Ösztöndíj báli bevételből

2018. november 26., hétfő, Közélet

A Háromszéki Közösségi Alapítvány múlt heti bálján összegyűlt tizenkétezer lejt, valamint a HKA további ötezer lejes hozzájárulását tehetséges gyermekek támogatására fordítják.

  • A gidófalvi tehetségeknek is elkelne a támogatás. Albert Levente felvétele
    A gidófalvi tehetségeknek is elkelne a támogatás. Albert Levente felvétele

A kedvezményezettek azok közül kerülnek ki, akik, bár megérdemelték volna, a pénzkeret miatt kiestek a magyar kormány által finanszírozott Ady Endre-ösztöndíjpályázaton, amelyet a Háromszéket is magában foglaló pályáztatási régióban a Székelyföldi Tehetség­segítő Tanács (SZTT) kezel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idei tanévben 8,7 millió forintot biztosított a Nemzeti Tehetség Programban tehetséges Kovászna, Hargita, Maros, Brassó és Bákó megyei gyermekek támogatására. Az októberi határidőig száznyolcvanöt pályázat érkezett be a SZTT-hez, az egyenként százezer forint értékű támogatást nyolcvanheten kaphatják meg, kilenc pályázatot formai hibák miatt visszautasítottak.

Bereczki Kinga, a tehetségsegítő tanács elnöke lapunk érdeklődésére elmondta: a kiesők 80 százaléka megérdemelné, hogy támogatást kapjon, pályázataik megfeleltek a követelményeknek, ezért döntöttek úgy, hogy a Háromszéki Közösségi Alapítvány báljának bevételéből és a HKA további ötezer lejes felajánlásából a vonal alatt maradtak közül tizenhét diáknak juttatnak egyenként ezerlejes ösztöndíjat. Ugyanakkor  pozitívan értékeli, hogy a helyi közösség összefogásával tudnak segíteni tehetséges gyermekeket. Az ösztöndíjakkal olyan VI–XII. osztályos diákokat támogatnak, akik jó képességűek, tehetségesek, de anyagiak hiánya miatt nem tudnak haladni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2018-11-26: Közélet - Nagy D. István:

Környezettudatossági kampány indul (Ökotudatos háromszéki közösségért)

Újabb, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozó tájékoztató kampány indul Háromszéken a megyei önkormányzat, a Kovászna Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási  Közösségek Közötti Társulás, illetve a FEPRA International közhasznú vállalat együttműködése nyomán. A héten kezdődő, az év végéig tartó kampányban ötvenezer szórólapot juttatnak el a megye minden szegletébe – vidéken a Tega révén, városon önkéntesek segítségével –, illetve 26 tájékoztató pontot is felállítanak, ahol ugyancsak önkéntesek mondják el a legfontosabb tudnivalókat a négy hulladékcsoport gyűjtéséről és annak jelentőségéről.
2018-11-26: Belföld - :

Mezei János váltja Biró Zsoltot (Új elnököt választott az MPP )

Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét választotta elnökévé szombaton tartott hatodik rendkívüli országos tanácsán a Magyar Polgári Párt (MPP). A Gyergyószentmiklóson tartott országos tanácson a korábban a párt választmányát vezető Mezei János egyedüli jelölt volt az elnöki tisztségre, a száz leadott szavazatból 88-at szerzett meg.