Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Aláírták a brexitmegállapodást

2018. november 26., hétfő, Világfigyelő

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról az európai uniós tagországok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóján tegnap Brüsszelben.

Az 585 oldalas, jogilag kötelező érvényű egyezmény és a jövőbeli viszonyrendszer körvonalait felvázoló, 26 oldalas politikai nyilatkozat jóváhagyása várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó akadály is. A dél körül véget ért találkozót lezáró sajtóértekezleten Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy nem csupán a lehető legjobb, de egyben az egyetlen lehetséges megállapodást sikerült tető alá hozni, de nincsen ok ünneplésre ezen a rendkívül szomorú napon. Szerinte a szerződés a legjobb mindkét fél, az Egyesült Királyság és az Európai Unió számára egyaránt, ugyanakkor a munka nagy része, a jövőbeli kapcsolatok kialakítása még hátra van. Nagy eredménynek nevezte, hogy a huszonhetek mindvégig meg tudták őrizni az egységüket. Azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a londoni törvényhozás bölcsen jóvá fogja hagyni a megállapodást, azonban leszögezte, hogy a szerződés akkor sem tárgyalható alapjaiban újra, ha ez nem így történik.

Hasonlóan nyilatkozott több uniós ország vezetője, köztük Sebastian Kurz osztrák kancellár, illetve Mark Rutte holland és Stefan Löfven svéd kormányfő is. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kiemelte: a kimeneteltől függetlenül egy dolog biztos, mégpedig az, hogy barátok maradunk örökké, s azután is egy nappal. Most meglehetősen nehéznek ígérkező ratifikálási folyamat következik, illetve további tárgyalások. A bennmaradó tagállamok elkötelezettek, hogy a lehető legszorosabb partnerséget alakítsák ki a szigetországgal – fűzte hozzá. Angela Merkel német kancellár úgy fogalmazott, hogy diplomáciai mesterművet sikerült alkotni, de azt is elmondta, vegyes érzései vannak, szomorú, azonban meg is könnyebbült.

Theresa May brit miniszterelnök szerint megszületett a lehető legjobb és egyúttal az egyetlen lehetséges megállapodás az Egyesült Királyság európai uniós kiválásának feltételrendszeréről. Sajtótájékoztatóján kizárta a kérdés újratárgyalásának lehetőségét, és ismételten hangsúlyozta, hogy nem fognak második népszavazást kiírni az ország EU-tagságáról. Mint minden tárgyaláson, itt is kompromisszumokat kellett kötni, de jó kompromisszumok születtek, amelyek tiszteletben tartják a brit álláspontot. Leszögezte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is meleg, baráti kapcsolatban marad a kontinens országaival, folytatódik a szoros biztonsági együttműködés is.

A kiválási megállapodásról a továbbiakban még a brit parlamentnek is szavaznia kell, a londoni alsóház várhatóan december második hetében szavaz a megállapodáscsomagról. A kormányzó Konzervatív Párt és az ellenzéki pártok frakcióin belül rendkívül erőteljes bírálatok érik az egyezményt, így egyelőre annak elutasítása tűnik valószínűbbnek.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 391
szavazógép
2018-11-26: Belföld - :

Hírsaláta

DÜHÖNG A SERTÉSPESTIS. Tizenhét megye 289 településén 1108 afrikaisertéspestis-gócot tartanak nyilván – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.
2018-11-25: Sport - Tibodi Ferenc:

Tízpontos győzelem az Arad ellen (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A kéthetes bajnoki szünet után a bajnoki címvédő Sepsi-SIC együttese hullámzó teljesítményt nyújtva 68–58 arányban győzött a vendég Aradi ICIM ellen a női kosárlabda Nemzeti Liga A-értékcsoportjának 7. fordulójából előrehozott mérkőzésén. A zöld-fehéreknek ez volt hetedik sikerük az aktuális szezonban, és százszázalékos teljesítménnyel vezetik a tabellát, a határ menti csapatnak ez volt az idei negyedik veresége, amihez két győzelem társul.