Nevet változtat a Ghymes együttes

2018. november 14., szerda, Kultúra

Megújult és módosított nevén az idén 35 éve alakult Ghymes együttes. A népszerű világzenei formáció 2019. március 24-én már Szarka Tamás & Ghymes néven ad koncertet a Budapest Kongresszusi Központban.

  • Szarka Gyula és Szarka Tamás
    Szarka Gyula és Szarka Tamás

Néhány éve alakult meg saját formációm, a Szarka Tamás és zenekara, és az új dalok ide íródtak. A jövő márciusi koncerten természetesen a népszerű, a közönség által elvárt Ghymes-dalokat is eljátsszuk, emellett elhangzanak vadonatúj szerzeményeim – mondta Szarka Tamás zenekarvezető, énekes-hegedűs az MTI kérdésére a hétfői budapesti sajtótájékoztatón. Mint kifejtette, új anyag nélkül a Ghymest nem tudta volna folytatni.

Fivére, Szarka Gyula gitáros-énekes hozzátette: jó ideje sokat dolgoznak külön, és megbeszélték, hogy a folytatás így legyen. A jövő márciusi fellépésen, amelyet a Danubius Music szervez, vendégként színpadra lép Szarvas József színművész, valamint a Hunyadi János Ének-zenei, Nyelvi Általános Iskola kiskórusa.

A sajtótájékoztatón a Szarka testvérek felidézték a felvidéki Ghymes eddigi három és fél évtizedes történetének emlékezetes állomásait. Szarka Gyula kitért arra, hogy a szlovákiai sikerek után a kilencvenes évek elejétől kezdtek Budapestre járni. 1997 táján indult saját klubjuk a Fonó Budai Zeneházban, de Magyarországon még ekkortájt is alig ismerték őket. Az áttörést az 1998-ban kiadott Rege című lemez hozta meg. „A Fonó pajtájában éreztük először, hogy komolyra fordult a helyzet: a saját koncertünkre alig tudtunk bejutni, annyian voltak. Minden évben kaptunk egy picivel nagyobb lökést, ez vitt minket előre” – fogalmazott Szarka Tamás.

A Kossuth-díjjal elismert felvidéki Szarka fivérek által vezetett Ghymes zenekar eddigi több mint három évtizedes működése alatt 25 albumot jelentetett meg, ezek közül tíz platina-, öt pedig aranylemez lett – az utolsó stúdióanyag a 2012 végén megjelent 30 fényév volt.

Az együttes dalainak meghatározója Szarka Tamás zenéje, irodalmi értékű szövegvilága, hegedűjátéka és éneke, ezt egészíti ki a gitáron játszó és szintén éneklő Szarka Gyula népzenei alapú zenéje.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 306
szavazógép
2018-11-14: Kultúra - :

Tóth Barnabás filmje nyerte a fődíjat (Alter-Native rövidfilmfesztivál)

A magyarországi Tóth Barnabás Susotázs (Chuchotage) című munkája nyerte a marosvásárhelyi 26. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját, amelyet a Maros megyei önkormányzat ajánlott fel.
2018-11-14: Máról holnapra - Nagy D. István:

Sűrű füst, halvány láng

Kétségtelen, hogy megállapításait tekintve alaposan megszívlelendő kellene hogy legyen Bukarest számára az Európai Parlament plénuma által tegnap elsöprő többséggel elfogadott határozat, amely éles bírálatot fogalmaz meg mind a kormány, mind a parlament irányába az igazságszolgáltatási reform, a korrupció elleni harc, a civil szférával szembeni viszonyulás és nem utolsósorban az augusztusi utcai tiltakozások és a véleményszabadság hatalom általi kezelését illetően.