Peking, 2008Az első versenynap

2008. augusztus 11., hétfő, Sport

A csodálatosan szép megnyitó után rossz volt nézni a szomszéd adón a grúziai, dél-oszétiai harcok képsorait. Rossz és elkeserítő... Istenem, ha vissza lehetne pörgetni az idő kerekét az ókori olimpiák idejére, mondjuk, az i. e. VIII. századra, amikor is megkötötték az ,,istenbékét", melyben köteleztek minden görögöt, hogy a játékok idejére függesszen fel minden fegyveres összetűzést... a vétkeseket pedig kizárták a játékokból. Ha vissza lehetne pörgetni... Akkor Oroszország és Grúzia küldöttsége máris indulhatna hazafelé. Vagy talán az utóbbi időben annyira megszoktuk az emberéletekre törő fegyverropogást, bombarobbanást, hogy el sem tudjuk képzelni az olimpiát emberirtás nélkül? Szomorú, szomorú...

Tény, hogy szombaton reggel, mintha a világ legbékésebb napjára ébredtünk volna, olyan zavarmentesen kezdődtek meg a tizennyolc sportág versenyei. Mindenekelőtt az éremért menő csatározásokra összpontosítottunk, na persze, úgy, hogy azért odafigyeltünk például az olasz—orosz női röplabda-mérkőzésre (az olaszok győztek 3:1-re), női kézilabdázóink találkozóira, a magyar—svéd csatára (30—24 a magyarok javára), a román—kazah mérkőzésre (31—19 a román csapat javára) s a többi labdajátékra.

Na de ne menjünk nagyon messzire, inkább nézzük az első éremosztást, melyre a sportlövőpályán került sor a női légpuskában. A lőállásban ott látni a címvédő és világbajnok kínai Tu Lit, az előző olimpia ezüstérmesét, az orosz Galkinát, akiknek jelenléte nem zavarta a cseh Katerina Emmonst, aki alapvilágcsúccsal (400 találat) biztosította helyét a döntőben. Ott pedig folytatta remek szereplését olimpiai aranyérmet nyerve Galkina előtt, aki így megvédte korábbi ezüstérmét, a címvédő és világbajnok viszont csak az ötödik lett.

Női légpuska, 10 m:

1. és olimpiai bajnok KATERINA EMMONS (cseh) 503,5 (400/1,3,5)

2. Galkina Ljubov (orosz) 502,1

3. Sznezsana Paicic (horvát) 500,9.

A férfi légpisztolyosok viadalán a világbajnok kínai Pang Vej igazolta hírnevét, négy találattal verte a második helyezett dél-koreai versenyzőt. Ez a szám egyébként abszolút ázsiainak bizonyult úgy, hogy az újdonsült olimpiai bajnok két oldalán egy-egy koreai versenyző állt a dobogóra. Az Európa-bajnok Leonyid Jekimov csak a hatodik helyet tudta megszerezni.

Férfi légpisztoly, 10 m:

1. és olimpiai bajnok PANG VEJ (kínai) 688,2

2. Dzsin Jong Oh (dél-koreai) 684,5

3. Kim Dzsong Szu (észak-korea) 683,0.

Közben megkezdődtek a női súlyemelők, cselgáncsozók, vívók, kerékpározók érmekért menő csatái. A kimonósok küzdőterén már a második fordulóban román—magyar találkozóra került sor, Alina Dumitru kemény küzdelemben győzte le Csernoviczki Évát. Alina öt Európa-bajnoki címmel érkezett abszolút favoritként. Beváltotta a papírformát. De nemcsak az Éva elleni találkozón, hanem a dobogó legfelső foka felé vezető út minden mérkőzésén. Nem vitás, megérdemelten nyerte a bajnoki címet, mely egyben

az első román aranyérem

a címvédő és világbajnok japán Ryoko Tani szeme láttára, akinek ezúttal csak bronzérem jutott. A magyar Csernoviczki Éva a hetedik helyen zárta a küzdelmet.

Női cselgáncs, 48 kg:

1. és olimpiai bajnok ALINA ALEXANDRA DUMITRU (román)

2. Yanet Bermay (kubai)

3. Tani Ryoko (japán)

és Paulo Pareto (argentin).

A férfiak 60 kg-os súlycsoportjának döntőjében a legutóbbi világbajnokság két bronzérmese, egy dél-koreai és egy osztrák dzsudoka találkozott. Szenzációs dobással és ipponnal győzött a dél-koreai.

Férfi cselgáncs, 60 kg:

1. és olimpiai bajnok CSOJ MIN HO (dél-koreai)

2. Ludwig Paischer (osztrák)

3. Risod Szobirov (üzbég)

és Ruben Houkes (holland).

Ezután térjünk vissza a súlyemelők termébe, ott a 48 kg-os leányok igyekeztek útját állni a dobogó legmagasabb foka felé vezető útján a világbajnok Csen Hszie-hszia kínai ,,emelődarunak". Igyekeztek... De mindjárt az első fogásnem — szakítás — után sejteni lehetett, hogy kevés sikerrel, hiszen Csen hét kg-os előnnyel vezetett. Erre aztán a lökésben rátett még néhány kilót, s végül 13 kg-mal előzte meg a második helyezett török ellenfelét.

Női súlyemelés, 48 kg:

1. és olimpiai bajnok CSEH HSZIE-HSZIA (kínai) 212 kg (95 — 117)

2. Sibel Ozkan (török) 199 kg (88 — 111)

3.Csen Vej-ling (tajvani) 196 kg (84 — 112).

A férfi kerékpárosok versenyének mezőnye — két magyarral (Bodrogi László és Kusztor Péter) a soraiban — szorgalmasan karikázott az alagutak, a nagy fal díszítette úton. De ott volt a mezőnyben a címvédő és világbajnok olasz Bettini, a svájci Cancellara, ott voltak a franciák, a spanyolok, az ausztrál O’Grady, McEwen... Bodrogi, hogy jobban ráhangolhasson az időfutamra (ebben pontszerző is lehet), idő előtt feladta a versenyt, a többiek pedig teljes erőbedobással taposták a pedálokat, ,,falták" a kilométereket. A legsikeresebben a spanyol Sanchez tette, aki fantasztikus véghajrával előzte meg Bettinit és Cancellarát.

Férfi országúti kerékpár, mezőnyverseny:

1. és olimpiai bajnok SAMUEL SANCHEZ (spanyol) 6:23:49

2. Paolo Bettini (olasz) a. i.

3. Fabian Cancellara (svájci) a. i.

Az első nap utolsó éremosztása az amerikaiak háziversenyét hozta. A dobogó mindhárom fokára amerikai kardozó leányok álltak. Mariel Zagunis megvédte athéni bajnoki címét, Sara Jacobson ezüstre váltotta korábbi bronzérmét. A magyar Nagy Orsolya jó kezdés után megbotlott az amerikai Wardban, és végül a 14. helyen zárt.

Női kard:

1. és olimpiai bajnok MARIEL ZAGUNIS (amerikai)

2. Sara Jacobson (amerikai)

3. Becca Ward (amerikai).

Selejtezők

Torna. A csapatdöntőbe a kínai (374,675 a legmagasabb pontszám), japán, orosz, dél-koreai, német, amerikai, román és a francia együttes jutott. Az egyéni összetett versenyben is hazai tornász, Jang Vej (93,875) jutott be elsőként. A románok közül Koczi a 16. helyen került a döntőbe. Popescu a 32., Bucur a 36., Şelariu pedig a 38. helyen zárt, s nem került a fináléba. A szerenkénti döntőkbe három román tornász jutott, Drăgulescu ugrásban és talajon, Koczi szintén ugrásban, Stănescu pedig gyűrűn lesz érdekelt.

Az egyetlen magyar versenyző, Gál Róbert három szeren próbálkozott, de sem talajon, sem lovon, sem korláton nem tudott a finálé közelébe kerülni, így számára véget is ért az olimpia.

Labdajátékok

Csoportküzdelmek: női labdarúgás: 2. forduló: E-csoport: Svédország—Argentína 1—0, Kanada—Kína 1—1. Az állás: 1—2. Kanada, Kína 4—4 pont (3—2), 3. Svédország 3 p., 4. Argentína 0 p.; F-csoport: Né­metország—Nigéria 1—0, Brazília—Észak-Korea 2—1. Az állás: 1. Brazília 4 (2—1), 2. Németország 4 (1—0), 3. Észak-Korea 3 p., 4. Nigéria 0 p.; G-csoport: Egyesült Államok—Japán 1—0, Új-Zéland—Norvégia 0—1. Az állás: 1. Norvégia 6 p., 2. Egyesült Államok 3 p., 3—4. Japán és Új-Zéland 1 (2—3).

Női kézilabda: A-csoport: Norvégia—Kína 30—23, Románia—Kazahsztán 31—19, Franciaország—Angola 32—21, B-csoport: Dél-Korea—Oroszország 29—29, Magyarország—Svédország 3,—24, Németország—Brazília 24—22.

Női kosárlabda: A-csoport: Brazília—Dél-Korea 62—68, Ausztrália—Fehéroroszország 83—64, B-csoport: Spanyolország—Kína 64—67.

Női röplabda: A-csoport: Kuba—Lengyelország 3—1, B-csoport: Olaszország-Oroszország 3—1, Brazília—Algéria 3—0.

Tollaslabda: férfiak, első forduló: Konon (fehérorosz)—Hszing (szingapúri) 21:19, 21:12, Hosny (egyiptomi)—Angulo (mexikói) 21:18, 7:21, 21:14, Hszieh (tajvani)—Merabi (iráni) 21:16, 21:12. Nők, első forduló: Rice (kanadai)—Lee (amerikai) 21:15, 19:21, 21:19, Cigognini (svájci)—Moura (portugál) 21:9, 21:13, Nedelcseva (bolgár)—Persson (svéd) 21:10, 21:10.

Mai karikák

* Az Oroszországgal háborúban álló Grúzia vezetőjének, Mihail Szaakasvilinek a határozatát felesége személyesen közölte a 35 tagú olimpiai csapat tagjaival. ,,Senki sem tud aludni az utóbbi napokban, s mindenki készen állt a távozásra. Sokára született meg a döntés, majd a First Lady az olimpiai faluban maradásra szólított fel minket. Amint mondta, ez az ország érdeke" — tájékoztatta a közvéleményt Giorgi Csanisvili, a grúz csapatvezető. Dél-Oszétiában pénteken robbantak ki fegyveres harcok a grúz erők támadása nyomán, amely kiváltotta Oroszország beavatkozását a konfliktusba. Grúz részről több mint kétszáz, orosz részről több mint kétezer áldozatról beszélnek.

* Egy amerikai röplabdázónak rokonaira és kínai idegenvezetőjükre rátámadt a Dobtoronyban egy kínai. Az egyik amerikai a helyszínen meghalt, a másik és az idegenvezető megsérült. Tang Jong, a 47 éves támadó kiugrott a torony második emeletéről.

* Helyi lapértesülések szerint a pekingi olimpia megnyitóünnepségének televíziós közvetítése során a tűzijáték-bemutató egyes részeit már korábban felvették és ,,bevágták" az élő képek közé. A kínai főváros felett a levegőben képzett ,,lábnyomokat" több mint egy éven keresztül készítették elő egy animációs stúdióban. A Beijing Shibao lapban Kao Hszia-lung, a stúdió munkatársa elmondta, hogy 2007 júniusától 2008 júliusáig dolgoztak a felvételek elkészítésén. ,,Nagyon sokszor megnéztük, de az csak az élő közvetítés során derült ki, hogy a bevágott képek kicsit sötétebbek lettek. Szerencsére a nézők ebből semmit sem vettek észre" — mondta Hszia-lung. ,,Ténylegesen csak a tűzijáték befejező része szerepelt az élő közvetítésben."

* Több Tibet-párti tüntetőt kellett kivezetni a tereplovaglók olimpiai versenye alatt. A háromnapos viadalt Hongkongban rendezik. A szervezők tájékoztatása szerint a tiltakozókat a rendőrség nem vette őrizetbe, csak felszólította őket a helyszín elhagyására.

,,A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályai szigorúan tiltják, hogy a versenyeket politikai nézetek népszerűsítésére használják fel" — mondta Vun Kvong Lam, a helyi szervezőbizottság ügyvezetője. Szemtanúk beszámolója szerint a hatóságok felkészültek a tiltakozásokra, egy fiatal lány csak annyit tudott bekiabálni, hogy Szabadságot Tibetnek!, mire a mondat végére ért, már a fejére húztak a rendfenntartók egy takarót, és kivezették a nézőtérről. Amikor az egyik kínai versenyző kezdett el lovagolni, egy transzparenst akartak kinyitni a nézőtéren, de a biztonságiak ezt is megakadályozták, a feliratot elvették, az aktivistákat pedig kivezették.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 754
szavazógép
2008-08-11: Sport - x:

Háromszéki bajnokság (Minifoci)

Tíz csapat vett részt a Há­romszéki minifoci-bajnokságon, amely a céhes város sportcsarnokában zajlott le augusztus 8—9-én. Ozsdoláról, Sepsiszentgyörgyről, Albisból, Szentlélekről és Kézdivásárhelyről érkeztek együttesek, hogy jó tizenkilenc órai küzdelem után megnevezhessék a bajnokot.
2008-08-11: Sport - Áros Károly:

A második versenynap (Peking, 2008)

Mi tagadás, a rövid éjszaka alatt is a férfi 400 m vegyes döntője járt az eszemben. Az nem volt kérdés, hogy ki nyeri, hiszen Phelps ma verhetetlen, inkább Cseh Laciért izgultam, mert ott szerettem volna látni közvetlenül Phelps mögött, a szintén jó erőt képviselő Lochte és a két olasz előtt... Nem vitás, számomra a 400 vegyes döntője jelenti a második versenynap kezdetét.