Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 26., hétfő, Mi, hol, mikor?

Konferencia hallgatói ösztöndíjasoknak
Sepsiszentgyörgy önkormányzata konferenciát szervez azoknak az egyetemistáknak, akiket Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa hallgatói ösztöndíjban részesített. A tíz diák dolgozatának bemutatására ma 14 órai kezdettel kerül sor a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi campusán. Köszöntőt mond Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere és Zsigmond József helyi tanácsos.

A program 14.15-től Bolgyán-Bora Zsuzsanna: A matematika és a környezetismeret integrált oktatása II. osztályban; Mihálcz Szende-Beáta: A klímaváltozás hatásainak megnyilvánulása a sugásfürdői erdők szerkezetén – Klímaváltozás, emberi hatás és erdőgazdálkodás; Erdei Anita: A népmesék hatása az erdélyi lakosok életére. A népi hiedelemvilág hatása az erdélyi lakosok életére; Kovács-Ungvári Rebeka: Az európai roma közösségek az európai uniós dokumentumokban; Kopacz Hanna: A cigány konstrukció. A cigányok filozófiája és világlátása az építészet vonatkozásában; Sala Beáta: A Székely Nemzeti Múzeum bevételeinek matematikai modellezése; Farkas Orsolya: Teleszkóprendszerek frikcióváltozásainak vizsgálata in vitro körülmények között; Kelemen Fruzsina: A puer senex motívum a 16–18. századi szenttörténetekben; Zsidó Csengelle: Középiskolás diákok ismereteinek vizsgálata a gyógypedagógiával és az SNI-személyekkel szemben. Pedagógusok és diákok attitűdje az inklúzióval kapcsolatban. A konferencia nyitott az érdeklődők számára.

 

Pályázati bemutató és felkészítő körút
A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati bemutató és felkészítő körutat szervez Erdélyben leányvállalata, a BGA Pro Transilvania vezetőinek segítségével. A találkozókon az érdeklődők megismerhetik a BGA Zrt. nyílt pályázati programjait, a pályázás és az elszámolás folyamatát a NIR-rendszeren keresztül, és tájékoztatást kapnak a BGA Zrt. tevékenységének bővüléséről. A felkészítő körút helyszínei: november 27., kedd 12 óra: Csíkszereda, Sapientia EMTE, 15-ös számú előadóterem és 16 óra: Székelyudvarhely, MÜTF Oktatási Központ, 32-es előadóterem; november 28., szerda 11 óra: Marosvásárhely, Sapientia EMTE, C épület, C07-es előadóterem és 17 óra: Kolozsvár, Sapientia EMTE, B301-es előadóterem; december 3., hétfő 12 óra: Nagyvárad, a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók Terme. Minden jelenlegi és lehetséges pályázót várnak.

 

Színház
ANDREI MUREȘANU SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi román színház december 1-jén, illetve 2-án 19 órától mutatja be a Nem éppen 1918 című előadást. Cristian Ban rendező és Székely Csaba drámaíró az Andrei Mureșanu Színház csapatával az 1918-as nagy egyesülés centenáriumát idézi meg. Úgy próbálják tárgyalni ezt a témát, hogy kapcsolódási pontokat, párbeszédet tudjanak teremteni a helyi románok és magyarok között, mindkét közösséget megszólítva egy magyar anyanyelvű drámaíró és egy román rendező alkotása által. Az előadást 12 éven felülieknek ajánlják. A jegyek megvásárolhatóak a színház jegypénztáránál, illetve a biletmaster.ro honlapon.

 

Zene
SZŐCS BOTOND-KONCERT lesz ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Műsoron: Ciprian Porumbescu: Ballada, Enescu: Toccata op. 10., Bach-prelúdium, Chopin-noktürn, Liszt: Spanyol rapszódia, Rahmanyinov: Hat zenei pillanat.
CODEX RÉGIZENE-EGYÜTTES. November 27-én, kedden 19 órától Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Művelődési Központ Bástya-termében a Codex Régizene-együttes Mint a szép híves patakra… című műsorát adja elő a vallásszabadság kimondásásának 450. évfordulója tiszteletére. Közreműködnek: Szőgyör Árpád (ének, viola da gamba), Filip Ignác (furulyák, fuvolák, művészeti vezető), Kovács Éva (rebek), Kovács László (fidula), Lázár Zsombor (fidula), Adorján Csaba (fidula), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek).
SÁRIK PÉTER TRIÓ & FALUSI MA­RIANN Jazzkívánságműsor magyarul című előadásában kizárólag magyar dalok szerepelnek, a csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. Koncertjük november 27-én, kedden 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban és november 28-án, szerdán 19 órától hallható a sepsiszentgyörgyi Szimplában a következő felállásban: Falusi Mariann (ének), Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob).

 

Könyvbemutató
DIMÉNY ATTILA néprajzkutató, múzeumvezető A polgárosodás társadalmi és kulturális hatásai Kézdivásárhelyen (1750–1944) című könyvét ma 18 órától mutatják be Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban. A kötet idén jelent meg a Dissertationes Ethnographicae Transylvanicae sorozatban a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság kiadásában. A könyvbemutatón jelen lesz Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és Jánó Mihály művészettörténész, aki bemutatja a kötetet.
KOVÁCS LEVENTE marosvásárhelyi tanár, rendező A nimfa mosolya című regényét ma 18 órától mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.
A szerzővel Tulit Éva beszélget, közreműködik László Zsuzsa és Bodoni Ildikó.
DR. SZÉKELY ZSOLT sepsiszentgyörgyi régész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem docense Felső-Háromszék településfejlődése az őskortól a XVII. századig című könyvét kedden 18 órától mutatják be Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében.
Házigazda: Balogh Zoltán lelkipásztor.

 

Kiállítás és kiskonferencia
November 28-án, szerdán 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Cantio iucunda (magyar fordításban: Gyönyörűséges ének) címmel szerveznek kiállítást és kiskonferenciát. A magyar tudomány ünnepe alkalmából szervezett rendezvény megnyitásaként Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Vargha Mihály múzeumigazgató a múzeum legrégibb magyar nyomtatványának hazatértét köszönti: 1945. március 29-én a zalaegerszegi vasútállomás bombázását a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 25 855 menekített okiratából és könyvéből három élte túl, köztük Bencédi Székely Estván egy krakkói, 1559-es Chronicája, amelyet 1945-ben Kis Böndi János vasutas mentett meg, és a budapesti Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően, Benke Éva által restauráltan kerül most vissza tulajdonosához.
A rendezvény nevét adó Cantio iucunda egy 1566-ban szerzett erdélyi panaszének özvegy Horvát Ilonáról a Csereyné-kódexből, a legrégibb magyar énekeskönyvből. A Cantio iucundát és Balassi Bálintnak egy ugyanebben a kódexben fennmaradt művét (Csak búbánat...) Csörsz Rumen István és Palócz Réka előadásában hallhatjuk. A kódex maga az 1945-ös zalaegerszegi tragédia áldozata lett, de a bombázást túlélő, hazatért műtárgy az a Chronica-példány, amely 1879-ig a kódex hordozókötete volt.
A kiskonferencia előadói – Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora, Csáki Árpád történész és dr. Szekeres Attila István heraldikus – Jagelló-kori emlékekről beszélve járják körbe a kiállított Chronica, első magyar nyelvű világtörténetünk kapcsán felmerült kérdéseket.

 

Tortoma Önképzőkör
November 27-én, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Kőrösi Csoma Sándor útját folytattam címmel Vajda Gyula ny. mezőgazdász, sinológus és lapszerkesztő (Bölön–Bukarest) tart vetített képes beszámolót életútjáról, kínai nemzetiségekkel való találkozásairól. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén ma 11–17 óráig, keddtől csütörtökig 8–17 óráig; Kiskászonban ma 11–15 óráig, kedden 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
GUZSALYAS. A Guzsalyas Alapítvány tevékenysége a sepsiszentgyörgyi Míves Házban: ma 17.30–19.30 óráig nemezkészítés gyermekeknek.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774. Facebook: @liveartdancestudio.
KÉZIMUNKA-KÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 578
szavazógép
2018-11-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Megállt a szív, mely élni vágyott, / pihen a kéz, mely dolgozni imádott. / Egy csoda volt, ahogy éltél, és minket szerettél, / nem haltál meg, csak álmodni mentél. / Csak az hal meg, akit elfelejtenek, / örökké él, akit nagyon szerettek.”
Mély fájdalommal, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, testvér, nagytata, dédnagytata, após, apatárs, a málnási
KERESZTES FERENC
életének 81. évében 2018. november 23-án csendesen elhunyt.
Temetése november 27-én, kedden 14 órától lesz a málnási
ravatalozóháztól.
Emléke szívünkben örökké élni fog.
A gyászoló család
704
2018-11-26: Sport - Miska Brigitta:

Kétgólos előnyt eltékozolva játszottak döntetlent (Labdarúgás, III. liga )

A harmadosztályú labdarúgó-bajnokság 14. fordulójában döntetlent játszott a Kézdivásárhelyi SE, miután szombaton Darabani vendégeként két góllal vezetett az első félidőben, a végeredmény azonban 3–3 lett, így a kék-fehérek sorozatban hetedik mérkőzésükön sem tudtak győzni, és ezeken a találkozókon mindössze három pontot gyűjtöttek.