Borbély Imre élete és munkásságaNemzetépítés ellenszélben

2018. december 3., hétfő, Közélet

Borbély Imrére, a tavaly januárban elhunyt politikusra, a magyar nemzeti ügyek elkötelezett harcosára emlékeztek pénteken este egy sepsiszentgyörgyi könyvbemutatón. Munkássága feldolgozására, kiadására fia, Borbély Zsolt Attila vállalkozott, aki elhozta az életműből eddig megjelent három kötetet, és szólt a készülő további kettőről is.

  •  Borbély Zsolt Attila. Fotó: Albert Levente
    Borbély Zsolt Attila. Fotó: Albert Levente

Édesapja halála után úgy érezte, rá hárul a felelősség, hogy hozzáférhetővé tegye gondolatait, eszmei örökségét – mondta felvezetőjében Borbély Zsolt Attila. Politikai pályájának legfontosabb állomásait ismertetve nemcsak Borbély Imre nemzetről szóló gondolatait vázolta, de közelmúltunk történelmét is felidézte: 1989-et, amikor Tőkés László mellett állt Temesváron, a legnehezebb időszakban is, majd egyik fő szószólójává vált a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának, amely három törvényhozási ciklusra eltiltotta volna a kommunista nómenklatúra és a politikai rendőrség tagjait a politikai szerepvállalástól.

Szólt RMDSZ-es pályafutásáról, elnökségi tagként, képviselőként a magyarság romániai társnemzeti státusát és Románia föderalizálását szorgalmazta. 1992-ben értelmi szerzője volt az erdélyi magyar autonómiatörekvéseket először az RMDSZ programjába emelő Kolozsvári Nyilatkozatnak, de felidézte a szövetséggel történt szakítása körülményeit is, és hogy utólag hibának bizonyult 1996-os függetlenként indulása. Politikai „kivégzését” követően a Magyarok Világszövetségében folytatta tevékenységét, több fontos konferenciát szervezett, és szerepet vállalt a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazás kezdeményezésében is, amely ugyan nem érte el a szükséges küszöböt, de nem tartották kudarcnak, mert hozzájárult egy tanulási folyamathoz, végre a magyarországi választókhoz is eljuthatott hangsúlyosan, hogy az ország határain kívül is élnek magyarok.

Az eddig megjelent könyvekről szólva Borbély Zsolt Attila elmondta, az első, a Harc a nemzet érdekében című egy Tóth Károly Antallal folytatott hosszabb beszélgetésből született, amely Borbély Imre maximalizmusa miatt nem jelenhetett meg életében – mindig került még egy téma, amelynek utána akart nézni, egy írás, amelyre hivatkozni kellett, talált valami csiszolandót a szövegen – így aztán fiára maradt, hogy halála után kötetekbe szerkessze az elhangzott gondolatokat. A második könyv, az Őr és úr egy emlékkötet, amelyben Borbély Imre barátai, harcostársai idézik fel alakját, munkásságát, az írások objektív és szubjektív tisztelgések. Az idén októberben megjelent harmadik kötet, a Magyar nemzetépítés Borbély Imre tudományos igényességgel megírt nemzetstratégiai eszmefuttatásait tartalmazza.

Mint Borbély Zsolt Attila fogalmazott, édesapjával együtt vallották Max Weber elméletét, aki azt állította, a tudomány nem alkalmas arra, hogy értékeket rangsoroljon, de ha rögzítünk egy erkölcsi vagy politikai értéket, a tudomány segíthet abban, hogy stratégiákat dolgozzon ki ennek érvényesülésére. „Pontosan ezt tette Borbély Imre, számára a fölérendelt érték a magyar nemzet Kárpát-medencei egysége volt, egész életében azon gondolkodott, miképpen lehet ezt a szétszaggatottságot áthidalni, mindent megtenni azért, hogy úgy mozogjon, mint egy akarategységben levő közösség” – hangsúlyozta zárásként Borbély Zsolt Attila.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1332
szavazógép
2018-12-03: Sport - Miska Brigitta:

A karaténak köszönhetően az élet más területein is eredményes (Küzdősport)

A sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Club történetében először fordult elő, hogy egy karatéka az EKF Európa-bajnokságra részvételi jogot szerzett. Ez a bravúr a 14 éves Gödri-Martis Hubának sikerült, aki novemberben a 27. Tatami Cup nemzetközi kvalifikációs viadalon az első helyen végzett korosztályában, így jövő februárban ott lehet a dániai kontinensviadalon a magyar válogatott tagjaként.
2018-12-03: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Jöjjön jobb esztendő

Advent első vasárnapján a római katolikusok az egyházi év kezdetét ünneplik, ezért Szabó Lajos kanonok először boldog új évet kívánt azoknak, akik azért gyűltek össze vasárnap este Sepsiszentgyörgy főterén, hogy részt vegyenek az idén kilencedik alkalommal megszervezett gyertyagyújtáson.