Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Betart a városoknak a kormány

2018. november 26., hétfő, Közélet

A jelenlegi kormány nem kedveli a municípiumokat, és ez valószínűleg a következő évi költségvetésben is tükröződni fog – jelentette ki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint egy rendes országban év vége előtt már elfogadják a jövő évi költségvetést, nálunk azonban még november végén is csak találgatni lehet, holott a gazdaságnak és az önkormányzatoknak is a kiszámíthatatlanság jelenti a legnagyobb gondot.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Románia municípiumi önkormányzatainak vezetése, politikai összetétele a legkevésbé kormánypárti, ezért Antal Árpád úgy véli, hogy a kormány jövőben inkább a megyei tanácsokat kívánja ellátni, pénzzel erősíteni, ami szerinte akkor sincs rendben, ha Háromszéken a megyei és helyi önkormányzatok jól együtt tudnak működni – a bruttó hazai termék (GDP) 75 százalékát ugyanis az ország 103 municípiuma adja.

Az elöljáró leszögezte: egyet­ért a községek támogatásával, de a városokhoz tartozó falvak sok esetben rosszabb állapotban vannak, mert nem lehetett pályázni infrastruktúrájuk korszerűsítésére, ezért a köz­séghez tartozó településekhez képest lemaradtak. Ez nincs rendjén, de a városvezetők legnagyobb gondja a kiszámíthatatlanság: ha nem tudják, hogy megint milyen változások lesznek az adózási rendszerben, nagyon nehezen terveznek. Sok önkormányzat futtat több évre kiterjedő programokat (Sepsiszentgyörgy például a de minimis nevűt, amellyel ingatlanadóik egy részét visszaigényelhetik a helybeli vállalkozók), és ezek sorsa bizonytalanná válik, ha központi szinten forrásokat vonnak meg.

A tavalyi módosítások miatt az idén kétmillió euróval kevesebb pénzből gazdálkodott Sepsiszentgyörgy, mint tavaly. Ez négy nagy utca felújításának az ára – emlékeztetett, és hozzátette: ez az összeg a kormányhoz került, ott költötték el.

Mindennek ellenére Antal Árpád bizakodó, hiszen az elmúlt tíz évben Sepsiszentgyörgynek mindig nagyobb költségvetése volt az év végén, mint amennyit az év elején terveztek, az idén is több kiegészítést elfogadtak már a helyi tanácsban. Óvatosságból most is a legrosszabb forgatókönyv szerint készülnek, remélik azonban, hogy a dolgok a vártnál jobban alakulnak majd.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 711
szavazógép
2018-11-26: Jegyzet - Kuti János:

Iohannis antiszemita? (A múlt hét)

A világ számos országában előfordul, hogy kormányválság alakul ki, és hónapokon át bizonytalanságban élnek az illető ország választói, mint történt a tavalyi németországi és az idei szeptemberi svédországi választások után is. Nekünk két év alatt már volt három kormányfőnk és 65 miniszterünk.
2018-11-26: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Karriernapok diákoknak

A pályaválasztást segíti az a háromnapos rendezvény, amelyet az idén első ízben szervez meg Sepsiszentgyörgyön a Centrum Studiorum Egyesület, és mivel az érdeklődés máris számottevő, a következő években egész Székelyföldre kiterjesztenék az öt éve létrehozott székelyföldi diákigazolványról elnevezett Sic Card Karriernapokat – jelentette be tegnap Zsigmond József egyesületi elnök.