Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2018. november 20., kedd, Mi, hol, mikor?

XXVI. Erdővidéki Közművelődési Napok
A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, társszervezőjével, Erdővidék Múzeumával együtt idén huszonhatodik alkalommal rendezi meg november 19–24. között az Erdővidéki Közművelődési Napokat.
 

A MAI program: Baróton a Cimbora Óvodában 10 órától Csernik Pál Szende székely lábbábos és mesemondó Mesebölcső című zárt körű programja; a városi művelődési ház Bodosi Dániel Termében 18 órától az Erdővidék Kultúrájáért Díj átadása Benkő Levente történész-szerkesztőnek (Magyarvista) – a kitüntetettet méltatja Csinta Samu újságíró (Sepsiszentgyörgy), az ünnepségen fellép a baróti Bujka Együttes. Olaszteleken az óvodában 12 órától Csernik Pál Szende székely lábbábos és mesemondó Mesebölcső című programja.

SZERDÁN: Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében 17 órától a Mikrokozmosz. Bevezetés Bartók Béla világába című kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókintézetének igazgatója. Bibarcfalván a református templom imatermében 17 órától Csernik Pál Szende székely lábbábos és mesemondó Mesebölcső című programja. Köpecen a református templomban 19 órától A címerművész – 140 éve született Keöpeczi Sebestyén József címmel dr. Szekeres Attila István, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagjának vetített képes előadása. Ürmösön az általános iskolában 11 órától Csernik Pál Szende székely lábbábos és mesemondó Mesebölcső című programja.

 

Író-olvasó találkozó Kuti Jánossal
Ma 18 órától az uzoni Erdélyi Lajos Könyvtár előadótermében író-olvasó találkozóra kerül sor Kuti Jánossal, lapunk munkatársával, aki Megyek hóhányónak, valamint Lássuk a medvét! című könyveit mutatja be.

 

Ezüst Akadémia
SZENKOVICS DEZSŐ egyetemi adjunktus (Sapientia EMTE, kolozsvári kar) India, a feltörekvő hatalom? címmel tart előadást ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban és csütörtökön 18 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Házban.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma, szerdán és csütörtökön 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című darabját játssza Zakariás Zalán rendezésében.
KABARÉ. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében ma 18 órától Székely Szabó Zoltán és a Cantuale énekegyüttes Különjárat című kabaréját adja elő. Fellépnek: Bakos Levente, Biró Péter, Márton Zsolt Barna, Nyilas Szabolcs, Suba László, Ferencz Örs Csaba, Székely Szabó Zoltán Tutuka. Az előadás végén Tutuka dedikálja Különjárat című humoros kötetét. Jegyár: 5 lej.
NEMES-NAGY ÁGNES-ELŐADÁS. P. Magyarosi Imola Kettős világban című egyéni előadása Nemes-Nagy Ágnes verses és prózai szövegei mentén járja körül a költő alkotói világát és életútját. Az előadás november 24-én, szombaton 19 órától látható Sepsiszentgyörgyön a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. Jegyek vásárolhatók a központi jegyirodában, illetve a www.biletmaster.ro weboldalon.

 

Zene
ORGONA–KÓRUS HANGVERSENYRE kerül sor november 22-én, csütörtökön a 18 órai  szentmise után Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban. Fellépnek: a brassói Fekete-templom Bach kórusa, vezényel és orgonán közreműködik dr. Steffen Schlandt, Ursula Philippi (orgona), Lőwenberger Orsolya (alt), valamint Nicu Simonov (tenor, Bukarest). Műsoron: Bach kantáta és orgonamuzsika, valamint Rudolf Lassel-művek. A belépés ingyenes.

 

Hitvilág
SEPSISZENTGYÖRGY. A Krisztus király-templomban tartott szentmiséket a héten közvetíti a Mária rádió, ezért a rend következőképpen alakul: naponta péntekig 7.30-tól és 18 órától szentmise; szombaton 8 és 18 órától szentmise, 16.30-tól szentségimádás; vasárnap 11.30-tól rózsafüzér, 12 és 18 órától szentmisék, 15 órától lelkiségek találkozója, majd 16.30-tól szentségimádás a templomban, amire várnak mindenkit. Vasárnap, Krisztus király vasárnapján lesz a templom búcsús ünnepe. Előtte, pénteken és szombaton előkészület a 18 órakor kezdődő szentmiséken. Az elmélkedéseket és az ünnepi szentmiséket P. Timár Asztrik ferences atya tartja. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban: 16.15-től Hunter Killer-küldetés román felirattal, 16.30-tól Ami nem öl meg román felirattal; 18.30-tól A Moromete család 2. román filmdráma, 18.45-től Johnny English újra lecsap magyarul beszélő; 20.30-tól Csillag születik román felirattal; 20.45-től Az élet maga román felirattal.

 

A magyar tudomány napja
Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság sepsiszentgyörgyi fiókszervezete a magyar tudomány napja alkalmából szerdán ünnepi ülést szervez, amelyre minden műszaki és természettudományok iránt érdeklődőt vár a Székelyföldi Vadászati Múzeum Bedő Albert Termébe. A program: 17 órától megnyitó – Szakács Zoltán EMT-elnök méltatja a nap jelentőségét; 17.15-től előadások: Képes képtelenségek (reáltudományok alkalmazása a képzőművészetben) – dr. Pető Mária tanár, József Álmos ny. tanár. Kapcsolattartó: Para Zoltán (telefon: 0722 412 497).

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén péntekig 8–17 óráig; Ozsdolán szerdán és pénteken 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30–17.30-ig aprók táncháza, gyermektáncház – zenél a Folker együttes; 17.30–19.30 óráig kézzel formált agyagtárgyak készítése gyermekeknek.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
ELŐADÁS. A Háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület és a Székelyek a magasban expedíciósorozat szervezésében Grönlandról tart előadást Kollár Lajos és Mécs László a Babeș–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi épületében, a Bibó István Teremben november 21-én, szerdán 18 órától. Az előadást a Háromszéki Közösségi Alapítvány támogatta.
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában szerdán 18 órától várnak minden humorkedvelőt, kikapcsolódni vágyót.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Csíki utcai 231-es Dona (telefon: 0372 407 231, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1129
szavazógép
2018-11-19: Közélet - :

Tél az utakon: árokba borult kocsik, koccanások, balesetek

Az első igazi hó meglepett néhány gépkocsivezetőt, akik nem alkalmazkodtak az útviszonyokhoz hétfőn.
2018-11-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy
KÖLCZE MAGDOLNA
2018. november 19-én életének 85. évében távozott közülünk.
Utolsó útjára a közös temetőben kísérhetik el mindazok, akik részt vesznek a november 21-én 15 órakor kezdődő temetésen.
Részvétfogadás
14.30-tól.
Drága emléke szívünkben él.
A gyászoló család
692