Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Illegális bevándorlásBevezethetik a humanitárius vízumot

2018. december 4., kedd, Világfigyelő

Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igaz­ságügyi szakbizottsága (LIBE) tegnap megszavazta a legális uniós beutazás kereteit rögzítő, humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést. Így az Európai Parlament még december közepe előtt, Strasbourgban tartandó plenáris ülésén megszavazhatja a javaslatot.

  • Fernando López Aguilar. Fotó: RTVE
    Fernando López Aguilar. Fotó: RTVE

Amennyiben a 37 támogató szavazattal 10 ellenében és 3 tartózkodás mellett megszavazott határozatot az EP plenáris ülésén is elfogadják, azzal a LIBE képviselői fel kívánják szólítani az Európai Bizottságot, hogy áprilisig tegyen javaslatot a védelmet kérők legális beutazási lehetőségeit megteremtő közösségi jogi keret kialakítására, olyan humanitárius célú vízum létrehozására, amely lehetővé tenné a menedékkérelem benyújtását az ezt önként vállaló EU-tagállamok unión kívüli külképviseletein.

Az elfogadott javaslat szerint a humanitárius vízumot kiadó államok lehetővé tennék az érintettek belépését a területükre, kizárólag a menedékkérelmük benyújtása céljából. A tervezett rendelet azonban nem kötelezné a tagországokat a vízum kiadására, csupán közös keretet hozna létre az így eljárni kívánó országok számára.
Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő a szavazást megelőzően kiemelte, úgy igazságos és méltó, ha az Európai Unió kiáll azok mellett, akik életüket kockáztatják azért, mert nem tudnak legális úton bejutni az unió területére. Most már tudják, hogy az Európai Parlament a humanitárius vízumokkal legális belépést tud biztosítani az arra igényt tartók számára – mondta a képviselő.

A november közepén tartott európai parlamenti szavazáson nem lett meg az abszolút többsége a humanitárius célú vízumok bevezetését kezdeményező határozatnak, a jelentéstevő azonban technikai hibákra hivatkozva új voksolást kért. A parlament házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete másnap úgy döntött, hogy visszaküldi a témát az illetékes bizottságnak, amely így gyorsított eljárásban ismét szavazásra bocsáthatta azt.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 389
szavazógép
2018-12-04: Világfigyelő - :

Ki kell húzni a tüskét (Magyar–horvát kapcsolatok)

Nem ismerek olyan gazdasági ügyet, amelynek az értéke meghaladná a magyarok és a horvátok 800 éves barátságát – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Zágrábban, miután hivatalos látogatása során megbeszélést folytatott Andrej Plenković horvát kormányfővel. Hét év után látogatott el Orbán Viktor Horvátországba, ami jó hír, a látogatás fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatának előmozdításában – mondta Andrej Plenković a közös sajtóértekezleten.
2018-12-04: Világfigyelő - :

Nincs többé barátság (Ukrajna–Oroszország)

Petro Porosenko ukrán elnök törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé tegnap az ukrán–orosz barátsági szerződés megszüntetéséről. Az elnök azt kérte, hogy az előterjesztést a parlament sürgősséggel tárgyalja.