Tündérvári hétvége Kovásznán

2018. november 21., szerda, Közélet

Gazdag hétvégi ajánlattal rukkolt elő Kovásznán a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete. Pénteken adventi gyertyákat és díszeket készítettek, vasárnap csángó táncházba várták a népzene és néptánc kedvelőit. Az eseményeket a kovásznai Havadtőy Sándor Cserkészcsapat közösségével együtt bonyolították le.

  • Műalkotások között zajlott a tevékenység. A szerző felvétele
    Műalkotások között zajlott a tevékenység. A szerző felvétele

Péntek délután közel százan gyűltek össze a Kádár László Képtárban, a gyertyakészítés fortélyaiba Hegyeli-Kátay Klára vezette be a jelenlévőket – a teendőket a nagycsaládosok egyesülete keretében működő Büttykör kézműves-foglalkozási kör szervezte, együtt a cserkészekkel. Az egyesület által első alkalommal szervezett eseményről van szó, ezzel hagyományt kívántak teremteni, a jövőben több hasonló tevékenységet szerveznek – mondta el érdeklődésünkre Fülöp Csaba, az egyesület vezetőségi tagja.

Vasárnap este a művelődési házban táncházat tartottak. A hangsúly a csángó népzenén volt, a talpalávalót a csángóföldi Katona Eduárd, Kovács Gábor, Pista Ioland húzta, a néptáncoktatást Ürmösi-Incze Hunor és Mária vállalta. Fülöp Csaba elmondta: a helyieket szeretnék összekötni a csángóföldi hagyományokkal, a későbbiekben más szórványvidékek hagyományait is népszerűsítik.

A közeljövőben adventi kántálással készülnek a tündérvárosok, tervezik a rászorulók segítését. Az egyesületnek negyven család az aktív tagja, általában öt-hat tagú közösségekről van szó, de van tízfősnél nagyobb család is – tudtuk meg Fülöp Csabától.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2018-11-21: Közélet - Hecser László:

A szülőföld szolgálatában (Erdővidék Kultúrájáért díj)

Erdővidék Kultúrájáért díjjal ismerte el Benkő Levente újságírói, szerkesztői és történészi munkásságát a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület. A baróti művelődési házban tegnap este lezajlott díjátadón az ünnepelt tevékenységét méltatók elmondták: Benkő Levente közel három évtizede kutatja fáradhatatlanul szülőföldje múltját. A kutatómunka eredményeit számos riportban és irodalmi igényességgel megírt kötetben tárja a széles közönség elé. Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez. Írásaiban ugyanakkor képes az élet humoros oldalát is megvillantani, szívhez szólóan, szeretettel tud írni ügyes-bajos, apró dolgainkról is.
2018-11-21: Jegyzet - Miska Brigitta:

A szomszéd füve zöldebb (Kármentő)

Nagy port kavart a román sportsajtóban az utóbbi napokban a Gazeta sporturilor napilapban megjelent „exkluzív” cikk, amely a magyar állam és két labdarúgócsapat – a Sepsi OSK és az FK Csíkszereda – közti pénzügyi kapcsolatot boncolgatta. Az említett bukaresti újság a sepsiszentgyörgyi együttes jó élvonalbeli szereplése és a csíkszeredai gárda Román Kupa-negyeddöntőbe jutása kapcsán eszmélt rá, hogy Székelyföldön is létezik labdarúgás, és erre megpróbált magyarázatot találni. A román hazafiak írásban fordultak a magyar kormányhoz, kíváncsiak voltak, az anyaország milyen mértékben támogatja a székelyföldi csapatokat.