Olt utca 6. szám alatt naponta 9–15 óráig).

 

Színház
SEPSISZENTGYÖRGY. A Tamási Áron Színház november 14-én, szerdán 19 és november 15-én, csütörtökön 18 órától a nagyteremben az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadását játssza. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim. * A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház november 17-én, szombaton és 18-án, vasárnap 19 órától a sepsiszentgyörgyi színház nagytermében vendégszerepel Matei Vișniec Migránsook című darabjával. Rendező: Zakariás Zalán. * A Tein Teaházban november 16-án, pénteken 19 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata Garaczi László Magyar mátrix című darabját adja elő. Belépő: 10 lej. * A Szomszédnéni Produkciós Iroda a Székely Mikó Kollégium dísztermében mutatja be legújabb humorestjét november 13-án, kedden 18 és 20 órától. Jegyek a HÁRIT-irodában (Martinovics Ignác utca 2. szám) kaphatók.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében a 20. Vigadó Comedy meghívottjaként november 14-én, szerdán 19 órától a Szomszédnéni és Felméri Péter Világ körüli Erdély-turné című estje látható. Jegyár: 28 lej.

 

Könyvbemutató
ZSIGMOND ENIKŐ Izland, ahol az idő születik című könyvét ma 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház Galériájában mutatják be. A könyvbemutatón ismertetik a Székelyföld borvizei elnevezésű összefoglaló térképet is. Moderátor: Kakas Zoltán.

 

Hitvilág
SZÉKELYFÖLDI VÁNDORBÖLCSŐ PROGRAM. Sepsiszentgyörgyön az idei adventi időszakban több vándorbölcsőt is szeretnének átadni a városban vagy a környező falvakban élő, áldott állapotban lévő, december vagy január folyamán szülő kismamáknak. Az ünnepi eseményre kellő érdeklődés és jelentkezés esetén advent első vasárnapján, december 2-án kerül sor az unitárius templomban. Előnyben részesülnek a harmadik vagy többedik gyereküket váró családok. Vallásfelekezeti hovatartozástól függetlenül várják a jelentkezőket. Jelentkezni és a programról érdeklődni lehet Kovács István unitárius lelkésznél a 0745 146 262-es vagy Nagy Balázsnál a 0760 779 835-ös telefonszámon.

 

Rendezvények a Teinben
Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban a Mit hallgassak? című komolyzenei sorozat részeként kedden 19 órától Edvard Grieg Peer Gynt című zenekari szvitjét hallgathatja meg a zenekedvelő közönség, amelyet Makkai Zoltán magyarázatai kísérnek. Belépő: 5 lej. * November 15-én, csütörtökön 20 órától Bagoly Levente tart képes beszámolót kirgizisztáni kerékpáros kalandjairól. Beszélgetőtárs: Kis Bence.

 

Fedett műjégpálya korcsolyázóknak
Sepsiszentgyörgyön októberben nyílt meg a Sepsi Aréna melletti sátorfedeles műjégpálya a nagyközönség számára. Akik korcsolyázni szeretnének, az 5-ös számú buszjárattal is eljuthatnak a helyszínre. Szerdán és pénteken 19.30–21.30, szombaton és vasárnap 11–13, valamint 19–21 óráig lehet csúszkálni a jégpályán. A teljes árú jegy 9 lej, gyermekeknek és nyugdíjasoknak 6 lej. Korcsolyabérlésre is van lehetőség 10 lejért.

 

Jótékonysági gálaest Keresztes Ildikóval
Negyedik alkalommal szervezik meg a Sepsi Rádió Szociális háló rovatának közönségtalálkozóját december 4-én 20 órától a sepsiszentgyörgyi Best Western Park Hotelben. Idén 50 lejes jeggyel lehet megtekinteni az év adásait, és részt venni Keresztes Ildikó gálaestjén – egy pohár pezsgővel és vacsorával egybekötve. Jegyek kaphatók a Háromszék és Sepsi Rádió szerkesztőségében naponta 9–15 óráig. A jegy megvásárlásával hozzájárulhat a nélkülözők élelmiszercsomagjához.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Mikóújfaluban november 12–16. között naponta 8–16 óráig; Gelencén november 12–16. között naponta 8–17 óráig; Kézdivásárhelyen november 13–15. között naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
GUZSALYAS. A Guzsalyas Alapítvány tevékenysége a sepsiszentgyörgyi Míves Házban: ma 17.30–19.30 óráig nemezkészítés gyermekeknek.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774. Facebook: liveartdancestudio.
KÉZIMUNKA-KÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
ÚJ PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár fiókkönyvtára (Sport utca 15. szám, 21-es tömbház, C lépcsőház, 1-es ajtó) november 13-ától az alábbi nyitvatartási rend szerint fogadja olvasóit: kedden és csütörtökön 12–19, szerdán és pénteken 9–15, illetve a hónap első és harmadik szombatján 9–13 óráig; hétfőn zárva.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Tortoma Önképzőkör
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében november 13-án, kedden 19 órától A két Kaukázus vidéke címmel vetített képes úti beszámolót tart Kovács-Varga Szidónia és Benedek Tímea ba­róti idegenvezető. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Képeslap-kiállítás
Az első világháborúra emlékező képeslapokból nyílik kiállítás ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében. A korabeli képeslapok digitalizált formáin keresztül megismerhető a Nagy Háború propagandája, az udvarlási és a karácsonyi ünnepi szokások. Közreműködik István Ildikó népdalénekes, aki bakanótákat ad elő. A kiállítás egy hétig látogatható.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2018-11-10: Sport - Miska Brigitta:

Craiova vendégeként szerzett pontot a Sepsi OSK (Labdarúgás, I. liga)

Az első félidőben vezetést szerzett az Eugen Neagoe irányította csapat, azonban be kellett érnie döntetlennel a Román Kupa-címvédő Craiova vendégeként a Ion Oblemenco Stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 15. fordulójának nyitómérkőzésén. Fejér Béla az első játékrészben tizenegyest védett, az utolsó percben pedig a szentgyörgyi együttes egy szabályos találatát érvénytelenítette a bukaresti játékvezető.
2018-11-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk,
özv. LÁZÁR IMRÉNÉ
szül. BARDOCZ ­VIKTÓRIA
életének 105. évében visszaadta lelkét Teremtőjének.
2018. november 13-án, kedden 13 órakor helyezzük örök nyugalomra a sepsiszentgyörgyi római katolikus kápolnából.
Részvétfogadás egy órával a temetés előtt.
Búcsúznak tőle: négy gyermeke, unokái, déd- és ükunokái, valamint jó szomszédjai, rokonai és ismerősei.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
Szerettei

682