VidékfejlesztésVan még pénz korszerűsítésre

2018. november 27., kedd, Gazdakör

A vidékfejlesztési irodától kapott információink szerint a Gazdaságok korszerűsítése – hegyvidéki növénytermesztési farmok korszerűsítése (4.1-es) alösszetevőnél még mindig van pályázható pénz.

  • Fotó: Székelyhon
    Fotó: Székelyhon

Idén csak össze­tett, építkezést is magukban foglaló pályázatokat lehet még benyújtani. A pályázati tájékoztató füzet tartalmaz egy listát azon építkezésekről, amelyek által csökkenthető a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása: takarmánygyárak építése vagy korszerűsítése, gabonaszárítók építése, új állattartó telepek építése vagy a meglévők korszerűsítése, víz- és csatornahálózat kiépítése a gazdaságban, műtrágyatárolók építése, alternatív energiát termelő biogáztelepek létesítése, szélenergiát hasznosító létesítmények építése, trágyatárolók építése vagy korszerűsítése, ökogazdálkodást folytató gazdaságok korszerűsítése, állattartó telepeken pedig beruházások a termelési folyamat automatizálásába.

Állattenyésztő telepek építésére, korszerűsítésére 165 millió eurót szántak, ebből 54 millió eurót hegyvidéki pályázatokra különítettek el. A megyében hegyvidékről az állattenyésztés területén öt pályázatot nyújtottak be: Árapatakon és Kőröspatakon sertésfarm, Lemhényben húshasznú állatokat hizlaló telep építését vágópont és bemutatóüzlet létrehozásával, Hidvégen bikahizlaldát, Előpatakon pedig fejőstehénfarmot szándékoznak létrehozni a pályázók.

A növénytermesztő farmok korszerűsítése összetevőnél 79 millió euró pályázható, ebből 26 millió euróért csak hegyvidéki pályázók szállhatnak versenybe. A nem hegyvidéki övezet pályázati kerete hamar kimerült: 67 pályázat érkezett be több mint 80 millió euró értékben. A hegyvidéki övezetnek elkülönített keretre eddig hat pályázatot töltöttek fel. Örvendetes, hogy a Dálnok Farm, a Feketeügy, a zabolai Burgonya és a torjai Burgonya útja szövetkezetek révén a megyében is megmozdultak hegyvidéki növénytermesztők. Mindenik pályázat tartalmaz építkezést, a tervezett befektetések értéke egyenként 2,5–2,6 millió euró között mozog.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 977
szavazógép
2018-11-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

Mobil vágóhidat vettek szemügyre a gazdák

Falugazdászok, Kovászna és Hargita megyei gazdák vettek részt a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett tanulmányúton, amelynek során a Brassó megyei Szászhermányban egy mobil vágóhidat látogattak meg.
2018-11-27: Közélet - Farkas Réka:

Segíteni a rászorulóknak (Négyéves a Szociális háló)

Négyéves születésnapját ünnepli a Szociális háló című rádióműsor, és az előző esztendőkhöz hasonlóan idén is közönségtalálkozóra, koncertre várják a hallgatókat, barátaikat. A rendezvényt december 4 -én, kedden tartják Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglőben.