Tőkés László a jogfosztásokat kifogásolja

2018. december 3., hétfő, Belföld

Ordító ellentmondás a mélypontra süllyedt romániai jogállamiság és a látványos jubilálás közötti kirívó ellentét, de ennél is nagyobb az ellentmondás az államfő által említett „európai szellemiség” és a száz év óta idegen elnyomás alá került erdélyi magyarság sérelmére elkövetettek között – jelentette ki Tőkés László fideszes európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A képviselő az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a román centenáriummal kapcsolatban megfogalmazott napirend előtti felszólalásához kapcsolódva kijelentette: „Miközben az Európai Parlament és az Európai Bizottság jelentései ultimátumszerű megrovásban részesítik a mélyponton álló romániai jogállamiságot, Jean-Claude Juncker európai bizottsági és Antonio Tajani európai parlamenti elnökök fesztív módon ünneplik annak a Nagy-Romániának a jubileumát, amely megalakulásának centenáriumán újabb és újabb merényleteket követ el az európai jogállamiság sérelmére.”

Ezek között a képviselő a kommunizmus idején önkényesen elkobzott magyar köztulajdonok két kategóriáját nevezte meg: azokat, amelyeket jogos tulajdonosainak közel harmincévnyi „jogállamiság” után sem adtak vissza, valamint azokat a visszaszolgáltatott ingatlanokat, „amelyeknek alattomos visszaállamosítása a szemünk előtt folyik”. Tőkés László kijelentette, a magán- és köztulajdon rovására elkövetett jogfosztás egyben egyház- és kisebbségellenes vallási és etnikai diszkriminációt is jelent.

Ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot, hogy Románia legméltóbb módon a jogosság és a törvényesség helyreállításával, illetve a demokratikus jogállamiság biztosításával ünnepelhetne. „Amíg ez nem válik valósággá, addig országunk európaisága is csak ünnepi sallang marad, és Ferenc pápa hőn áhított romániai látogatása is merő szemfényvesztés lenne” – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2018-12-03: Belföld - :

Nagyszabású katonai parádé

Az ország utóbbi időben beszerzett és a szövetséges NATO-országok Romániában állomásoztatott haditechnikáját is felvonultató nagyszabású katonai parádéval ünnepelték szombaton Bukarestben a nagy egyesülés centenáriumát, Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulóját.
2018-12-03: Belföld - :

A gyulafehérvári ígéretekre emlékeztetnek

Az Erdély és Románia egyesülését egyoldalúan kimondó gyulafehérvári nyilatkozatban száz éve tett ígéretek betartását kéri a román centenárium napján kiadott közleményében az Erdélyi Magyar Néppárt.