Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Új, hagyományos utcanevek Kézdivásárhelyen

2018. november 26., hétfő, Közélet

A múlt héten megtartott soros tanácsülésen Kézdivásárhely önkormányzata a 2002/63-as kormányrendelet értelmében többek között négy új, eddig névtelen utca elnevezéséről is döntött. Mind a négy Fortyogófürdőn található, és ha a kormányhivatal mellett működő névadó bizottság is rábólint, a közeljövőben kilépnek a névtelenségből és a Csigaút, Borkút, Nádas és Rétkert hagyományos neveket fogják viselni.

  • Fortyogó utca. A szerző felvétele
    Fortyogó utca. A szerző felvétele

1990 tavaszán tűntek el Kézdivásárhelyen a Vörös Hadsereg, a Lenin, a Fónagy László, a Bernád Andor, a Dimitrov, az Illés Béla, a November 7. és a Kalinin tér-, illetve utcanevek, és az utcák egy része visszakapta egykori, hagyományos nevét, vagy történelmi személyiségekről nevezték el. Huszonkilenc évvel a rendszerváltás után sem neveztek el utcát Luxemburgi Zsigmond magyar királyról, báró Szentkereszty Stefániáról, Cserey Jánosné Zathureczky Emíliáról, dr. Ikafalvi Dienes Ödönről, Bányai János geológusról, Tompa Sándor színművészről és dr. Ikafalvi Dienes Jenőről, de a kommunista időkből örökölt, ma már teljesen fölösleges utcanevek a mai napig fennmaradtak. Ilyen például Áchim András Békés megyei gazdálkodó, a parasztpárt egyik szervezője, Józsa Béla, az erdélyi kommunista mozgalom egyik vezetője vagy Varga Katalin, aki Halmágyon született, és ott is hunyt el, és akit a Mócok nagyasszonya címmel illettek az Érchegységben az 1840-es években a bányász jobbágyok jogaiért kifejtett tevékenységéért. Utóbb említettek soha nem jártak a céhes városban, nem is kötődnek e vidékhez.

2007 augusztusában négy utca kapott nevet. Földi István íróról, lapszerkesztőről és tanárról nevezték el a Bem utcából a Vágóhíd utca felé vezető földutat, Orbán Balázsról pedig az Ady Endre utcából a volt téesz felé vezető utcát, ahol a Skat-Kart Kft., a Garo Rt., a Nexxon Kft. és a Burgonyakísérleti és -fejlesztési Állomás irodái vannak. A Csernátoni utca vé­gében található földút Domokos Pál Péter, a nagy csángókutató, egykori kézdivásárhelyi tanár nevét viseli. A negyedik kis utca az Áchim András és a Gyárak utcát köti össze, s Benedek Elekről nevezték el.

2010 óta a következő új utcaneveket fogadta el a helyi tanács: Legelő utca – a Fortyogó és a Pajiştcov Kft. között, Gyakorlótér utca – a Fortyogó és a Skat-Kart Kft. között, Jakabos Ödön utca – a Fortyogó és a Papp Mihály utca között, Fások utca – a volt fás vállalat és az új református temető között, Tamási Áron utca – a Stadion és a Boér Géza utca között, Boér Géza utca – a Tamási Áron és a Torjai utca között, Arany János utca – a Határér utcából nyílik, Borvíz utca – a fortyogói üdülő- és kezelőközpont mellett, a borvíz felé vezet. 2016-tól a Haladás utcával párhuzamos, egyelőre földút Dobolyi Aladár egykori asztalitenisz-éremkovács nevét viseli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2018-11-26: Máról holnapra - Farkas Réka:

Erősödő ellenszélben

Amikor pár évvel ezelőtt először döntött a román bíróság a Székely Mikó Kollégium visszaállamosításáról, sokan emlegettek veszélyes precedenst, de többnyire a visszaszolgáltatások lebénítására gondoltak, még a legborúlátóbbak sem hitték, hogy veszély fenyegetheti a már jogerősen visszaadott javakat is.
2018-11-26: Közélet - :

Megalázó és jogtipró az újraállamosítás (A Magyar Unitárius Egyház a Mikó-ügyről)

A Magyar Unitárius Egyház (MUE) felháborodással vette tudomásul, hogy a román legfelsőbb bíróság elutasította a sepsiszentgyörgyi református Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatását. A döntést jogtipró újraállamosításnak, a többi erdélyi magyar felekezet számára is megalázó üzenetnek tartja.