Mi, hol, mikor?

2018. november 23., péntek, Mi, hol, mikor?

XXVI. Erdővidéki Közművelődési Napok
MA: Baróton a Városi Művelődési Ház nagytermében 19 órától Haccáré-Haccacáré – a kolozsvári Operettissimo Együttes műsora (operett, musical és magyar filmslágerek). Jegyet (25 lej) elővételben a Városi Művelődési Házban lehet vásárolni.

SZOMBATON: Baróton 8 órától Csíki értékek nyomában címmel honismereti kirándulás a következő útvonalon: Csíkrákos (római katolikus templom), Csíkkarcfalva (római katolikus erődtemplom), Márton Áron Múzeum (Csíkszentdomokos), Csíki Székely Múzeum (Csíkszereda). Indulás a múzeumtól.

 

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Ketten maradtak – Hamvas Béla nyomán című darab bemutatóját szombaton 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában tartja, vasárnap 19 órától ugyanott a Gábor Áron-stúdióbérleteseknek adja elő. Jegyár: 15/20 lej.
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja szombaton 19 órától a kisborosnyói kultúrotthonban előadja Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.

 

Zene
A LECKEHANGVERSENYEK második felvonása ma 10 és 12 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban Mátyás király udvarába kalauzolja el a gyermekeket. Meghívottak: a Codex Régizene-együttes és az olaszteleki Cygnini Reneszánsz Táncegyüttes. Közös előadásukban A szegény legény Mátyás király udvarában című mesejáték elevenedik meg.
A HANGVERSENYÉVAD második koncertjén, ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban a Csíki Kamarazenekar örvendezteti meg a közönséget. A 20. századi amerikai zeneszerzők műveiből előadó zenekar élén az orosz–amerikai hegedűművész és karmester, Artur Kaganovskiy áll.
A XVIII. HÁROMSZÉK KAMARAKÓRUS FESZTIVÁL hangversenye az Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében ma 18.30 órakor kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban. Fellépnek: a kolozsvári Guttmann Mihály Pedagóguskórus, a kovásznai Pastorala, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana, Kriza János Unitárius Dalárda, Laudate, Pro Musica, valamint a baróti Kájoni Consort. Karmesterek, művészeti irányítók: Bedő Ágnes, Szántó Kinga, Szilágyi Zsolt Herbert, Karácsony Gabriella, Lőfi Gellért, Sipos Zoltán, Gyulai-György Éva.

 

Kiállítás
FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁS. Az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében (Bástya-ház, Olt utca 6. szám) szombaton 12 órától Ana-Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu színház igazgatónője megnyitja Marian Văsii bukaresti képzőművész festészeti kiállítását. A művész a kortárs román színház egyik különleges, kiemelkedő díszlettervezője.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól A Moromete család 2. (román filmdráma); 17-től Góliát svájci filmdráma; 18.30 -tól A Hunter Killer-küldetés román felirattal; 18.45-től Johnny English újra lecsap magyarul beszélő; 20.30-tól Bohém rapszódia  román felirattal; 20.45-től Az élet maga román felirattal.

 

Hitvilág
TEMPLOMBÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúja vasárnap lesz, az ünnepi szentmisék 12 és 18 órától kezdődnek. Ma és szombaton 18 órától előkészületek, amelyeken az elmélkedéseket P. Timár Asztrik ferences atya tartja. Szombaton 15 órától a lelkiségek találkozóját szervezik, majd 16.30-tól szentség­imádás lesz. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket és a szentségimádást élőben közvetíti a Mária rádió.
KÖZÖS UTAKON címmel zenés ifjúsági istentiszteletet tartanak Baróton ma 19 órától az unitárius templomban az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet szervezésében. Várnak minden fiatalt a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör unitárius egyházközségeiből, illetve minden más érdeklődőt, korra és felekezetre való tekintet nélkül.
ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a város ökumenikusságának a szimbóluma, vasárnaponként református, unitárius és evangélikus istentiszteletet is tartanak benne. Ezért a lelkészek úgy döntöttek, hogy minden hónap negyedik vasárnapján ökumenikus istentisztelet lesz, amelyre felekezeti hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit. A következő alkalomra november 25-én, vasárnap 10 órától kerül sor a Dózsa György utca 10. szám alatt.
SZERETETVENDÉGSÉGET tart a sepsiszentgyörgyi unitárius nőszövetség vasárnap 16 órától az egyház tanácstermében. Meghívott előadó: Botos Erika, aki Táplálékunk, a gomba címmel tart előadást.
JUBILÁLÓ HÁZASPÁROK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban vasárnap 18 órától tartják a jubiláló házasok (arany és ezüst menyegzős házaspárok) hálaadó szentmiséjét. Az ünnepelteket a szentmise után a plébánia hittantermébe várják.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap  8–12 és 16–20 óráig a Romulus Cioflec utcai 3-as Hygea (0267 310 110); Kézdivásárhelyen hétvégén a  Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II., Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Kirándulás Varsóba
Kirándulást szervezek Varsóba repülővel december 14–17. között karácsonyi vásárral összekötött városlátogatásra. Meglátogatjuk a királyi palotát, a wilanóvi kastélyt, a vizitációs nővérek templomát, a Szent Anna-templomot és a vodkamúzeumot. Érdeklődni a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen és a 0741 926 776-os telefonszámon lehet.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig; Ozsdolán ma 9–16 óráig; Zágonban november 27–30. között naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
TÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága hétvégi túrát szervez szombaton a Baróti-hegységbe. Útvonal: Sepsiszentgyörgy, Gémvára, Debrenfő (szalonnasütés), Szármányút, Bodos-tető, Mészégető, Marinka-puszta, Kölcze-puszta, Sepsiszentgyörgy. Távolság: 16 km. Indulás: 9 órakor az Erzsébet parki zenepavilontól. Túravezető: György Ignác.
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör novemberi visszatérő vendége Both Erzsébet magyartanár, aki Karinthy Frigyesről tart előadást szombaton 17 órától az unitárius egyház tanácstermében. Utána kötetlen beszélgetés lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen következményekkel jár a Nyugati Szövetség létrehozása?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2018-11-22: Közélet - Iochom István:

Iohannistól várnak megoldást (Székelyföldi terrorvád)

Az Államelnöki Hivatal Állampolgársági Ügyek Osztályán iktatta november 21-én Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő azt a Klaus Iohannishoz címzett levelet, melyben arra kérték az államfőt, hogy tegyen lépéseket a „székely terrorperben” ártatlanul elítélt kézdivásárhelyi fiatalok ügyének megnyugtató rendezése érdekében.
2018-11-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
KOVÁCS ANDRÁS
ISTVÁN
életének 73. évében 2018. november 21-én hirtelen elhunyt.
Temetése 2018. november 24-én délután 2 órakor lesz a kézdivásárhelyi régi református ravatalozóházból.
A gyászoló család
282