Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 13., kedd, Mi, hol, mikor?

Székely nagygyűlés
Centenáriumi nagygyűlést szervez a Székely Nemzeti Tanács Sepsiszentgyörgy főterén november 18-án, vasárnap 13 órától. Megemlékeznek a száz éve alapított Székely Nemzeti Tanácsról, de a rend és a szabadság érdekében is szólnak a meghívottak, illetve közösségünk jogfosztottságáról. A székelyek nagy menetelése megmutatta: közös erővel nagy dolgokra vagyunk képesek. Legyünk ismét együtt a székelyek nagygyűlésén!

Színház
HUMOREST. A Szomszédnéni Produkciós Iroda legújabb humorestjét, a Szomszédnéni és Felméri Péter – Világ körüli Erdély-turnét ma 18 és 20 órától a Székely Mikó Kollégium dísztermében és november 14-én, szerdán 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében mutatja be. Jegyek a HÁRIT-irodában (Martinovics Ignác utca 2. szám) és a Vigadóban kaphatók.
A TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ szerdán 19 órától a nagyteremben az Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című előadását játssza. Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján írta és rendezte: Radu Afrim.

 

Zene
TIBERIUS NEMZETKÖZI KAMARAFESZTIVÁL. A műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A koncertek egy részét hallgathatja a sepsiszentgyörgyi közönség is. Ma és csütörtökön 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bástya-házban fellép: Orbán Katalin (cselló, Németország), Breno Seifert (zongora, Brazília), az Aristos vonósnégyes (Hollandia), a Neumarkt Brass Quintett (Románia) és Fülöp Klára (Románia). A jegy ára: 10 lej/koncert.
A MIT HALLGASSAK? című komolyzenei sorozat részeként Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban ma 19 órától Edvard Grieg Peer Gynt című zenekari szvitjét hallgathatja meg a közönség, amelyet Makkai Zoltán magyarázatai kísérnek. Belépő: 5 lej.
JAZZ HANGVERSENY. A magyarországi Gyárfás-Premecz Organ Trio rendkívüli jazz-koncertet tart november 14-én, szerdán 20 órakor az Árkosi Kulturális Központban. Fellép: Jeszenszky György (dob), Gyárfás István (gitár) és Premecz Mátyás (hammond orgona). Jegyek 20 lejért kaphatók a helyszínen vagy elővételben.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 17-től Elliot, a legkisebb rénszarvas románul beszélő és Johnny English újra lecsap román felirattal; 18.45-től A Hunter Killer-küldetés magyarul beszélő és A bűnös román felirattal; 20.30-tól Ami nem öl meg román felirattal; 21-től Egyedül az esküvőmön.

 

Kiállítás
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Szabadság téren november 14-én, szerdán 11 órától megnyitják azt a szabadtéri kiállítást, amely a M. Kir. 24. Gyalogezred első világháborús történetéről emlékezik meg. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítást megnyitja Nagy Zoltán történész.

 

Hitvilág
VIRRASZTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Szent József-plébánia hittantermében ma 21 órától kezdődik a virrasztás, ami éjfélkor szentmisével fejeződik be.
BÉRMÁLÁS. 2019-ben a Szent József-plébánián bérmálás lesz. Még várják az ifjak jelentkezését, valamint azon idősebb személyekét is, akik valamilyen oknál fogva lemaradtak a bérmálásról. A felkészítők elkezdődtek.

 

Diákszínpadi bemutató
A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum diákszínpada november 14-én, szerdán és 15-én, csütörtökön 18 órától a Kovásznai Művelődési Központban bemutatja Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színművét. Rendező: Molnár János. A belépés ingyenes.

 

Tortoma Önképzőkör
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától A két Kaukázus vidéke címmel vetített képes úti beszámolót tartanak Kovács-Varga Szidónia és Benedek Tímea ba­róti idegenvezetők. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus.

 

Pályázat köztéri szobor elkészítésére
A Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség újabb pályázatot hirdet Dávid Ferenc egyházalapító püspök egész alakos köztéri szobrának elkészítésére. Az első kiíráson részt vett alkotók is pályázhatnak teljesen új művekkel vagy a már beadottak átalakított, módosított vagy kiegészített változatával. A pályázaton olyan művészeti alkotómunkával foglalkozó természetes vagy jogi személy, képzőművész vehet részt, aki rendelkezik köztéri referenciaalkotással, továbbá vállalkozik a pályázati kiírásban közzétett feladat elvégzésére, és a pályázati kiírás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el. Benyújtási határidő: december 1., a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség székhelyén (Kós Károly út 2. szám, telefon: 0267 313 813, 0723 533 536). Az eredményhirdetés várható időpontja: december 10. További információk Czimbalmos-Kozma Csabától kérhetők a czkcs@freemail.hu e-mail-címen vagy a 0723 533 536-os telefonszámon.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Bánki Donát utcai Catena (telefon: 0367 804 709, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 10-es országúton Bodzaforduló, Szitabodza, Zabrató és Kraszna; a 11-es országúton Kökös, Uzon, Szentivánlaborfalva, Nyujtód és Maksa; a 12-es országúton Oltszem, Mikóújfalu, Szotyor és Sepsibükszád, valamint Kézdivásárhely és Barót közelében mérik a járművek sebességét.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Mikóújfaluban péntekig naponta 8–16 óráig; Gelencén péntekig naponta 8–17 óráig; Kézdivásárhelyen november 13–15. között naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
A MAGYAR NYELV NAPJA alkalmából ma 18 órától az RMDSZ Kovászna Városi Szervezete szervezésében a kovásznai művelődési központban gálaműsorra kerül sor.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30–17.30-ig aprók táncháza, gyermektáncház – zenél a Folker együttes; 17.30–19.30 óráig kézzel formált agyagtárgyak készítése gyermekeknek.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. Face­book: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyház­község könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
ÚJ PROGRAM. A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár fiókkönyvtára (Sport utca 15. szám, 21-es tömbház, C lépcsőház, 1-es ajtó) mától az alábbi nyitvatartási rend szerint fogadja olvasóit: kedden és csütörtökön 12–19, szerdán és pénteken 9–15, illetve a hónap első és harmadik szombatján 9–13 óráig; hétfőn zárva.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2018-11-13: Közélet - Fekete Réka:

Nem kényszerlakhely a hajléktalanszállás

Egy hajléktalan múlt pénteken meghalt Sepsiszentgyörgyön, ketten pedig ugyanaznap kihűléses tünetekkel kerültek kórházba. Elláttak őket, majd kiengedték, de rövid idő múlva újból a sürgősségen kötöttek ki. A két krónikus alkoholista a hét végét a kórházban töltötte, ismét ellátták őket, tegnap tiszta ruhát kaptak és elmehettek. Az eset kapcsán a kórházigazgató lapunknak azt mondta, a hipotermiás ember ellátása sürgősségi feladat, de itt sokkal többről van szó, ezek szociális esetek. Dr. Antal Álmos hangsúlyozta, az ilyen páciensek többször visszakerülnek a sürgősségre, kötelességük éppúgy kezelni őket, mint a súlyosan beteg embert, ellenben ez túlságosan igénybe veszi az osztály személyzetét.
2018-11-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesapa, nagytata, testvér, rokon, jó barát, a gidófalvi születésű sepsiszentgyörgyi
HEGYESI ANDRÁS
életének 78. évében 2018. november 7-én Magyarországon elhunyt.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló hozzátartozói
4308869