Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ösztöndíj egyetemi hallgatóknak

2018. november 27., kedd, Közélet

Sepsiszentgyörgyhöz kapcsolódó dolgozataikat mutatták be végzős egyetemisták azon a konferencián, melyet tegnap első alkalommal szervezett a megyeszékhely önkormányzata hallgatói ösztöndíjas fiataloknak. A megyeszékhely képviselő-testülete 2014-ben indította támogatási programját, a jövő évi finanszírozásról a csütörtöki soros ülésen döntenek a városatyák.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Az oktatás támogatása minden társadalom számára a legfontosabb feladat kellene hogy legyen, ám Romániában ez sajnos nem így történik – fogalmazott köszöntőjében Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Az önkormányzat éppen ezért indított számos olyan programot, melyek a különböző korosztályok – bölcsődésektől az egyetemistákig – szellemi és lelki fejlődését szolgálják – fűzte hozzá.

A szülőföldön való boldogulás fontosságát hangsúlyozva Sztakics Éva rámutatott: Sepsiszentgyörgy közössége tárt karokkal fogadja az egyetemi hallgatókat, fiatalokat, olyan otthont ígér, ahol jó családot alapítani, és ez legalább annyira lényeges, mint a magas bérek.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi székhelyén tegnap nyolc fiatal ismertette dolgozatát – közülük ketten online csatlakoztak a rendezvényhez. A bemutatót megelőzően Kovács-Ungvári Rebeka nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok szakos hallgató lapunk érdeklődésére elmondta, esetében az ösztöndíj bizonyos fizetős, internetes források elérésében jelentett segítséget, így olyan külföldi, főként angol szakirodalomból, dokumentumokból dolgozhatott, melyek az országban nem hozzáférhetők. Sala Beáta az államvizsga előtt pályázott annak érdekében, hogy tanulmányait folytathassa, számviteli menedzsment mesterképzésre jelentkezett Kolozsváron. Ugyancsak az államvizsgát megelőzően pályázott a hallgatói ösztöndíjra Bolgyán-Bora Zsuzsanna is, aki távoktatásban végezte a tanítóképzőt Kolozsváron. Ő az államvizsga körüli, igencsak sokrétű kiadásokra fordította az önkormányzattól elnyert támogatást, a következőkben pedig tanítói állásra pályázik.

A hallgatók támogatására szánt keretösszeg évi 100 ezer lej, a feltételek teljesítése pedig nem igényel rendkívüli erőfeszítést – mutatott rá bátorítóként a konferencia résztvevőinek Zsigmond József  helyi tanácsos. Elmondta, az érdeklődők a megyeszékhelyhez kapcsolódó vagy ott hasznosítható kutatással, államvizsga-, mesteri vagy doktori dolgozatukkal pályázhatnak. Emellett a sepsiszentgyörgyi lakcímmel rendelkező hallgatók a dolgozatuk témájától függetlenül is pályázhatnak az ösztöndíjra. Ennek összege – a képzés fokozatának függvényében – havi 300, 500 vagy 1000 lej lehet, a támogatást pedig négy hónapon át folyósítják.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2018-11-27: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Köszönjük, Bukarest!

Hogy lassan mindenkiből előhozod az autonomistát. Hogy egyre több megye- és városvezető szabadulni kíván szorításodból. Hogy a kormány hozzá nem értése láttán cselekvésre ösztönzöd a helyi hatóságokat. Hogy miközben a nem létező magyar szeparatisták és terroristák ellen hadakozol, lázadóvá, rebellissé teszed a legnagyobb román hazafiakat is.
2018-11-27: Közélet - Iochom István:

Mennie kell Kézdialmás polgármesterének is

Molnár István, Kézdialmás polgármestere is elveszíti tisztségét, miután a legfelsőbb bíróságon jogerős ítéletben erősítették meg az összeférhetetlenséget: 2010-ben egyéni vállalkozói engedéllyel rendelkezett, hogy mezőgazdasági tevékenységet folytatva pályázhasson, ám ez összeférhetetlen a polgármesteri tisztséggel.