Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2018. november 27., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás és kiskonferencia
Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében Cantio iucunda (magyar fordításban: Gyönyörűséges ének) címmel szerdán 18 órától szerveznek kiállítást és kiskonferenciát.

A magyar tudomány ünnepe alkalmából szervezett rendezvény megnyitásaként Tamás Sándor megyeitanács-elnök és Vargha Mihály múzeumigazgató a múzeum legrégibb magyar nyomtatványának hazatértét köszönti: 1945. március 29-én a zalaegerszegi vasútállomás bombázását a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum 25 855 menekített okiratából és könyvéből három élte túl, köztük Bencédi Székely Estván egy krakkói, 1559-es Chro­nicája, amelyet 1945-ben Kis Böndi János vasutas mentett meg, és a budapesti Országos Széchényi Könyvtárnak köszönhetően, Benke Éva által restauráltan kerül most vissza tulajdonosához.

A kiskonferencia előadói – Molnár Szabolcs irodalomtörténész, a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora, Csáki Árpád történész és dr. Szekeres Attila István heraldikus – Jagelló-kori emlékekről beszélve járják körbe a kiállított Chronica, első magyar nyelvű világtörténetünk kapcsán felmerült kérdéseket.

 

Zene

CODEX RÉGIZENE EGYÜTTES. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Művelődési Központ Bástya Termében a Codex Régizene Együttes Mint a szép híves patakra… című műsorát adja elő a vallásszabadság kimondásásának 450. évfordulója tiszteletére. Közreműködik: Szőgyör Árpád (ének, viola da gamba), Filip Ignác (furulyák, fuvolák – művészeti vezető), Kovács Éva (rebek), Kovács László (fidula), Lázár Zsombor (fidula), Adorján Csaba (fidula), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek).

A SÁRIK PÉTER TRIÓ & FALUSI MARIANN Jazzkívánságműsor magyarul című előadásában kizárólag magyar dalok szerepelnek. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb magyar slágereiből válogatott és dolgozta át azokat saját stílusára. Koncertjük ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban, szerdán 19 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Szimplában hallható. A zenekar: Falusi Mariann (ének), Sárik Péter (zongora), Fonay Tibor (bőgő), Gálfi Attila (dob).

AKUSZTIKUS TRIÓ. Vadkerti Imre, Zsapka Attila és Sipos Dávid december 10-én 18 órától a sepsikőrőspataki unitárius templomban lép fel Mennyből az angyal című koncertjével. Jegyek elővételben az unitárius lelkészi hivatalban kaphatók. Telefon: 0721 513 094.

HÁZHOZ MEGY A ROCK ’N’ ROLL! Anna and the Barbies-koncert lesz december 2-án 20 órától a brassói Temple Pubban (Kogălniceanu utca 15. szám). Jegyek kaphatók Brassóban a Pilvax vendéglőben és a Paprika boltokban, illetve Négyfaluban a Frézia Mánia virágüzletben és a Paprika boltban.

 

Könyvbemutató

DR. SZÉKELY ZSOLT sepsiszentgyörgyi régész, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem docense Felső-Háromszék településfejlődése az őskortól a XVII. századig című könyvét ma 18 órától mutatják be Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében a Fábián Ernő Népfőiskola szervezésében. Házigazda: Balogh Zoltán lelkipásztor.

A IOCHOM ISTVÁN ÉS KISS ERIKA szerzőpáros Hadiárvasors című könyvét ma 18 órától a gelencei művelődési otthon emeleti klubtermében a Lila Akác Egyesület szervezésében mutatják be.

SZALAY ZOLTÁN Csak tiszta forrásból – Magyar népdalok I. című könyvének bemutatójára szerdán 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban kerül sor. A kiadvány a Romániai Magyar Néptánc Egyesület Oktatási Segédjegyzet sorozatának ötödik kötete. Házigazda Deák Gyula Levente, az egyesület elnöke.

 

Képernyő

RTV1. Ma 15 órától:  Bányai László Bukarestben. * Alter-Native – magyar alkotás nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját. Riport a legjobb alkotásokról és érdekes fesztiválozókról. * Népzene- és néptánctalálkozó – 30. alkalommal rendezték meg idén a népzene és néptánctalálkozót Sepsiszentgyörgyön a Sepsi Arénában. A rendezvényen bemutatkoztak a Kovászna megyei gyermek- és ifjúsági néptáncegyüttesek, a találkozó két fotókiállításnak és egy könyvbemutatónak is helyet adott, volt jótékonysági koncert öreg zenészek megsegítésére, jelen voltak a hagyományőrzők, a rátermettebb fiúk pedig küküllőmentit táncolva mérhették össze tudásukat az 5. Székelyföldi Legényesversenyen.

 

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Legendás állatok – Grindelwald bűntettei román felirattal; 17-től Johnny English újra lecsap román felirattal; 18.45-től Ami nem öl meg román felirattal; 19-től Climax román felirattal; 21-től A Moromete család 2. (román filmdráma) és Bohém rapszódia román felirattal.

 

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Kőrösi Csoma Sándor útját folytattam címmel Vajda Gyula nyugalmazott mezőgazdász, sinológus és lapszerkesztő (Bölön–Bukarest) tart vetített képes beszámolót életútjáról, kínai nemzetiségekkel való találkozásairól. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai szerdán 16–17.30 óráig Kézdimartonoson az iskolában, 18–19.30 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Nicolae Iorga utcai 3-as Sensiblu (telefon: 0267 312 049, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Gelencén csütörtökig naponta 8–17 óráig; Kiskászonban ma 8–17 óráig; Ozsdolán ma 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 9–12 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Sport utcai 13-as, 14-es, 15-ös tömbházban, a 2-es és 2/A magánházban és az 1918. december 1. úti 12-es, 15-ös és 18-as tömbházban (beleértve a földszinti kereskedelmi egységeket); szerdán 9–12 óráig  a Szalomér negyedben, Illyefalván, Sepsiszentkirályban és Aldobolyban. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30–17.30-ig aprók táncháza, gyermektáncház – zenél a Folker együttes; 17.30–19.30 óráig kézzel formált agyagtárgyak ké­szítése gyermekeknek.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774. facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőség) és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Immár Sepsiszentgyörgyről is hívható az Erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19 és 23 óra között fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a  hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
PONTOSÍTÁS. Szombati lapszámunk A világ változik – és mi? című írásunkban a szóban forgó esemény egyik szervezőjének nevét tévesen írtuk. Helyesen: Cătălina Voicu. Az érintettől és olvasóinktól elnézést kér a szerző.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 415
szavazógép
2018-11-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk, hogy
özv. DEMETER JENŐNÉ
FAZAKAS RÓZA
nyugalmazott tanítónő,
mindenki „óvó nénije”
életének 82. évében 2018. november 25-én rövid, de türelmesen viselt szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Hivatásként élte át tanítói pályáját, szerette és féltőn óvta a rá bízott gyermekeket.
Drága halottunk földi maradványait november 28-án, szerdán 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a református egyház szertartása szerint az árkosi ravatalozóházból.
Részvétfogadás kedden 17 órától, valamint a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
706
2018-11-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Köszönjük, Bukarest!

Hogy lassan mindenkiből előhozod az autonomistát. Hogy egyre több megye- és városvezető szabadulni kíván szorításodból. Hogy a kormány hozzá nem értése láttán cselekvésre ösztönzöd a helyi hatóságokat. Hogy miközben a nem létező magyar szeparatisták és terroristák ellen hadakozol, lázadóvá, rebellissé teszed a legnagyobb román hazafiakat is.