Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Élet az uzoni könyvtárban

2018. november 24., szombat, Közélet

A fagyos idő, a korai sötétedés ellenére szép számban jelentek meg az uzoniak kedd délután az Erdélyi Lajos Községi Könyvtár emeleti termében szervezett író-olvasó találkozón. Az érdeklődés nem volt váratlan: Ballai Tímea Barbara könyvtárvezető meghívottja Kuti János volt – az író, a Háromszék munkatársa, az uzoni könyvszerető közösség régi barátja lapunk ez év eleji közönségtalálkozóján is nagy sikert aratott. Most a Lássuk a medvét! és a Megyek hóhányónak című köteteibe nyújtott betekintést.

  • A szerző felvételei
    A szerző felvételei

A találkozó előtt a szerzőt az írások ihletődéséről faggattuk. „Nem nagy dolog, úgy van, mint a pénzzel, az úton hever, csak le kell feküdni érte. Ugyanígy a témával is. Nem kell semmit változtatni, ami történik az országban, az kész kabaré, én csak leírom” – adta a választ. A felolvasással tarkított találkozón a jelenlévők érdeklődésének is eleget kellett tennie – Kányádi Mihály, Dobri Edith a Kuti-írások ismerőiként faggatózott.

A könyvbemutató alkalmával Ballai Tímeával a könyvtárban lezajlott eseményeket is sorra vettük. A könyvtár korábban a Pünkösti-kúriában székelt, 2017-ben költözött új helyére, a pályázati pénzen felújított egykori orvosi lakás épületébe. Tulajdonképpeni rendeltetése mellett internetes hozzáférést biztosít, eseményeknek ad helyet. A gyerekek kitüntetett figyelemben részesülnek, rendszeres a rajzfilmvetítés, nemrég rajzsarkot is kialakítottak, kifestőlapok, színes ceruzák várják a kicsiket.

 

 

Gyakoriak a könyvbemutatók. Csak idén több szerzővel ismerkedhetett az uzoni közönség: a Magyarországon élő, de szentivánlaborfalvi gyökerekkel rendelkező  Serdült Benke Éva, aztán Préda Barna, Kisgyörgy Zoltán, Péter Sándor mutatkozott be. Péter Alpár bikfalvi képzőművész iráni utazásáról vetített képes előadásban számolt be, Bokor Ágnes a grafológia titkaiba vezette be az érdeklődőket. Olyan előadókat, írókat hívnak meg, akiknek valamilyen módon közük van Uzonhoz. Például Serdült Benke Éva nagyapja, dr. Benke épp a könyvtárnak helyet adó épületben lakott egykor. Az író az egykori Uzont ábrázoló képeket is adott ajándékba, ezeket kifüggesztették a könyvtárban.

Orvoscsoportoknak is helyet adott a könyvtár, a Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével két orvoscsoport vizsgálta a helybe­lieket. Király Lajos és Ráduly István polgármester közbenjárására egy másik anyaországi orvoscsoportot is fogadtak. A Dia­kónia is szervezett eseményt, főként az idősebb korosztály számára tartották meg az Alzheimer-kór megelőzéséről szóló előadást.

Ballai Tímea hangsúlyozta: a könyvtár minden támogatást megkap a községvezetéstől, Ráduly István polgármester is feltétel nélkül támogatja az itt zajló rendezvényeket, az intézmény működését. Azt is bevallotta azonban: számára nemcsak a támogatás ösztönző hatású, a „törzsvendégek” köszönete is folytatásra biztatja.
A közeljövőre is vannak tervek, Mikulás és karácsony között kézműves-foglalkozásokat tartanak.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2262
szavazógép
2018-11-24: Közélet - Fekete Réka:

Kosaras iskolalátogatás

Több kosár gyümölccsel és zöldséggel ajándékozták meg tegnap a sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Általános Iskola diákjai az őrkői Néri Szent Fülöp Általános Iskola elemistáit, majd együtt rajzoltak, festettek.
2018-11-25: Sport - Miska Brigitta:

Tandia szállította a győzelmet a piros-fehéreknek (Labdarúgás, I. liga)

Megszakadt a Sepsi OSK tizenegy hete tartó nyeretlenségi sorozata hazai pályán, miután szombaton Ibrahima Tandia találatával 1–0 arányban győzött az Astra Giurgiu ellen a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 16. fordulójában. A piros-fehérek szezonbeli hatodik győzelmükkel a felsőházi rájátszást érő hatodik helyre léptek, három ponttal megelőzve Constantin Enache csapatát.