Jankovics Marcell Trianon-tárlata

2018. december 7., péntek, Magazin

Trianon címmel nyílt kiállítás Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas grafikusművész, filmrendező munkáiból szerdán Székesfehérváron a Csók István Képtárban. A közel kétszáz alkotásból álló grandiózus tárlat 1526-tól 2016 végéig jeleníti meg a magyar történelem eseményeit megragadva azoknak a trianoni békediktátummal való összefüggéseit.

  • Kiállítás a Csók István Képtárában. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
    Kiállítás a Csók István Képtárában. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója hangsúlyozta, hogy Jankovics Marcell fantáziája, mesélőkedve és az általa használt vizuális nyelv minden korban a közösségről, a közösségnek szól. Bármit csinált eddigi pályafutása során, abból mindig erős bizonyosság áradt, hogy mégiscsak vannak az embertől elvehetetlen dolgok: identitás, hagyomány, szakralitás – tette hozzá, majd rámutatott: a művész régóta keresi Trianon el nem múló sebének okait és következményeit. Mostani kiállításához meghökkentő műfajt választott: a politikai karikatúráét, amely a töröktől máig ívelve idézi meg a magyar történelem tragikus időit, annak szereplőit.
Az lenne a legjobb, ha ezt a kiállítást soha nem kellett volna megtartani, azonban a történelem ezt máshogy akarta – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester. Tóth Norbert, a kiállítás kurátora úgy fogalmazott, Jankovics Marcell kiállítása arról az ősi szakrális királyságról mesél, amely természete szerint befogadó, és hazája az itt élő népeknek, amely évezredeken át vérét adta, hogy védelmezze a keresztény hitet. Nagy Veronika, a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese szokatlannak nevezte, hogy a művész rajzaiban iróniával, humorral idézi meg Trianont, ugyanakkor valódi kapaszkodót ad a múlt értelmezéséhez.
Jankovics Marcell a megnyitón közölte, hogy a Méry Ratio Könyvkiadó unszolására a könyvhétre nyomtatott formában is megjelennek trianoni rajzai.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2018-12-07: Sport - :

Nagyágyúk újra a pályán (Tenisz)

Az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság kihagyása után jövőre ismét ott lesz a mezőnyben a volt világelső Serena Williams és Andy Murray.
2018-12-07: Magazin - :

Európa legjobb szabadidős épülete (Pannon Park)

Európa legjobb szabadidős épületének választották a Fővárosi Állat- és Növénykert legjelentősebb fejlesztését, a Pannon Park Biodómot az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai díjátadón.