Felszentelték a nemzet katedrálisát

2018. november 26., hétfő, Belföld

A román centenáriumi ünnepségekre időzítve felszentelték tegnap Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb, még befejezetlen ortodox katedrálisát.

Az oltárszentelési liturgiát Daniel román ortodox pátriárka mellett Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és a görög ortodox egyház küldöttségét vezető Kriszosztomosz érsek tartotta. A templom belsejében csak a román közélet vezetőinek és a mintegy kétezer meghívottnak biztosítottak ülőhelyet, az ország minden tájáról összesereglett ortodox hívek – akiknek a számát a román hírügynökségek 20–30 ezerre becsülték – a székesegyház előtti téren óriáskivetítőkön követték a szertartást.

Az első liturgiát a román nemzet hősei tiszteletére mutatta be Daniel pátriárka, aki az 1877–78-as függetlenségi háborúban, az 1912–13-as balkáni háborúban és a két világháborúban elesett román katonáknak, valamint a  az Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés megvalósítóinak névsorát helyezve el az oltár alatt. Daniel pátriárka megköszönte azokat az adományokat, amelyek lehetővé tették az eddigi munkálatok elvégzését, hangsúlyozva, hogy még további forrásokra lesz szükség a monumentális építmény befejezéséhez. Elmondta: a templom belsejében háromezer szék fér el, állva akár ötezren is részt vehetnek a liturgiákon.

A székesegyház alapkövét 2007-ben helyezték el, 2010 végén kezdődött az építkezés. Mostanra a 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből maga a katedrális készült el 95 százalékban. Az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1293
szavazógép
2018-11-26: Belföld - :

Mezei János váltja Biró Zsoltot (Új elnököt választott az MPP )

Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós volt polgármesterét választotta elnökévé szombaton tartott hatodik rendkívüli országos tanácsán a Magyar Polgári Párt (MPP). A Gyergyószentmiklóson tartott országos tanácson a korábban a párt választmányát vezető Mezei János egyedüli jelölt volt az elnöki tisztségre, a száz leadott szavazatból 88-at szerzett meg.
2018-11-26: Belföld - :

Hírsaláta

DÜHÖNG A SERTÉSPESTIS. Tizenhét megye 289 településén 1108 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.