Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 23., péntek, Mi, hol, mikor?

XXVI. Erdővidéki Közművelődési Napok
MA: Baróton a Városi Művelődési Ház nagytermében 19 órától Haccáré-Haccacáré – a kolozsvári Operettissimo Együttes műsora (operett, musical és magyar filmslágerek). Jegyet (25 lej) elővételben a Városi Művelődési Házban lehet vásárolni.

SZOMBATON: Baróton 8 órától Csíki értékek nyomában címmel honismereti kirándulás a következő útvonalon: Csíkrákos (római katolikus templom), Csíkkarcfalva (római katolikus erődtemplom), Márton Áron Múzeum (Csíkszentdomokos), Csíki Székely Múzeum (Csíkszereda). Indulás a múzeumtól.

 

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház a Ketten maradtak – Hamvas Béla nyomán című darab bemutatóját szombaton 19 órától a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában tartja, vasárnap 19 órától ugyanott a Gábor Áron-stúdióbérleteseknek adja elő. Jegyár: 15/20 lej.
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja szombaton 19 órától a kisborosnyói kultúrotthonban előadja Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét.

 

Zene
A LECKEHANGVERSENYEK második felvonása ma 10 és 12 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban Mátyás király udvarába kalauzolja el a gyermekeket. Meghívottak: a Codex Régizene-együttes és az olaszteleki Cygnini Reneszánsz Táncegyüttes. Közös előadásukban A szegény legény Mátyás király udvarában című mesejáték elevenedik meg.
A HANGVERSENYÉVAD második koncertjén, ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban a Csíki Kamarazenekar örvendezteti meg a közönséget. A 20. századi amerikai zeneszerzők műveiből előadó zenekar élén az orosz–amerikai hegedűművész és karmester, Artur Kaganovskiy áll.
A XVIII. HÁROMSZÉK KAMARAKÓRUS FESZTIVÁL hangversenye az Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében ma 18.30 órakor kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban. Fellépnek: a kolozsvári Guttmann Mihály Pedagóguskórus, a kovásznai Pastorala, a sepsiszentgyörgyi Vox Humana, Kriza János Unitárius Dalárda, Laudate, Pro Musica, valamint a baróti Kájoni Consort. Karmesterek, művészeti irányítók: Bedő Ágnes, Szántó Kinga, Szilágyi Zsolt Herbert, Karácsony Gabriella, Lőfi Gellért, Sipos Zoltán, Gyulai-György Éva.

 

Kiállítás
FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁS. Az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében (Bástya-ház, Olt utca 6. szám) szombaton 12 órától Ana-Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu színház igazgatónője megnyitja Marian Văsii bukaresti képzőművész festészeti kiállítását. A művész a kortárs román színház egyik különleges, kiemelkedő díszlettervezője.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól A Moromete család 2. (román filmdráma); 17-től Góliát svájci filmdráma; 18.30 -tól A Hunter Killer-küldetés román felirattal; 18.45-től Johnny English újra lecsap magyarul beszélő; 20.30-tól Bohém rapszódia  román felirattal; 20.45-től Az élet maga román felirattal.

 

Hitvilág
TEMPLOMBÚCSÚ. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúja vasárnap lesz, az ünnepi szentmisék 12 és 18 órától kezdődnek. Ma és szombaton 18 órától előkészületek, amelyeken az elmélkedéseket P. Timár Asztrik ferences atya tartja. Szombaton 15 órától a lelkiségek találkozóját szervezik, majd 16.30-tól szentség­imádás lesz. A szentmisék előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket és a szentségimádást élőben közvetíti a Mária rádió.
KÖZÖS UTAKON címmel zenés ifjúsági istentiszteletet tartanak Baróton ma 19 órától az unitárius templomban az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet szervezésében. Várnak minden fiatalt a Háromszék-Felsőfehéri Egyházkör unitárius egyházközségeiből, illetve minden más érdeklődőt, korra és felekezetre való tekintet nélkül.
ÖKUMENIKUS ISTENTISZTELET. A kézdivásárhelyi evangélikus-lutheránus templom a város ökumenikusságának a szimbóluma, vasárnaponként református, unitárius és evangélikus istentiszteletet is tartanak benne. Ezért a lelkészek úgy döntöttek, hogy minden hónap negyedik vasárnapján ökumenikus istentisztelet lesz, amelyre felekezeti hovatartozástól függetlenül várnak mindenkit. A következő alkalomra november 25-én, vasárnap 10 órától kerül sor a Dózsa György utca 10. szám alatt.
SZERETETVENDÉGSÉGET tart a sepsiszentgyörgyi unitárius nőszövetség vasárnap 16 órától az egyház tanácstermében. Meghívott előadó: Botos Erika, aki Táplálékunk, a gomba címmel tart előadást.
JUBILÁLÓ HÁZASPÁROK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban vasárnap 18 órától tartják a jubiláló házasok (arany és ezüst menyegzős házaspárok) hálaadó szentmiséjét. Az ünnepelteket a szentmise után a plébánia hittantermébe várják.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), szombaton és vasárnap  8–12 és 16–20 óráig a Romulus Cioflec utcai 3-as Hygea (0267 310 110); Kézdivásárhelyen hétvégén a  Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); hétfőtől a Dózsa György utcai Ambrózia II., Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Kirándulás Varsóba
Kirándulást szervezek Varsóba repülővel december 14–17. között karácsonyi vásárral összekötött városlátogatásra. Meglátogatjuk a királyi palotát, a wilanóvi kastélyt, a vizitációs nővérek templomát, a Szent Anna-templomot és a vodkamúzeumot. Érdeklődni a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen és a 0741 926 776-os telefonszámon lehet.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 8–17 óráig; Ozsdolán ma 9–16 óráig; Zágonban november 27–30. között naponta 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
TÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága hétvégi túrát szervez szombaton a Baróti-hegységbe. Útvonal: Sepsiszentgyörgy, Gémvára, Debrenfő (szalonnasütés), Szármányút, Bodos-tető, Mészégető, Marinka-puszta, Kölcze-puszta, Sepsiszentgyörgy. Távolság: 16 km. Indulás: 9 órakor az Erzsébet parki zenepavilontól. Túravezető: György Ignác.
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör novemberi visszatérő vendége Both Erzsébet magyartanár, aki Karinthy Frigyesről tart előadást szombaton 17 órától az unitárius egyház tanácstermében. Utána kötetlen beszélgetés lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2018-11-22: Közélet - Iochom István:

Iohannistól várnak megoldást (Székelyföldi terrorvád)

Az Államelnöki Hivatal Állampolgársági Ügyek Osztályán iktatta november 21-én Fejér László Ödön szenátor és Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő azt a Klaus Iohannishoz címzett levelet, melyben arra kérték az államfőt, hogy tegyen lépéseket a „székely terrorperben” ártatlanul elítélt kézdivásárhelyi fiatalok ügyének megnyugtató rendezése érdekében.
2018-11-23: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
KOVÁCS ANDRÁS
ISTVÁN
életének 73. évében 2018. november 21-én hirtelen elhunyt.
Temetése 2018. november 24-én délután 2 órakor lesz a kézdivásárhelyi régi református ravatalozóházból.
A gyászoló család
282